Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

Problems starting VT

Discussion in 'VT - VX Holden Commodore (1997 - 2002)' started by VT00, Jun 21, 2008.

  1. VT00

    VT00 New Member

    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Jun 21, 2008
    Location:
    Melbourne
    Members Ride:
    VE2 SV6 Auto sedan
    Hi guys,

    I have a 2000 series 2 VT and have recently been having a strange problem.

    Lately, when i turn the ignition on, if either the AC is on, or the radio is up loud, or even sometimes in just the vents are on, the car has trouble starting. When i turn the key, it will try to kick over, but will then stop (kinda sounds likeit has no power to kick). I then turn off the AC, radio, vents etc and it will then start ok.

    Also, i have just discoved that if I do the above (with accessories on) and it fails to start, if i hold the key in the start position for about another 2 seconds after it dies then it will kick over.

    Is it just a battery problem or something more ?

    Also, as a side note, this may or may not be related, but occasionly i will hear a sound like water trickling coming from the engine bay when the car is running (just after start up). Any ideas what this could be ?

    Thanks for you help !
     
  2. don0xer

    don0xer Member

    Messages:
    343
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Joined:
    Jul 5, 2006
    Members Ride:
    2000 VX Calais 3.8L Supercharged
    water in the radiator could be the sound of trickling lol
    CAS is the most notorious sensor at giving owners grief as an intermittent fault while starting. check your error codes first
     
  3. Not_An_Abba_Fan

    Not_An_Abba_Fan Exhaust Guru

    Messages:
    13,813
    Likes Received:
    422
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Aug 18, 2006
    Location:
    Bunbury, WA
    Members Ride:
    Strange Rover
    Make sure all your battery connections are clean and tight. Check where the positive lead goes to the starter as well, make sure the nut is tight and that the solenoid cap isn't loose.

    Could also be a dodgy starter relay.
     
  4. gazzabrizz

    gazzabrizz New Member

    Messages:
    57
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Jan 26, 2006
    Members Ride:
    VT HSV
    i actually have just encountered this same problem .i have vt clubsport gen 111 lsi motor .and when i drive a distance and say pull up at shops for a few minutes .turn car off and when go to start engine will kick over but wont keep running .then go call racq wait few minutes gueess . yes it starts . whats happening anyone
     
  5. Full Spectrum

    Full Spectrum Bro it's a VW your Audi!

    Messages:
    2,411
    Likes Received:
    14
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Dec 6, 2003
    Location:
    Melbourne
    Members Ride:
    Berlina V6
    Sounds like a dieing battery..

    My VT was a **** to start, IF anything was on it struggled, After some time it didn't want to start, And if it turned over it would crank go silent then out of nowhere start just..
    After some time it wouldn't charge and would tick and flash dash lights..
    And someday it was fine and others after a good run it wouldn't start on the spot.. Wait bingo. But in the end it just died.

    I replaced the battery and all is fine now.

    Same thing with the vp as above, Replaced battery on that all is fine now.


    Below I attached a sound of my VT starting when it had issues.. Have a listen and i never take the key off start until it runs.. Quality **** sorry..
     

    Attached Files:

    Last edited: Jun 26, 2008
  6. VrWagz1

    VrWagz1 The Wagon on Wheels..

    Messages:
    2,438
    Likes Received:
    27
    Trophy Points:
    48
    Joined:
    May 5, 2008
    Location:
    wollongong
    Members Ride:
    VE SSV MY09 Auto Wagon
    I would be thinking battery or connections. I would check your battery levels make sure they are ok, then go for the terminals and then the starter terminals.
     
  7. gazzabrizz

    gazzabrizz New Member

    Messages:
    57
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Jan 26, 2006
    Members Ride:
    VT HSV
    replaced battery today still does it
     
  8. Full Spectrum

    Full Spectrum Bro it's a VW your Audi!

    Messages:
    2,411
    Likes Received:
    14
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Dec 6, 2003
    Location:
    Melbourne
    Members Ride:
    Berlina V6
    ****!......
     
