Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

new Cold air intake Drama.

Discussion in 'V8 Development and Modification' started by kummo, Apr 15, 2009.

  1. kummo

    kummo New Member

    Messages:
    55
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Apr 5, 2009
    Members Ride:
    VR Statesman
    G'day guys,

    I just bought a new Holden Cold air intake kit. See Ebay link.

    Holden V8 Cold Air Intake Package VN VP VQ VR VS - eBay, Air Intake, Fuel Delivery, Car Parts, Accessories, Cars, Bikes, Boats. (end time 17-Apr-09 17:13:15 AEST)

    It all went together well. I had a small drama with the Air sensor tube I could only get the tube on half way up the brass barb.

    But My major issue is when i am driving and have to pull up quick, not ultra ABS quick, but when you come up to a intersection after doing 80-100km and hit the brakes the battery light comes on and the car stalls. put in neutral start back up and away I go.

    It was fine before. All I did was put the CAI on and that's it. now I did drop a shifter a couple of times and it brushed passed the alternator.

    Any help would be appricated

    Cheers.
     
  2. greenfoam

    greenfoam New Member

    Messages:
    7,900
    Likes Received:
    119
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Jan 13, 2005
    Members Ride:
    VP Executive R-spec
    Coincidence :) unsure what the problem is but it's not the intake and why did you have a shifter ?
     
  3. delcowizzid

    delcowizzid on holiday

    Messages:
    6,597
    Likes Received:
    217
    Trophy Points:
    63
    Joined:
    Jul 8, 2008
    Location:
    NZ
    Members Ride:
    в∞ѕтεכ √&
    what do you mean by not getting the air sensor tube on properly pics of it by any chance
     
  4. kummo

    kummo New Member

    Messages:
    55
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Apr 5, 2009
    Members Ride:
    VR Statesman
    Oh mate I had all sorts of tools I am not a mechanic lol. I had Sh1t every ware.

    Ill take some pics tomorrow. but when i drilled the hole for the tube in the top part of the air box I didn't allow for the over the radiator bit and now I can only push the rubber tube half way on.
     
  5. greenfoam

    greenfoam New Member

    Messages:
    7,900
    Likes Received:
    119
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Jan 13, 2005
    Members Ride:
    VP Executive R-spec
    You've got me beat too. Brass barb?? tubes?? Air sensors??. Isn't it like 3 10 mm bolts two phillips screws and cut a slot in the lower box job done :)? Did there happen to be a white vehicle covered in ceramic tiles nearby that you mistook for your Stato? I beleive they are of a similar size
     
    Morton likes this.
  6. kummo

    kummo New Member

    Messages:
    55
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Apr 5, 2009
    Members Ride:
    VR Statesman
    You are correct greenfoam.

    But look at the pics.
     

    Attached Files:

  7. delcowizzid

    delcowizzid on holiday

    Messages:
    6,597
    Likes Received:
    217
    Trophy Points:
    63
    Joined:
    Jul 8, 2008
    Location:
    NZ
    Members Ride:
    в∞ѕтεכ √&
    where does the hose on the brass barb goto.
     
  8. kummo

    kummo New Member

    Messages:
    55
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Apr 5, 2009
    Members Ride:
    VR Statesman
    I think it goes into the left rocca cover? it was on the stock air box and the bloke said i have to put it in the new one.
    Edit: Car is duel fuel.
     
    Last edited: Apr 16, 2009
  9. kummo

    kummo New Member

    Messages:
    55
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Apr 5, 2009
    Members Ride:
    VR Statesman
    It goes in here.
     

    Attached Files:

  10. muttley383

    muttley383 Donating Member

    Messages:
    170
    Likes Received:
    3
    Trophy Points:
    18
    Joined:
    Sep 27, 2007
    Members Ride:
    VR 383
    Why is the drivers side breather not in the original throttle body port?.Is it because of the dual fuel setup?.
    Should still work ok where you have it as long as there are no other open ports.
     
  11. kummo

    kummo New Member

    Messages:
    55
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Apr 5, 2009
    Members Ride:
    VR Statesman
    dont know muttley383.
    I just put a new air filter in and still no go. It stalls when you back of the accelerator. on gas haven't tried on petrol yet.
     
  12. Not_An_Abba_Fan

    Not_An_Abba_Fan Exhaust Guru

    Messages:
    13,808
    Likes Received:
    399
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Aug 18, 2006
    Location:
    Bunbury, WA
    Members Ride:
    Strange Rover
    Sounds like you have a vacuum leak, did you knock one of the vacuum lines off when you fitted the CAI?

    Also try resetting the TPS, disconnect the battery for 10 seconds, reconnect, start the car in park and rev to just over 2000rpm for 10 seconds, switch off and then see how it goes.
     
  13. kummo

    kummo New Member

    Messages:
    55
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Apr 5, 2009
    Members Ride:
    VR Statesman
    Not that i am aware of. I'll check and do what you said.

    EDIT: i don't have the dam radio pin code im just messaging the person who had the car b4 me.

    I just checked the error codes. I got 44- Oxygen Sensor Lean (O2). and after it flashed that at me 4 times it gave me 12 all good 4 times and then repeat. Does that sound right?
     
    Last edited: Apr 16, 2009
  14. kummo

    kummo New Member

    Messages:
    55
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Apr 5, 2009
    Members Ride:
    VR Statesman
     
  15. Not_An_Abba_Fan

    Not_An_Abba_Fan Exhaust Guru

    Messages:
    13,808
    Likes Received:
    399
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Aug 18, 2006
    Location:
    Bunbury, WA
    Members Ride:
    Strange Rover
    O2 sensor being lean still could point to a vacuum leak. My money is on that.
     
  16. kummo

    kummo New Member

    Messages:
    55
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Apr 5, 2009
    Members Ride:
    VR Statesman
    I rang a gas bloke up and he said take the OTR bit off as gas does not like the cold ram effect it has. so i took it off and back to normal.

    so now I just got the pipe coming out of the air box and no big mouth. I would have thought the bloke who sold it to me would have said so. being a big dealer .
     
  17. delcowizzid

    delcowizzid on holiday

    Messages:
    6,597
    Likes Received:
    217
    Trophy Points:
    63
    Joined:
    Jul 8, 2008
    Location:
    NZ
    Members Ride:
    в∞ѕтεכ √&
    you did get it off blackstar didnt you LOL.even with the stock petrol MAP based tunes the CAI can have issues when sealed they have different A/F ratios at WOT depending on how fast you are going or if you are driving into a wind .i would give it an extra hole to bleed off any pressure its creating
     
  18. kummo

    kummo New Member

    Messages:
    55
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Apr 5, 2009
    Members Ride:
    VR Statesman
    Yeah I got it off him why? where would you put the hole?
     
  19. delcowizzid

    delcowizzid on holiday

    Messages:
    6,597
    Likes Received:
    217
    Trophy Points:
    63
    Joined:
    Jul 8, 2008
    Location:
    NZ
    Members Ride:
    в∞ѕтεכ √&
    put the hole anywhere mate ide probably put it in the side by the guard in the base of the box and rivot on a peice of inner tube rubber so it sucks shut when theres no pressure and it stops it sucking any hot air when idling and blows open when cruising thats what i did on my vp
     
  20. kummo

    kummo New Member

    Messages:
    55
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Apr 5, 2009
    Members Ride:
    VR Statesman
    OK cool might give it a go. Thanks for all the help guys. I'll see what blackstar says.
     

Share This Page