Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: vt engine light came on

  1. #1
    Ride
    vt berlina

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    gold coast
    Posts
    18

    Default vt engine light came on

    hi i have a 98 vt berlina series 1 filled up at the servo turned the car on and the engine light came on pretty much straight away while the engine light was on it reved slightly higher than usual(doing 100 on highway usally sits on 1500 when light was on did 2000)and also it was sluggish between gear changes ,pulled up turned the car off then turned it back on and the light hasnt come on since and has run perfect any ideas on what it could be???

  2. #2
    accentstencil's Avatar
    accentstencil is offline Donating Member
    Ride
    WH II Caprice, 5.7

    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Eschol Park, Sydney
    Posts
    6,544

    Default

    Whenever the engine light comes on a fault code is usually logged in the computer. You can get the codes checked at Holden or any other place that has the right equipment. You can also check the codes on a V6 yourself, here is a link that will show you how: Checking error codes VT/VX. This will not work on a 5.7 V8.
    The fact that your car was revving at 2000 rpm instead of 1500 suggests to me that it was not changing from 3rd to 4th gear.
    MY RIDE



    I thought I was wrong once, but I was mistaken.

  3. #3
    Ride
    vt berlina

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    gold coast
    Posts
    18

  4. #4
    Ride
    vt berlina

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    gold coast
    Posts
    18

    Default

    ok just checked it codes came up 12 and 19 why would i get 12(system pass)as awell as 19(throttle position sensor)?

  5. #5
    EXC55V's Avatar
    EXC55V is offline LS1 Goodness !!
    Ride
    VY SS

    Join Date
    Feb 2010
    Location
    South-West Sydney
    Posts
    593

    Default

    maybe the throttle sensor is sendin spazzed codes.. might be slipping while reading and getting mixxed readings

  6. #6
    accentstencil's Avatar
    accentstencil is offline Donating Member
    Ride
    WH II Caprice, 5.7

    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Eschol Park, Sydney
    Posts
    6,544

    Default

    Quote Originally Posted by 98vtberinla View Post
    ok just checked it codes came up 12 and 19 why would i get 12(system pass)as awell as 19(throttle position sensor)?
    It always starts with code 12 three times, then any other codes three times, then it ends with code 12 three times. Looks like the TPS could be your problem.
    MY RIDE



    I thought I was wrong once, but I was mistaken.

  7. #7
    Ride
    vt berlina

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    gold coast
    Posts
    18

    Default

    thats weird isnt it? if you get a code 12 wouldnt that come up alone with no other codes???

  8. #8
    Ride
    vt berlina

    Join Date
    Aug 2010
    Location
    gold coast
    Posts
    18

    Default

    oh ok i see so its just code 19 what can i do with tps is there something i can do or do u just need to get a new one?

  9. #9
    accentstencil's Avatar
    accentstencil is offline Donating Member
    Ride
    WH II Caprice, 5.7

    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Eschol Park, Sydney
    Posts
    6,544

    Default

    Quote Originally Posted by 98vtberinla View Post
    thats weird isnt it? if you get a code 12 wouldnt that come up alone with no other codes???
    Code 12 always comes up regardless of any other codes.
    MY RIDE



    I thought I was wrong once, but I was mistaken.

  10. #10
    accentstencil's Avatar
    accentstencil is offline Donating Member
    Ride
    WH II Caprice, 5.7

    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Eschol Park, Sydney
    Posts
    6,544

    Default

    Quote Originally Posted by 98vtberinla View Post
    oh ok i see so its just code 19 what can i do with tps is there something i can do or do u just need to get a new one?
    Check this attachment
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails vt engine light came on-code-19.jpg  
    MY RIDE



    I thought I was wrong once, but I was mistaken.

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. ENGINE light, ABS light, TRAC OFF light AIRBAG light and OIL light
    By jamierawr88 in forum VT - VX Holden Commodore (1997 - 2002)
    Replies: 28
    Last Post: 10-04-2014, 01:40 AM
  2. Engine died at 100kmh then check engine light up ?
    By calaismity in forum VE Holden Commodore (2006 - 2013)
    Replies: 17
    Last Post: 17-05-2011, 08:58 AM
  3. Engine light??? Alternator light????
    By 11gothevt11 in forum VT - VX Holden Commodore (1997 - 2002)
    Replies: 10
    Last Post: 07-07-2010, 04:37 PM
  4. Engine stops, fuel light on, battery light on GOODBYE
    By scarletx in forum VT - VX Holden Commodore (1997 - 2002)
    Replies: 7
    Last Post: 23-06-2009, 02:43 PM
  5. Battery light & Check Engine light
    By Sledge in forum VR - VS Holden Commodore (1993 - 1997)
    Replies: 9
    Last Post: 02-09-2008, 05:30 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99