Welcome to Just Commodores, a site specifically designed for all people who share the same passion as yourself.

New Posts Contact us

Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

$960 later the VS still breaksdown, whats left?

pengoau

New Member
Joined
Dec 29, 2008
Messages
20
Reaction score
0
Points
0
Members Ride
VS3 Commodore Ute
G'day

I'm chasing a random problem where the engine will die, you could be driving or idling at the lights and the problem will happen. The problem doesn't happen all the time, the car can drive good from Brisbane to Gold Coast, but then constantly breakdown when driving down to the post office. Then if you do the same thing the next day it might do the exact opposite! When the problem occurs I will lose power steering and (power) brakes (ie they become "hard"). Also you won't always be able to instantly start up the engine, sometimes I have to wait awhile and then try again.

So far I've replaced the following and the problem persists:

Ignition Module
All coils
Spark Plugs
Fuel filter
Air filter
Oil filter
Fuel pump

What is there left to replace that could be the cause of this problem?

Should I replace the Crank Angle Sensor next? Would an ECU cause this problem?

Whenever I take it back to the mechanic he checks the computer as faults are being logged but he never says anything to me when I pick up the car. So i'm guessing by the time I give him the car the faults clear?

Looking at other threads it looks like the crank angle sensor would be the next thing to replace.

Cheers for any advice given.
 
Last edited:

COMMY VP 666

COMMY VP V6
Joined
Dec 5, 2008
Messages
235
Reaction score
0
Points
0
Location
Adelaide
Members Ride
COMMODORE VP
first sounded to me like ecu, and cas

try a different ecu. not sure about your mechanic, come dont have the scan tool but

id say try and get your hands on another ecu, and see how it goes, or if a error code comes up get someone who has the tool to get the code
 

ephect

Donating Member
Joined
Jul 27, 2006
Messages
5,063
Reaction score
3,823
Points
113
Location
Melbourne
Members Ride
VS Acclaim V6

tt460

New Member
Joined
Jun 1, 2009
Messages
177
Reaction score
1
Points
0
Location
bong from the gong
Members Ride
VS exec
The brakes becoming hard sounds like a classic sign of a vacuum leak, but might just be a affect of the car not providing vacuum due to the problem causing it to break down.

I suggest checking the codes and writing them down, check the how to section for the info on how to and what they are, then clear them the info should be in the same thread. This will give us error codes that might still be in the history, pot them here.
and get rid of them. then after the problem happens again check the error codes write them down once again post them here.

then we can try and trouble shoot from the error codes
 

pengoau

New Member
Joined
Dec 29, 2008
Messages
20
Reaction score
0
Points
0
Members Ride
VS3 Commodore Ute
hi, it was the CAS. thanks.
 

2khamisj

New Member
Joined
Oct 9, 2008
Messages
47
Reaction score
0
Points
0
Members Ride
VS
Yeah crank angle sensor, same thing happened to me
 

ephect

Donating Member
Joined
Jul 27, 2006
Messages
5,063
Reaction score
3,823
Points
113
Location
Melbourne
Members Ride
VS Acclaim V6

[p]wrr-247

Mr14ry
Joined
Jul 21, 2009
Messages
249
Reaction score
0
Points
0
Location
near blacktown
Members Ride
Vz Calais v8
hope it helps me im going 2 buy 12 2 day car got the same problem
ill let yas no how it goes
 
Top