Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

Rear shudder worse after replacing centre bearing. Vx wagon.

Discussion in 'VT - VX Holden Commodore (1997 - 2002)' started by mdjbags, Jul 14, 2018.

  1. mdjbags

    mdjbags New Member

    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Joined:
    Apr 17, 2017
    Location:
    Melbourne
    Members Ride:
    VX Acclaim Wagon
    Not a happy camper. Took my 200k vx Acclaim wagon in to get the centre bearing replaced at Midas. Picked it up after closing time and its shuddering like a naked eskimo in a blizzard under medium-heavy accelleration. Never did this before.

    FYI...i replaced centre bearing because of a shudder at 90+km ph. Midas diagnosed the problem. It appears rhey have made the shudder 10 time worse...and what worries me is its happening under accelleration which it wasnt before.

    Any clues/tips. Im worried about driving it. Yes, its an awful shudder.

    I will be taking it back to Midas next week when they reopen. A little insight would help.
     
  2. lowandslow

    lowandslow Well-Known Member

    Messages:
    1,333
    Likes Received:
    134
    Trophy Points:
    63
    Joined:
    Dec 11, 2013
    Location:
    NSW
    Members Ride:
    V2 III Monaro
    Tailshaft out of phase / balance?
     
  3. mdjbags

    mdjbags New Member

    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Joined:
    Apr 17, 2017
    Location:
    Melbourne
    Members Ride:
    VX Acclaim Wagon
    Maybe. But it wasnt before. Thats the wierd thing. If they had driven the car around the block, they would have noticed the problem in the first 100m.
     
  4. VT&VX

    VT&VX Active Member

    Messages:
    724
    Likes Received:
    150
    Trophy Points:
    43
    Joined:
    Aug 27, 2017
    Location:
    Brisbane
    Members Ride:
    VX Acclaim
    Auto transmission fluid pickup is too high, not sucking
     
    mdjbags likes this.
  5. mdjbags

    mdjbags New Member

    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Joined:
    Apr 17, 2017
    Location:
    Melbourne
    Members Ride:
    VX Acclaim Wagon
    Can you elaborate on that a little? Hadn't given any thought to the auto...Odd that the issue arose after doing the centre bearing (which wasnt that bad...i was just being conservative and got them to check it out and they said the centre bearing had a split in it so i said fix it)
     
  6. VT&VX

    VT&VX Active Member

    Messages:
    724
    Likes Received:
    150
    Trophy Points:
    43
    Joined:
    Aug 27, 2017
    Location:
    Brisbane
    Members Ride:
    VX Acclaim
    [​IMG]

    I wonder if you have a problem with this? I replaced the broken one (after the deep pan was dented) in our VX wagon with same that was there. Now I see that I should have changed to the deep pan version of the filter. We are overfilling our Auto until I get under the car again to change it.
     
  7. greenacc

    greenacc Searching for the billion

    Messages:
    4,480
    Likes Received:
    481
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Jul 13, 2008
    Location:
    Sydney
    Members Ride:
    VE Berlina
    I'm guessing lowandslow is right though you would expect any qualified mechanic knows they need to reassemble the tail shaft halves in the same alignment they came off in.
    No guarantee they test drove it, sounds like they didn't bother.
     
  8. mdjbags

    mdjbags New Member

    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Joined:
    Apr 17, 2017
    Location:
    Melbourne
    Members Ride:
    VX Acclaim Wagon
    I suspect you are both right. Im hoping when i take it back they will try different positions and test drive to ensure they get it right. Im expecting given it was ok before, it should be ok again.
     
  9. losh1971

    losh1971 Well-Known Member

    Messages:
    3,846
    Likes Received:
    788
    Trophy Points:
    113
    Joined:
    Jan 17, 2010
    Location:
    North Tas
    Members Ride:
    VR Ute V6
    You could check to see if the unis are aligned opposite to each other or close as they can be.
     
  10. lout

    lout Well-Known Member

    Messages:
    2,129
    Likes Received:
    188
    Trophy Points:
    63
    Joined:
    May 13, 2006
    Location:
    Langwarrin Victoria
    Members Ride:
    VX Executive S2
    really easy to bend the ears separating the halves if you arent careful
     
  11. Dazza VU ute

    Dazza VU ute New Member

    Messages:
    15
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    3
    Joined:
    Jul 16, 2018
    Location:
    Wollongong
    Members Ride:
    VU series 2 ute
    I may be wrong but, I believe the unis need to be installed in the same position to each other (not opposite) to ensure balance when spinning. If installed opposite to each other this will cause bad vibration. Let me know how you go.
     
    mdjbags likes this.
  12. mdjbags

    mdjbags New Member

    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Joined:
    Apr 17, 2017
    Location:
    Melbourne
    Members Ride:
    VX Acclaim Wagon
    Update...Midas "balanced it" today. Got it back, and its improved from what they did the first time, but still worse than i gave it to then originally. It still shudders bad under acceleration (about half better than their 1st effort). It shudders when cruising from 75kph (previously at 95+kph).
     
  13. mdjbags

    mdjbags New Member

    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Joined:
    Apr 17, 2017
    Location:
    Melbourne
    Members Ride:
    VX Acclaim Wagon
    I suspect you are right...but how do they know after the fact which is the right position? Maybe im wasting my time with Midas. Love their vomment...its a normal VY acceleration shudder (which i point out it never had before...oh...and its a vxii lol).
     
  14. greenacc

    greenacc Searching for the billion

    Messages:
    4,480
    Likes Received:
    481
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Jul 13, 2008
    Location:
    Sydney
    Members Ride:
    VE Berlina
    I actually thought they went out of business years ago!
    I took a car there for a new half exhaust once and they didn't hook the rubber bands up to the new one. Was rattling like crazy until I fixed it myself in their car park!
     

Share This Page