Welcome to Just Commodores, a site specifically designed for all people who share the same passion as yourself.

New Posts Contact us

Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

Bad ticking at the harmonic balancer end of engine

bazco

New Member
Joined
Feb 7, 2011
Messages
5
Reaction score
0
Points
0
Location
New Plymouth
Members Ride
VT Executive wagon
Hi all,
I'm a newbe to this site but not to forums in general.
My name is Barry but people call me Bazz.
My car just developed a real bad / loud ticking sound that's coming from around the harmonic balancer / pulley end of the 3.8 V6 ecotec engine. When you give it a rev it increases in speed then seams to quieten down.
Any thoughts???:hmmm:

Cheers Bazz
 

DLFHUB666

GIT 'EERRR DONE!!!
Joined
Jun 14, 2010
Messages
1,375
Reaction score
20
Points
38
Age
36
Location
Nhulunbuy NT
Members Ride
VX SS, PX Ford Ranger XLS Dual cab
####ed idler pulley.
 

bazco

New Member
Joined
Feb 7, 2011
Messages
5
Reaction score
0
Points
0
Location
New Plymouth
Members Ride
VT Executive wagon
Gidday mate,
Thanks for the reply, I'll sort it tomorrow.
Hard luck with the nature beating you guys are getting over there at the moment... chin up etc
Cheers
Bazz
 

locolatino

New Member
Joined
Jan 23, 2011
Messages
53
Reaction score
0
Points
0
Location
sydney
Members Ride
2002 Vx II Spac Commodore/ 3.6L V6
hey buddy let me know how it goes! i think i might have the same problem!
 

graham7773

Active Member
Joined
Oct 6, 2008
Messages
1,053
Reaction score
15
Points
38
Members Ride
VT Acclaim Wagon
I have a similar sound coming from my motor but was told by a couple of people (1 a mechanic) suspect timing chain tensioner. Anyway I am going to replace them and see who was right. Might do the harmonic balancer while I am there. It has 224700 on it so would be near due anyhow.
 

bazco

New Member
Joined
Feb 7, 2011
Messages
5
Reaction score
0
Points
0
Location
New Plymouth
Members Ride
VT Executive wagon
Hi locolatino & graham7773,
Yeah just dropped mine off this morning to the mechanic, so hopefully it's not that bad ... mine's done 244000km so I guess some things are gonna wear out sooner or later.
Up Date.... It was the air con pump bearing...It's cheaper to get a second hand pump than overhaul the original. Still looking at $500 to install & refill air con!

Cheers
Bazz
 
Last edited:

locolatino

New Member
Joined
Jan 23, 2011
Messages
53
Reaction score
0
Points
0
Location
sydney
Members Ride
2002 Vx II Spac Commodore/ 3.6L V6
Oooo that sounds about right! my air con isnt 100% so theres a good chance it might be that! thanks alot man!! helped heapsss
 
Top