Welcome to Just Commodores, a site specifically designed for all people who share the same passion as yourself.

New Posts Contact us

Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

ls1 auto gearbox problem

D.walters

New Member
Joined
Oct 8, 2019
Messages
6
Reaction score
0
Points
1
Age
36
Location
New Zealand
Members Ride
series 3 vx Commodore ls1
I have a gen 3 vx ls1 with auto gearbox an doesn't go in to 3rd stage without a rev once in gear it's algood other gears are good I can put into 3rd stage when parked up an goes into gear any ideas would I need to replace gearbox.
 

_R_J_K_

Well-Known Member
Joined
Dec 20, 2008
Messages
5,827
Reaction score
1,151
Points
113
Members Ride
Zenki S14
Probably, but have you tried anything else? Last time you replaced the fluid?
 

Utel67

Active Member
Joined
Jul 15, 2019
Messages
341
Reaction score
144
Points
43
Location
Tasmania
Members Ride
Vs s3 ute
Have you checked for fault codes, check the fluid level.
 

BlackVXGTS

Well-Known Member
Joined
Aug 14, 2004
Messages
4,409
Reaction score
1,130
Points
113
Location
Melbourne, SE
Members Ride
GEN-F2 GTS A6, VS Clubsport 185 A4
Could be TPS or shift solenoid, neither of which require a gearbox replacement.
 

D.walters

New Member
Joined
Oct 8, 2019
Messages
6
Reaction score
0
Points
1
Age
36
Location
New Zealand
Members Ride
series 3 vx Commodore ls1
Probably, but have you tried anything else? Last time you replaced the fluid?
tried topping up fluid didn't do anything not sure if I put enough in tho an fluid hasn't been replaced since owning it
 

Utel67

Active Member
Joined
Jul 15, 2019
Messages
341
Reaction score
144
Points
43
Location
Tasmania
Members Ride
Vs s3 ute
no I haven't don neither how do I find out fault codes
Take to a mechanic or Supercheap auto and ask them for a computer scan.

Throttle position sensor is located on the throttle body and the shift solenoid is inside the transmission.
 

Trevor loves holden.

Well-Known Member
Joined
Jun 6, 2019
Messages
3,505
Reaction score
743
Points
113
Location
Victoria
Members Ride
vs commodore
Instead of wasting a pineapple on a scan just have your transmission serviced, a good flush and filter will do wounders.
TPS or MAF maybe your issue.
Add to note transmission to test fluid level warm it up then get out on level ground while car in park pull the stick it should be on the hot mark. Oh it could be a stuck valve too, like I said get it serviced before you have to pay a few monkeys to have it repaired.
 
Last edited:
Top