Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

VS Transmission problem

Discussion in 'VR - VS Holden Commodore (1993 - 1997)' started by Twitchin, Sep 3, 2010.

  1. Twitchin

    Twitchin New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Sep 1, 2010
    Location:
    Melbourne
    Members Ride:
    Skyline r33 s2, VS commodore, 2 door LJ torana
    Hi guys,

    I seem to have a problem with my auto transmission.

    It first started when i put it into [D]rive from reverse and i heard a clunk, from there i was not able
    to use any gears other than first, I got it back around the corner to a mates house and put oil in it,
    it did not work I could only drive in first gear.

    The day after I had another attempt and was able to get into second gear, only from using first gear
    de-accelerating and shifting it into second but it only stayed in second and no other gears "Shifting into
    third and [D]rive did nothing while driving".

    Since then the only way I am able to drive is by taking off in first shifting and staying in second as it will not
    go anywhere in second third or [D]rive from take off.

    I was told to use this auto repair fluid I don't remember the name but it comes in a white bottle
    and the liquid is VERY thick and red, the only luck i got out of that was being able to do the same
    thing by having to take off in first, de-accelerate shift second and using third and [D]rive after that
    for all the other gears.

    Anybody able to shed some light as to what the problem may be with not being able to take off in
    any other gear than first - I automatically thought from the start that's it my gearbox is gone
    but a mate of mine suggested that transmission repair and it helped alot but not 100%.

    Any help would be appreciated,
    Regards, Matt.
     
  2. Twitchin

    Twitchin New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Sep 1, 2010
    Location:
    Melbourne
    Members Ride:
    Skyline r33 s2, VS commodore, 2 door LJ torana
    I'm basically trying to find out from somebody who knows what their talking about, with these indicators
    if it's completely gone and will be in need for a new one/reco or if it actually is fixable maybe giving it
    some time to lubricate as I only put that auto repair in last night.

    Cheers.
     
  3. hako

    hako Donating Member

    Messages:
    7,970
    Likes Received:
    57
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Aug 1, 2004
    Location:
    Toowoomba SE QLD
    Members Ride:
    VS11 BT1 V6
    First thing is to do a fault code check - it may give you a transmission fault code http://forums.justcommodores.com.au...22307-checking-error-codes-vr-vs-revised.html
    I'd also do a trans oi/filter change as your trans filter could be blocked which 'may' cause this problem . There is a "how-to" on how to do this. But first do the code check....it only takes a few minutes and can pinpoint your problem.

    Good Luck.
     
  4. Twitchin

    Twitchin New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Sep 1, 2010
    Location:
    Melbourne
    Members Ride:
    Skyline r33 s2, VS commodore, 2 door LJ torana
    Oh Beauty, will try this after work and I'll update if there is a code.

    Is there a list of the codes and their issues by any chance ?

    Cheers!

    *Edit - I have also left the car over the weekend after using the auto repair, everything is pretty much the same but doesn't shift into third by the box it will only pass through going to [D]rive from first and second..
     
  5. hako

    hako Donating Member

    Messages:
    7,970
    Likes Received:
    57
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Aug 1, 2004
    Location:
    Toowoomba SE QLD
    Members Ride:
    VS11 BT1 V6
    The link to reading the codes also has a link to the actual codes.
    Also can you describe exactly what happens if you put the car in D and drive off 'gently'
     
  6. Twitchin

    Twitchin New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Sep 1, 2010
    Location:
    Melbourne
    Members Ride:
    Skyline r33 s2, VS commodore, 2 door LJ torana
    It won't go anywhere in D it's like neutral and 3 and 2 are the same from take off, I have to take off in 1 then make my way to D while driving.

    I tryed code reading, worked and i got constant reads of 12 so it's not telling me anything.

    Cheers.
     
  7. hako

    hako Donating Member

    Messages:
    7,970
    Likes Received:
    57
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Aug 1, 2004
    Location:
    Toowoomba SE QLD
    Members Ride:
    VS11 BT1 V6
    OK - next thing to check is whether the gear change linkage, from T bar to the actual transmission is loose. If it is loose at the T bar, the cutouts in the gate may prevent you from properly selecting "D"....and the same for where the linkage meets the trans. If you put it in "R" what happens....same for "P"?
     
  8. Twitchin

    Twitchin New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Sep 1, 2010
    Location:
    Melbourne
    Members Ride:
    Skyline r33 s2, VS commodore, 2 door LJ torana
    Oh ok, I'll check it tomorrow.
    No R works "sometimes clunks in", P obviously works, 2, 3 and D dont from take off.
     
  9. hako

    hako Donating Member

    Messages:
    7,970
    Likes Received:
    57
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Aug 1, 2004
    Location:
    Toowoomba SE QLD
    Members Ride:
    VS11 BT1 V6
    Go to this link and see if any of the problems match yours. 4l60e Problems and Solutions - S-10 Forum
     

Share This Page