Welcome to Just Commodores, a site specifically designed for all people who share the same passion as yourself.

New Posts Contact us

Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

L76 6.0 MAF and Oil check engine codes

Quentin

New Member
Joined
Oct 22, 2017
Messages
17
Reaction score
3
Points
3
Age
61
Location
western australia
Members Ride
VE Calais 6.0 V
Hi, Sep 2009, MY10 series 2. Calais, 6.0 auto sportswagon. Vehicle is stock apart from OZTRACK (Qld) engine and transmission tune, which I am very pleased with. Nearly 2 years ownership with no issues, then -
1. I have an oil pressure voltage high code coming up. Engine seems to be fine, but cannot get rid of code either by battery disconnect or paying the local garage 66 bucks, which resulted in the code reappearing on the first cycle. I have ordered a new oil sensor.....is this the likely source of the issue??
2. MAF "voltage low" code coming up. Car was running but fuel economy was poor. Installed new MAF, going OK, but code stubbornly persists. Any suggestions welcome. Thanks, Quentin.
 

Freedon

Member
Joined
Apr 9, 2012
Messages
266
Reaction score
17
Points
18
Location
queensland
Members Ride
vu ss
with maf, it could be a bad earth at the back of lhs head. a clogged oil sensor will throw a high voltage code, it could also be from a clogged gallery or pickup, it put a good oil flush through it before doing sensor, didnt say what engine spec, if its l76-77 ithere can be a little filter under the sensor that cloggs too
 

krusing

Well-Known Member
Joined
Jun 21, 2014
Messages
1,853
Reaction score
734
Points
113
Location
Bayside Melbourne 3193
Members Ride
2002 VY L67 Calais Sedan, 2012 VE L77 Calais Wagon
I have just had to replace my OPS 2 weeks ago in my 2012 L77

OEM part # 12621234
AC Delco Superseded part # 12673134
Replaced the faulty one, Reset the DTC,
And noticed the Engine Light is only on for 1>2 seconds when I start it now,

Where I had noticed for a while, the Engine Light would stay on for at least 5>6 seconds when I start it, before it finally went faulty.
I actually thought it could of been the alternator causing the light to stay on,
because I thinking it maybe on its way out, considering it was still the Original Alternator.

Is the MAF plug ok?
was it seated ok?,
no damage, andor dirty/corroded terminals.
 
Last edited:

Quentin

New Member
Joined
Oct 22, 2017
Messages
17
Reaction score
3
Points
3
Age
61
Location
western australia
Members Ride
VE Calais 6.0 V
with maf, it could be a bad earth at the back of lhs head. a clogged oil sensor will throw a high voltage code, it could also be from a clogged gallery or pickup, it put a good oil flush through it before doing sensor, didnt say what engine spec, if its l76-77 ithere can be a little filter under the sensor that cloggs too
apologies, yes L76 AFM. Sensor located at top rear of motor, yes??
 

Quentin

New Member
Joined
Oct 22, 2017
Messages
17
Reaction score
3
Points
3
Age
61
Location
western australia
Members Ride
VE Calais 6.0 V
I have just had to replace my OPS 2 weeks ago in my 2012 L77

OEM part # 12621234
AC Delco Superseded part # 12673134
Replaced the faulty one, Reset the DTC,
And noticed the Engine Light is only on for 1>2 seconds when I start it now,

Where I had noticed for a while, the Engine Light would stay on for at least 5>6 seconds when I start it, before it finally went faulty.
I actually thought it could of been the alternator causing the light to stay on,
because I thinking it maybe on its way out, considering it was still the Original Alternator.

Is the MAF plug ok?
was it seated ok?,
no damage, andor dirty/corroded terminals.
Thanks. Have correct 1261234 on order. from Autolink on ebay $64. will get that MAF plug checked, as the outer black insulation has unravelled a bit, leaving an inch of exposed wiring. Thanks again.
 

krusing

Well-Known Member
Joined
Jun 21, 2014
Messages
1,853
Reaction score
734
Points
113
Location
Bayside Melbourne 3193
Members Ride
2002 VY L67 Calais Sedan, 2012 VE L77 Calais Wagon
Thanks. Have correct 1261234 on order. from Autolink on ebay $64. will get that MAF plug checked, as the outer black insulation has unravelled a bit, leaving an inch of exposed wiring. Thanks again.
If you think it could be the actual MAF,
I know were you can get one at a resonable price,
PM for details.
PS: Not from me.
 
Top