Welcome to Just Commodores, a site specifically designed for all people who share the same passion as yourself.

New Posts Contact us

Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

ECU Error Code P0521

IlukaV8

New Member
Joined
Feb 3, 2019
Messages
2
Reaction score
0
Points
1
Age
43
Location
Campbelltown NSW
Members Ride
VE SS Commodore Series 2 AEM
P0521 PowerTrain

Engine Oil Pressure Sensor/Switch Range/Performance

Im getting this randomly

So I have change the Oil Pressure sensor twice at the back of the engine next to the firewall.

Now I doubt its this.

Oil Changes are on time and oil is clean.

Its a 2010 VE SS Commodore

Thank you
 

krusing

Well-Known Member
Joined
Jun 21, 2014
Messages
3,077
Reaction score
1,589
Points
113
Location
Melbourne Bayside 3193
Members Ride
2002 VY L67 Calais Sedan, 2012 VE L77 Calais Wagon
I have it as the same error code on my records.

P0521 Engine Oil Pressure (EOP) - Sensor Performance ECM DTC P0521, P0522, or P0523,

Since you have replaced the EOP, Maybe check the connector plug, and trace to back to the ECM, and check its continuity, and resistance from point to point.


Circuit/System Testing


1. Ignition OFF, disconnect the harness connector at the engine oil pressure (EOP) sensor.

2. Ignition OFF, test for less than 1 ohm between the low reference circuit terminal 1 and

ground.

3. Ignition ON, test for 4.8-5.2 volts between the 5-volt reference circuit terminal 2 and ground.

4. Verify the scan tool Engine Oil Pressure Sensor parameter is less than 0.2 volt.

5. Install a 3A fused jumper wire between the signal circuit terminal 3 and the 5-volt reference

circuit terminal 2. Verify the scan tool Engine Oil Pressure Sensor parameter is greater than

4.8 volts.

6. If all circuits test normal, test or replace the EOP sensor.

Repair Instructions

Perform the Diagnostic Repair Verification after completing the diagnostic procedure.


• Circuit Testing


• Connector Repairs


• Testing for Intermittent Conditions and Poor Connections


• Wiring Repairs


If greater than the specified range, test the circuit for an open/high resistance. If the


circuit tests normal, replace the ECM.

If less than the specified range, test the 5-volt reference circuit for a short to ground or an


open/high resistance. If the circuit tests normal, replace the ECM.

If greater than the specified range, test the 5-volt reference circuit for a short to voltage.


If the circuit tests normal, replace the ECM.

If greater than the specified range, test the signal circuit terminal 3 for a short to voltage.


If the circuit tests normal, replace the ECM.

If less than the specified range, test the signal circuit for a short to ground or an


open/high resistance. If the circuit tests normal, replace the ECM.

• Engine Oil Pressure Sensor and/or Switch Replacement for 4.8L, 5.3L, 6.0L, 6.2L, or 7.0L


engines

• Engine Oil Pressure Sensor and/or Switch Replacement for 3.6L engine


• Control Module References for ECM replacement, setup and programming

hope this helps.
 
Last edited:

IlukaV8

New Member
Joined
Feb 3, 2019
Messages
2
Reaction score
0
Points
1
Age
43
Location
Campbelltown NSW
Members Ride
VE SS Commodore Series 2 AEM
Thankyou for that. Never thought of the plug itself too. Will start from there and then cable. Could be a loose connector inside the plug!
 

Mister Magu

New Member
Joined
Oct 9, 2017
Messages
3
Reaction score
0
Points
1
Age
57
Location
Melbourne
Members Ride
Vy one tonner
I just had a code P0521 come up on my10 Caprice with AFM. Deleted code only to come back a few days later. Car has done 150k ,auto has flairing issues . Google AFM issues with LS motors. Come to think of it , had an annoying tappet noise that come and went . Lifter changed might be the order of the day before we chew out camshaft lobes ! $$$$$$$ Drain oil in clean tub and split oil filter open for metal filings
 

krusing

Well-Known Member
Joined
Jun 21, 2014
Messages
3,077
Reaction score
1,589
Points
113
Location
Melbourne Bayside 3193
Members Ride
2002 VY L67 Calais Sedan, 2012 VE L77 Calais Wagon
Thankyou for that. Never thought of the plug itself too. Will start from there and then cable. Could be a loose connector inside the plug!
How did you go ?,
Did you find the fault ?
 

krusing

Well-Known Member
Joined
Jun 21, 2014
Messages
3,077
Reaction score
1,589
Points
113
Location
Melbourne Bayside 3193
Members Ride
2002 VY L67 Calais Sedan, 2012 VE L77 Calais Wagon
Top