Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

URGENT 2001 vx manual idle problem

Discussion in 'VT - VX Holden Commodore (1997 - 2002)' started by Carguy/Aiden, Apr 1, 2019.

  1. Carguy/Aiden

    Carguy/Aiden New Member

    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Joined:
    Apr 1, 2019
    Location:
    australia
    Members Ride:
    vx commodore v6 manual
    Im looking for help as my 2001 vx V6 5 speed manual idles higher then normal, when started it idles at about 1500 for a bit even with clutch fully pushed in, several mechanics cant seem to help and it has me confused can anyone of you help me, i will give more details if needed
     
  2. Aussie Trev

    Aussie Trev Active Member

    Messages:
    125
    Likes Received:
    64
    Trophy Points:
    28
    Joined:
    Feb 3, 2019
    Location:
    Queensland
    Members Ride:
    2 by VX Acclaim Wagon Series II 2001 & 2002
    Give us those extra details and maybe someone can help. For instance, does it idle back to normal after a "bit" and if so how long does that take? What things have you already tried?
     
  3. Carguy/Aiden

    Carguy/Aiden New Member

    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Joined:
    Apr 1, 2019
    Location:
    australia
    Members Ride:
    vx commodore v6 manual
    it tends to take a few minutes before it idles back to normal, i havent tried much besides cleaning the idle sensor, and it has now started to occasionally do it while i drive the car too, when i first start it up and it idles high i turn it off then turn back on and it either goes away or continues to idle high so i just repeat that and it tends to go away after turning it off twice
     
  4. Aussie Trev

    Aussie Trev Active Member

    Messages:
    125
    Likes Received:
    64
    Trophy Points:
    28
    Joined:
    Feb 3, 2019
    Location:
    Queensland
    Members Ride:
    2 by VX Acclaim Wagon Series II 2001 & 2002
    Are any error codes showing? Have you tried disconnecting the battery and allowing the computer to reset? Make sure you have your radio security code before you do if it still has the factory sound system.
     
  5. EYY

    EYY Well-Known Member

    Messages:
    4,973
    Likes Received:
    1,036
    Trophy Points:
    113
    Joined:
    Mar 6, 2011
    Location:
    Vic
    Members Ride:
    VS Statesman
    Factory 5 speed or converted?
     
  6. Carguy/Aiden

    Carguy/Aiden New Member

    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Joined:
    Apr 1, 2019
    Location:
    australia
    Members Ride:
    vx commodore v6 manual
    i have tried disconnecting the battery and it didnt do anything
    and it is a factory 5 speed
     
  7. vr304

    vr304 Well-Known Member

    Messages:
    1,283
    Likes Received:
    286
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Feb 9, 2013
    Location:
    Auckland, New Zealand
    Members Ride:
    2007 ssv manual
    Try replacing the idle control valve
     

Share This Page