Welcome to Just Commodores, a site specifically designed for all people who share the same passion as yourself.

New Posts Contact us

Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

Ex. Police VT

deeveus

New Member
Joined
Dec 8, 2009
Messages
25
Reaction score
0
Points
0
Members Ride
2007 HSV GTS
Have landed a ex cop VT Commodore, 2000 model, series 2 Executive. Appears to be well serviced however a couple of issues someone here might be able to shed some light on.

  1. After starting cold, engine will stall sometimes becoming hard to start again, when it does start it bellows out with black smoke as if overfuelling
  2. Sometimes wont kickdown under maximum acceleration
  3. Hard acceleration off the mark is good until it reaches circa 4000rpm and looses intensity?
  4. Ticking noise (only sometimes) at idle/cold


Other than that, it would blow my VP SS Commodore off the road, pulls very well off the mark but looses momentum somehow, loads and loads of torque off the mark...

Any help is always appreciated. Thanks in advance.
 
Last edited:

uniacidz

Harden the Frak Up
Joined
Dec 13, 2011
Messages
2,264
Reaction score
172
Points
63
Location
Sideneee
Members Ride
VE Berlina
O2 sensors more then likely
Blocked cats
 

WazzaVN

Wazza VN
Joined
May 28, 2008
Messages
1,090
Reaction score
53
Points
48
Location
Melbourne
Members Ride
VZ 6ltr ute, VP Calais and HJ Prem
Have landed a ex cop VT Commodore, 2000 model, series 2 Executive. Appears to be well serviced however a couple of issues someone here might be able to shed some light on.

  1. After starting cold, engine will stall sometimes becoming hard to start again, when it does start it bellows out with black smoke as if overfuelling
  2. Sometimes wont kickdown under maximum acceleration
  3. Hard acceleration off the mark is good until it reaches circa 4000rpm and looses intensity?
  4. Ticking noise (only sometimes) at idle/cold


Other than that, it would blow my VP SS Commodore off the road, pulls very well off the mark but looses momentum somehow, loads and loads of torque off the mark...

Any help is always appreciated. Thanks in advance.
Hey mate is it ls1 or ecotec? The v6's sort of run out of puff at about 4000 both the buicks and eco's. If it's an ls1 then it should be pulling more after 4 because they love to rev.

Edit: just saw that you said exec. So probably a v6.
 

Jxfwsf

Well-Known Member
Joined
Feb 20, 2011
Messages
4,852
Reaction score
97
Points
48
Location
Aus
Members Ride
commodore
When was the ast time the transmission filter and fluid was changed? That would explain the lack of a kick down.
wouldn't really, they're electronically controlled.


Do an error code check and see if anything shows up, could be a TPS issue (if it's faulty it would effect gear shifts, power output of the engine and possibly over fueling/flooding at startup)
Could also be a faulty temp sensor.
Is it a stock tune or has someone played around with it? 5L or 5.7?
 

deeveus

New Member
Joined
Dec 8, 2009
Messages
25
Reaction score
0
Points
0
Members Ride
2007 HSV GTS
Hi all it's an Ecotec 3.8V6

Cheers.
 

Brett_jjj

Well-Known Member
Joined
Oct 16, 2009
Messages
6,805
Reaction score
96
Points
48
Location
Tamworth NSW
Members Ride
vs commodore
After starting cold, engine will stall sometimes becoming hard to start again, when it does start it bellows out with black smoke as if overfuelling
If its blowing a lot of black smoke when it starts, then its either got leaking injector(s) or a leaking fuel pressure regulator thats leaking fuel into the engine via the pressure regulator vacuum hose.
 
Last edited:

deeveus

New Member
Joined
Dec 8, 2009
Messages
25
Reaction score
0
Points
0
Members Ride
2007 HSV GTS
Sorry to drag this up again. Have replaced the spark plugs, HT leads and did an oil filter service at the same time (obviously not the prob) but still have the issue. What would you guys suggest to do next? To recap, it's loosing power after about 3000+ RPM as if it's missing almost, pulls strong until then however. Have also added fuel injector cleaner to a very empty tank and put only $20 of 98 octane in when I introduced the injector cleaner.
 

corhijasna

Member
Joined
Sep 28, 2013
Messages
681
Reaction score
15
Points
18
Age
48
Location
Portland Victoria
Members Ride
vz ss commodore / WM Caprice V
sounds like she is starving for fuel,have you replaced the fuel filter or checked what brettjjj said
 
Top