Welcome to Just Commodores, a site specifically designed for all people who share the same passion as yourself.

New Posts Contact us

Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

Jumps out of gear. Why???

Ray De Man

Donating Member
Joined
Feb 4, 2009
Messages
180
Reaction score
0
Points
0
Location
Melbourne, Vic
Members Ride
SII SSV REDLINE M6
Hi, just wondering what this problem could be. When driving down the freeway at a steady 80kph or going over speed humps, my auto gearbox jumps out of gear then reconnects after a brief 2 seconds. I have also noticed it slips between gear changes but this does not happen everytime.

I had it checked by a gearbox guy and he said nothing is wrong, the ecu is not showing any faults.

Could it be a worn clutch? Engine has done 170+k's
 

Ray De Man

Donating Member
Joined
Feb 4, 2009
Messages
180
Reaction score
0
Points
0
Location
Melbourne, Vic
Members Ride
SII SSV REDLINE M6
Ok, alittle more info on the subject. It does it more when the engine is at normal running temp then it does when its cold.

Someone please help!!!
 

kane88

New Member
Joined
Aug 11, 2008
Messages
190
Reaction score
3
Points
0
Location
QLD
Members Ride
bf xr6 daily, vl project, wb ute project
how often do you service the gearbox?
 

Calaber

Nil Bastardo Carborundum
Joined
Nov 29, 2007
Messages
4,335
Reaction score
1,352
Points
113
Location
Lower Hunter Region NSW
Members Ride
CG Captiva 5 Series 2
Let's disregard the transmission specialist for a second. Too many "mechanics" these days are stuffed if a computer can't diagnose a problem for them.

Have you checked the fluid level with the engine at operating temperature? The correct procedure is to warm the engine to operating temperature, then shift it through all gear positions, then place it in Park. Switch off the engine and, within ten seconds of switching off, check the oil level. You will probably need an assistant for this procedure.

Have you checked the colour and condition of the trans fluid? What colour is it - bright red, or darker, almost brown and smells burnt?

Does the transmission act normally otherwise - change up and down correctly, or are changes slurred (slow and with slight increase in revs between changes?)

Is the transmission silent or are there noises in specific gears?

Have you checked to ensure that your transmission selector is correctly adjusted?

If you can provide some answers to these questions, somebody might be able to come up with some answers for you.
 

fasamr

New Member
Joined
Aug 20, 2008
Messages
56
Reaction score
0
Points
0
Members Ride
vt 3.8 ltz
as you said coming out of gear meanu got error 73 - something pressure control valve
 

Ray De Man

Donating Member
Joined
Feb 4, 2009
Messages
180
Reaction score
0
Points
0
Location
Melbourne, Vic
Members Ride
SII SSV REDLINE M6
Ok I have tried what you said and the results are...

Fluid level is fine, showing on max.

The colour is light brown, has no real smell, just smells like gearbox oil to me.

Its starting to slip or hold in gear with revs up. In other words it sometimes gets stuck in gear before it changes down so revs are up. After approx 3 secs it will find the correct gear.

There is some noise but can't tell if its from the gearbox, diff or tyres. I only hear it around 40kmh upwards.

I have no idea how to adjust the selector, I only mainly use "D", don't normally use the 123 gears.

When I did the service the guy said he changed the filter, gearbox oil and tightened something. This was done 2 months ago, don't think gearbox has ever been serviced.

For the other guys, this is a 4spd auto.

Hope this info helps.
 
Top