Welcome to Just Commodores, a site specifically designed for all people who share the same passion as yourself.

New Posts Contact us

Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

Steering issues

bsbozzy

New Member
Joined
Sep 20, 2004
Messages
70
Reaction score
0
Points
0
Age
35
Location
Sydney
Members Ride
VT S V6 M5
When i start the car and shes cold, whenever i turn the wheel right a few centimetres you feel a click of sorts. When it gets warm and after a highway run i cant really notice it. Any idease? Also, i did a bit of a quick left sharp turn and i heard a few clicking noises, different type that the right hand one, Any ideas?
 

hkmonaro68

New Member
Joined
Mar 27, 2006
Messages
165
Reaction score
3
Points
0
Members Ride
vz wagon
Maybe the clock spring coil?
 

JD

Donating Member
Joined
Aug 18, 2006
Messages
1,716
Reaction score
25
Points
0
Age
34
Location
Deep South, SA
Website
www.ccgm.au.tt
Members Ride
1.6L Turbo Holden Croooooooooooze
tie rod's might be loose.
does it drive straight when the wheel is straight?
 

bsbozzy

New Member
Joined
Sep 20, 2004
Messages
70
Reaction score
0
Points
0
Age
35
Location
Sydney
Members Ride
VT S V6 M5
Yeah she drives straight. Holden have just replaced the link pins, maybe they left someting loose...
 

nick_20

New Member
Joined
Apr 26, 2006
Messages
27
Reaction score
0
Points
0
Members Ride
vt acclaim
i had the same, prob, my old man owns the local wreckers so i replaced the rack and pinion (also because it was leaking) and the prob is gone, i could only assume it is a worn out rack, it plays up when the oil is cold and thick and when it warms up its fine
 

bradcad

New Member
Joined
Jul 28, 2006
Messages
505
Reaction score
6
Points
0
Members Ride
VT Berlina & mazda 2 DE
rack mount bolts?
 

bsbozzy

New Member
Joined
Sep 20, 2004
Messages
70
Reaction score
0
Points
0
Age
35
Location
Sydney
Members Ride
VT S V6 M5
i had the same, prob, my old man owns the local wreckers so i replaced the rack and pinion (also because it was leaking) and the prob is gone, i could only assume it is a worn out rack, it plays up when the oil is cold and thick and when it warms up its fine
How much am i looking at?
 

nick_20

New Member
Joined
Apr 26, 2006
Messages
27
Reaction score
0
Points
0
Members Ride
vt acclaim
what ever a new rack is, i got mine for nothing, and a bit of labour, and a wheel alignment
 

bradcad

New Member
Joined
Jul 28, 2006
Messages
505
Reaction score
6
Points
0
Members Ride
VT Berlina & mazda 2 DE
not likely the rack- as it cannot make a clunk, unless the worm & gear are actually worn, which is uncommon. When it does happen it is typically in the centre position.

check everything around the rack- tie rod ends, ball joints, mounts, get a mate under it while you wiggle the steering wheel side to side making the noise so you can at least track it to the area. Generally check bushes for obvious wear as well.
 

lout

Well-Known Member
Joined
May 13, 2006
Messages
2,935
Reaction score
583
Points
113
Location
Langwarrin Victoria
Members Ride
VX Executive S2
I had exactly the same problem on my wifes old VK, only left wheel. Eventually found prior owner had collapsed the wheel bearing and damaged the stub axle. When cold the new bearing would hang on the scored area of the axle and make the click/clunk noise, when warm was ok. Had to replace the strut. Couldn't tell there was a problem without removing the rotor.
Andrew
 
Top