Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

New Radiator But Temp Goes Half Way !

Discussion in 'VL Holden Commodore (1986 - 1988)' started by Rachly, Jul 30, 2006.

  1. Rachly

    Rachly New Member

    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Jul 30, 2006
    Location:
    Canberra, ACT
    Members Ride:
    VS Supercharge Calais Series 2
    Hi Guys Again

    Just a quick question I want to ask.

    I brought a new 3 core radiator for my VL Commodore (mine is auto).
    I had a cracked head for the second time so partner re bulid my motor. So he read get a 3 core. So got 3 core but just that the temp goes half way. Im worried about that, as before it wouldn't go that high. Has coolant in it and have replaced the themostat in it. But still runs half way. I brought the radator and partner put it in the car. He says it doesn't get hot, put hands on the hoses and doesn't get hot. Only been in the past 2 weeks!

    Worry or not?
     
  2. NORTI

    NORTI Crazy VS lady

    Messages:
    2,324
    Likes Received:
    40
    Trophy Points:
    48
    Joined:
    May 22, 2004
    Location:
    Adelaide
    Members Ride:
    Gen 2’s
    has the system been bled properly?? If there is air in the cooling system it will read high temps, & can cause damage.



    D.
     
  3. bangers

    bangers New Member

    Messages:
    1,416
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Aug 15, 2005
    Location:
    NSW
    Members Ride:
    EL FALCON XR6
    mine sits on half, good for running temp as everything is nice and warm. but yes make sure the head is bled properly too.
     
  4. mag

    mag Member

    Messages:
    820
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    18
    Joined:
    Jun 23, 2005
    Location:
    South OZ Adelaide
    Members Ride:
    VL 86 RB30 Executive Auto
    Some motors can run a bit warm when just been rebuilt(tight clearences) and should get better as it's run in more.
    Also when you've done 500km throw out the oil 4 sum nice clean stuff and oil filter too!!:thumbsup:
     
  5. harry3

    harry3 New Member

    Messages:
    928
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Jul 23, 2005
    Location:
    melbourne
    Members Ride:
    vl berlina wagon 6cyl
    if you dont force water in until it flows out of both bleeder bolt holes the head will crack again
     
  6. rb26dett

    rb26dett New Member

    Messages:
    1,290
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Aug 22, 2005
    Members Ride:
    VT SS S2 A4
    Did he use an aftermarket thermostat?

    Get it checked by a radiator place, mine runs on half, and got it checked and it is at 85 degrees.

    Standard temp gauge will move quite lot when there is only a few degerees difference.
     
  7. snake_VL

    snake_VL New Member

    Messages:
    96
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Jul 27, 2006
    Members Ride:
    VL
    nothing to worry about, genuine thermostats run at about a 1/4 on the temp guage whereas the aftermarket ones (eg dayco) will run at about 1/2. just make sure the cooling system has been bled properly
     
  8. adrian222

    adrian222 VL 5 speed now on 18's

    Messages:
    92
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    May 7, 2005
    Location:
    nowra
    Members Ride:
    VL 3.0L 5 Speed
    mine runs atr half and i have just got a new radiator as well. dont be worried. only get some concern if it starts to get any hotter like 3/4
     
  9. craigvk

    craigvk Banned

    Messages:
    1,981
    Likes Received:
    23
    Trophy Points:
    38
    Joined:
    Jun 4, 2005
    Members Ride:
    VK 5L Calais

    That's normal.
     
  10. JD

    JD Donating Member

    Messages:
    1,716
    Likes Received:
    25
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Aug 18, 2006
    Location:
    Deep South, SA
    Members Ride:
    1.6L Turbo Holden Croooooooooooze
    as long as it doesn't go any higher i wouldn't worry.
     
  11. Grantis1976

    Grantis1976 Guest

    I;m with the others, bleed the system properly, or you'll be wanting shares in the mob you buy heads from.

    I have found that if you use your spare hose to stuff in the top of the radiator, it creates a high spot for filling, helping to get rid of airpockets !!!

    Good Luck !!!:thumbsup:
     
  12. rb26dett

    rb26dett New Member

    Messages:
    1,290
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Aug 22, 2005
    Members Ride:
    VT SS S2 A4
    Genuine thermostat will read under half.

    Aftermarket thermostat will read around half, to 1 bar over half.
     
  13. Jules86

    Jules86 The Cream Machine

    Messages:
    308
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Jun 22, 2005
    Location:
    Rockhampton
    Members Ride:
    VL(VeryLow) Commodore Exec.
    i got my head replaced, and a new 3 core radiator. Temp started running at half way when stationary, think i might have had a leak in a pipe. Got them fixed, been 12 months since head was replaced, car runs just over 1 bar in temp. Coolant is only disappearing through the hole in the resivour from my tight turns. Coolant system was bled through the radiator, with some proper tight fitting pressure guage/pipe thing.
     

Share This Page