Welcome to Just Commodores, a site specifically designed for all people who share the same passion as yourself.

New Posts Contact us

Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

Misfire Issue with 6.0Lt Caprice (WM)

Qmyster101

New Member
Joined
Sep 11, 2016
Messages
11
Reaction score
1
Points
3
Age
47
Location
sydney
Members Ride
VE Commodore
Hello,
Was driving recently and vehicle suddenly started Misfiring and started giving me a Stability Ctrl Fault on the Dash (Later i also got a ABS and Brake Warning. I have been at it for a week trying to Diagnose the issue with no Fix....What ive done:

* Pulled Fault Codes - PO306 Cylinder 6 Misfire
* Ohm Tested the Ignition leads (Which are good)
* Swapped the coil to check if it was the problem (it wasnt)
* Checked all the Spark Plugs (Changed earlier this year and looked fine)
* Removed the Driver's Side Cat and it also looked good (Still need to get it tested)
* Changed Battery.

My suspicions are there is a slight warp in the front discs and whilst braking it has tripped a wheel sensor but would that cause an engine Misfire?.... im not getting any codes relating to a Wheel sensor issue. Any help would be most appreciated.
 

lmoengnr

Well-Known Member
Joined
Jan 15, 2012
Messages
4,495
Reaction score
10,873
Points
113
Location
Sunbury Vic.
Members Ride
MY12.5 Maloo R8, MY12 Redline ute, Magnum 224
Might be a dodgy injector.
 

krusing

Well-Known Member
Joined
Jun 21, 2014
Messages
2,937
Reaction score
1,434
Points
113
Location
Melbourne Bayside 3193
Members Ride
2002 VY L67 Calais Sedan, 2012 VE L77 Calais Wagon
Or a injector connector,
and a faulty ABS sensor, or a connector,
Depending on the model, I read somewhere there was a issue with the loom that runs past the fuel tank on the right hand side, not 100% sure what model/variant, but the connector is besides the fuel tank connector and then splits off to the both rear wheel hubs. [I noticed it on mine, when I pulled the tank out last year]
Probably best to get is scanned first, that will give you a starting point to see if its Front or Rear end that's causing the ABS to go into fault.
 

Qmyster101

New Member
Joined
Sep 11, 2016
Messages
11
Reaction score
1
Points
3
Age
47
Location
sydney
Members Ride
VE Commodore
Do you think that might explain the Misfire?
 

Daniel Souza

Active Member
Joined
Jan 7, 2017
Messages
222
Reaction score
133
Points
43
Age
43
Location
Glenwood
Members Ride
VF2 Wagon SSV Redline
Measure the injectors resistance
It should be around 13 ohms
 

TheIceman

Active Member
Joined
Mar 18, 2006
Messages
600
Reaction score
73
Points
28
Members Ride
VY Ex-cop
take it to holden dealer and have them write it off, thats what they did to a mates VZ V6, intermittent misfire, holden couldnt work it out and said its not worth fixing will cost more than car.
 

Qmyster101

New Member
Joined
Sep 11, 2016
Messages
11
Reaction score
1
Points
3
Age
47
Location
sydney
Members Ride
VE Commodore
Just an update.....car had to go into the Smash repairer for some minor work. did put a new set of Iridium Plugs in the car before i took it to the Repairer with no luck. I have now completed all Ignition Checks (Coils, Leads & Plugs). Looking like its a fuel problem. Will update when i get her back in a week or 2 and take a look. Still Scratching my Head why im getting a Misfire code, got back from a 1500Km Drive to SA last Month and she didnt miss a beat.....Very Strange!!!
 

krusing

Well-Known Member
Joined
Jun 21, 2014
Messages
2,937
Reaction score
1,434
Points
113
Location
Melbourne Bayside 3193
Members Ride
2002 VY L67 Calais Sedan, 2012 VE L77 Calais Wagon
I'm tipping its a sensor, and/or an injector,
Swap around the injector and see if the misfire moves to another cylinder.
Then have it scanned again, and will indicated if it has changed.
 

Daniel Souza

Active Member
Joined
Jan 7, 2017
Messages
222
Reaction score
133
Points
43
Age
43
Location
Glenwood
Members Ride
VF2 Wagon SSV Redline
Just an update.....car had to go into the Smash repairer for some minor work. did put a new set of Iridium Plugs in the car before i took it to the Repairer with no luck. I have now completed all Ignition Checks (Coils, Leads & Plugs). Looking like its a fuel problem. Will update when i get her back in a week or 2 and take a look. Still Scratching my Head why im getting a Misfire code, got back from a 1500Km Drive to SA last Month and she didnt miss a beat.....Very Strange!!!
Have you measured the injectors resistance as sugested?

It might make you stop scratching your head and show what the issue is.
 

Qmyster101

New Member
Joined
Sep 11, 2016
Messages
11
Reaction score
1
Points
3
Age
47
Location
sydney
Members Ride
VE Commodore
Another update, ended ip being a failed AFM lifter. Have done a AFM delete and new mild camshaft. Running awesome!!!
 
  • Like
Reactions: Lex
Top