  9. accentstencil

    accentstencil Well-Known Member

    Messages:
    8,086
    Likes Received:
    341
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Jun 30, 2005
    Location:
    Eschol Park, Sydney
    Members Ride:
    WH II Caprice, 5.7 2017 Captiva.
    I'd say the starter motor is getting worn. I had the same symptoms you described, changed the starter motor and all was good.
     
  10. Maddog0077

    Maddog0077 First Time holden Owner

    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Nov 30, 2008
    Location:
    Canterbury,NZ
    Members Ride:
    VT Excec series II
    digging up an oldie i know, but as this is the closest description ive found on here, to what my car does. i was wondering what happened in the end with gazza's car & vt100's.
     
    Last edited: Dec 24, 2008
  11. a-rod

    a-rod New Member

    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Dec 30, 2008
    Members Ride:
    VT Equip Commodore
    Mine seems to be doing the same, all happened after i replaced the ignition barrel.
     
  12. Maddog0077

    Maddog0077 First Time holden Owner

    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Nov 30, 2008
    Location:
    Canterbury,NZ
    Members Ride:
    VT Excec series II
    really........thats interesting. hmmm
     
  13. Not_An_Abba_Fan

    Not_An_Abba_Fan Exhaust Guru

    Messages:
    13,813
    Likes Received:
    422
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Aug 18, 2006
    Location:
    Bunbury, WA
    Members Ride:
    Strange Rover
    Read post #3.
     
  14. Maddog0077

    Maddog0077 First Time holden Owner

    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Nov 30, 2008
    Location:
    Canterbury,NZ
    Members Ride:
    VT Excec series II
    the starter relay is the next thing im looking at, to be honest i havent used the car in over a week, so havent been thinking about it much. would the dealer be the only place to get a new relay ?
    For now, i have just swaped the relays around, as they are the same between the start relay & the high beam & also the high speed fan. but i swaped the high beam one. will see if it it improves when i start using the car again.
     
    Last edited: Jan 1, 2009
  15. Maddog0077

    Maddog0077 First Time holden Owner

    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Nov 30, 2008
    Location:
    Canterbury,NZ
    Members Ride:
    VT Excec series II
    i can safely say its not the starter relay. im now curious if its anything to do with fuel. either injectors or pump ? or an associated relay or diaphram ? because if it doesnt start properly after 3 attempts, it then takes a handfull of cranking to fire the next time.
     
  16. darren44

    darren44 New Member

    Messages:
    78
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Dec 6, 2008
    Members Ride:
    VT S2 wagon Berlina
    does the radio (if standard) need the code keyed in often. If so battery. But you say you have replaced it.
    new relay maybe.
     
  17. Maddog0077

    Maddog0077 First Time holden Owner

    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Nov 30, 2008
    Location:
    Canterbury,NZ
    Members Ride:
    VT Excec series II

    stereo is aftermarket. no issues with battery at all, cranks strong when it actually cranks, almost every first start stalls imediately now, then usually 2nd attempt ok, getting suspicious of the ignition barrel. but not really sure what that would have to do with it ? certainly not the ignition relay, im sure about that.
    as a side issue.... Is it normal to have to take the key out after putting in lock position, it wont turn back on again unless i reinsert the key.. but its ok just turning back to acc.
     
  18. Maddog0077

    Maddog0077 First Time holden Owner

    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Nov 30, 2008
    Location:
    Canterbury,NZ
    Members Ride:
    VT Excec series II
    Last edited: Jan 11, 2009
  19. SUSS8

    SUSS8 Member

    Messages:
    222
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Joined:
    Jan 12, 2009
    Location:
    Western Suburbs, Melb
    Members Ride:
    '94 Holden Calais VR V8
    Have a look at this website might help you a little bit explains pretty well. Faults - VT

    Hope it all works out for ya
     
  20. Maddog0077

    Maddog0077 First Time holden Owner

    Messages:
    19
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Nov 30, 2008
    Location:
    Canterbury,NZ
    Members Ride:
    VT Excec series II
    have had look at that site, good info, but doesnt explain what symptoms of faults are very clearly, just made me more confused as to what to do.

    Car played up real bad today, had to try at least 10 times to get it to start. half of those times was turning the key but nothing happening at all. so wonder if its actually getting worse.
     

Share This Page