Welcome to Just Commodores, a site specifically designed for all people who share the same passion as yourself.

New Posts Contact us

Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

Mystery Noise

younglion

New Member
Joined
Aug 22, 2006
Messages
168
Reaction score
0
Points
0
Members Ride
2002 VY SS Ute 5.7
Hi guys got a small problem with my 1999 VT when i accelerate a sound comes out of the air vent it sounds like air leaking from somewhere, but its only when i accelerate, myabe its the carbon build up in the throttle body but not sure? anyone else have this problem?
 

naf33n

go
Joined
Feb 25, 2006
Messages
1,243
Reaction score
20
Points
38
Location
The Shire
Members Ride
Supercharged VU SS
i dunno personally. what motor is it, it might help narrow it down
 

accentstencil

Well-Known Member
Joined
Jun 30, 2005
Messages
8,374
Reaction score
585
Points
113
Age
71
Location
Eschol Park, Sydney
Members Ride
WH II Caprice, 5.7 2018 Equinox LTZ V
Could be a leak from the vent position selector switch or a vacuum hose on the heater control panel. Check to see if you can hear a hissing noise when you select different vent positions with the engine off. If there is no hiss I would say that is the problem.
 

WinterVX

Member
Joined
May 15, 2006
Messages
325
Reaction score
3
Points
18
Location
Melbourne
Members Ride
N/A
I have the same noise while under soft acceleration from under the glove box area...and just yesterday when i started the car up it was running quite rough for a good 30 seconds or so till i pumped the accelerator a few times and cleared it up. It was the same noise and was comin from the same area while not in motion.

Ill have to check that your suggestion out Accent, it comes from the fan area as stated beneath the glove box, but doesnt matter if the fan is on or not, or in any different position. Even when I flick the air con on, i get a slight hissing noise for a few seconds while it kicks in, couldnt be a leak cause the air still gets cold as it should.
 

accentstencil

Well-Known Member
Joined
Jun 30, 2005
Messages
8,374
Reaction score
585
Points
113
Age
71
Location
Eschol Park, Sydney
Members Ride
WH II Caprice, 5.7 2018 Equinox LTZ V
WinterVX said:
I have the same noise while under soft acceleration from under the glove box area...and just yesterday when i started the car up it was running quite rough for a good 30 seconds or so till i pumped the accelerator a few times and cleared it up. It was the same noise and was comin from the same area while not in motion.

Ill have to check that your suggestion out Accent, it comes from the fan area as stated beneath the glove box, but doesnt matter if the fan is on or not, or in any different position. Even when I flick the air con on, i get a slight hissing noise for a few seconds while it kicks in, couldnt be a leak cause the air still gets cold as it should.
The vacuum tank is situated near the glovebox and it could be leaking or have a loose hose. The vacuum in the tank is used by the vent switch to select the vent positions. If it is leaking it won't store the vacuum and there fore won't alter the vent positions when the engine is off, at least until the vacuum runs out.
 

WinterVX

Member
Joined
May 15, 2006
Messages
325
Reaction score
3
Points
18
Location
Melbourne
Members Ride
N/A
I can change the vent positions fine when the car is off, but after a few changes back and fourth along the line, it will then stop working till I start the car again.

Deffinately a leak in there then?

and would that cause the rough idle and leaking noise I heard last night till i hit the accelerator a few times and cleared it up?
 

accentstencil

Well-Known Member
Joined
Jun 30, 2005
Messages
8,374
Reaction score
585
Points
113
Age
71
Location
Eschol Park, Sydney
Members Ride
WH II Caprice, 5.7 2018 Equinox LTZ V
Sounds like the vacuum tank is OK. Must be some other problem, but I can't think of anything else.
 

WinterVX

Member
Joined
May 15, 2006
Messages
325
Reaction score
3
Points
18
Location
Melbourne
Members Ride
N/A
Still sounds like a loose connection around that area tho, thats where the noise comes from while under soft acceleration. Ill have it checked out when I get a chance.
 

accentstencil

Well-Known Member
Joined
Jun 30, 2005
Messages
8,374
Reaction score
585
Points
113
Age
71
Location
Eschol Park, Sydney
Members Ride
WH II Caprice, 5.7 2018 Equinox LTZ V
There is a hose that goes from the vacuum tank to the engine to create the vacuum. If that is leaking maybe it could make it run rough, I don't really know.
 

younglion

New Member
Joined
Aug 22, 2006
Messages
168
Reaction score
0
Points
0
Members Ride
2002 VY SS Ute 5.7
i got my car serviced and they fixed it it was the purge hose which i suspected, atleast they picked up on that seeing as they didnt even check my lights and still ticked ok on the report, funny thing was the parkers and tail lights werent working when i took it there. Dodgy bastards, wont be taking it back to them again..... bloody automasters, shouldve known not to take it to them,
 
Top