Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

VE check oil light

Discussion in 'VE Holden Commodore (2006 - 2013)' started by itsArthurKomar, Apr 8, 2012.

  1. itsArthurKomar

    itsArthurKomar sexy beast

    Messages:
    541
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Joined:
    Apr 5, 2011
    Location:
    ya asss
    Members Ride:
    super awesome time machine
    so rescently my check oil light has been coming on........ had oil changed at last service... so i thought i should check the dicstick all good levels oil is relatevely clean........

    so then ran car in engeneering mode. checked oil life thingo is at 12 perccent...... would that be a problem? how do i reset it?
     
  2. dmacey

    dmacey Somebody, make me upset

    Messages:
    402
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Sep 13, 2011
    Location:
    Melbourne
    Members Ride:
    SSV Series II Sedan Manual & a VK in the build
    The percentage shown will not effect the cars performance. It's a mathematical equation.

    To reset the percentage- switch the key to ignition but do not start.

    As you hit the ignition position, fully depress the accelerator pedal fully to the floor and back up to the normal position 3 times rapidly.

    Switch off.

    Next restart, enter engendering mode
    And it will be back at 99%

    Give it a go, let us know how you go.

    The oils light could be, pressure related. Not just volume. I would take it back to the mechanic if it persists And get it looked at.

    Dave
     
  3. itsArthurKomar

    itsArthurKomar sexy beast

    Messages:
    541
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Joined:
    Apr 5, 2011
    Location:
    ya asss
    Members Ride:
    super awesome time machine
    sweet thnx mate . ill check it out in the morning. and yeah though i hit the forums up first as im broke and mechaninc is not best option atm hah
     
  4. Sabbath'

    Sabbath' Redblock Jesus

    Messages:
    6,118
    Likes Received:
    1,110
    Trophy Points:
    113
    Joined:
    Jul 3, 2006
    Location:
    Vic
    Members Ride:
    80 Series// MK5 GTi//
    Oil life isnt used in Australia. It could be an oil level sensor fault.
     
  5. itsArthurKomar

    itsArthurKomar sexy beast

    Messages:
    541
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Joined:
    Apr 5, 2011
    Location:
    ya asss
    Members Ride:
    super awesome time machine
    ok so ive done a reset of the oil life thing. and nah still the light is on :S

    so its highly likely its the sensor....

    which brings me to the next question... do i need to book my car in ASAP or can it wait. as i kinda have no money for fixing it
     
  6. VS_Pete

    VS_Pete Donating Member

    Messages:
    4,454
    Likes Received:
    9,199
    Trophy Points:
    113
    Joined:
    Dec 23, 2007
    Location:
    Brisbane
    Members Ride:
    VE II SV6 MY12 SPORTWAGON
    Still learning how do I enter engendering mode
    MY12 sv6
     
  7. ms_enj

    ms_enj Geek girls are sexy...

    Messages:
    111
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Nov 5, 2011
    Location:
    Melbourne, Australia
    Members Ride:
    MY09 VE Omega 60th Anniversary
    Engineering mode is entered by holding down the left rotary switch on the steering wheel controls and turning the ignition on.
     
    krusing likes this.
  8. VS_Pete

    VS_Pete Donating Member

    Messages:
    4,454
    Likes Received:
    9,199
    Trophy Points:
    113
    Joined:
    Dec 23, 2007
    Location:
    Brisbane
    Members Ride:
    VE II SV6 MY12 SPORTWAGON
    Tar is that in the owners manual of cause I haven`t read it all lol



    Sorry Arthur not stealing your thread mate.
    That worked thank you
     
    Last edited: Apr 9, 2012
  9. Shamous69

    Shamous69 New Member

    Messages:
    111
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Aug 8, 2009
    Location:
    Toowoomba, QLD
    Members Ride:
    VE SSV MY09
    I seriously would NOT ignore this light.. best to at least get the oil pressure tested first (could be as small as a faulty sensor or it could actually be low in oil pressure) worst case scenario running a car on low oil pressure can do severe damage and potentially seize the engine.
     
  10. itsArthurKomar

    itsArthurKomar sexy beast

    Messages:
    541
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Joined:
    Apr 5, 2011
    Location:
    ya asss
    Members Ride:
    super awesome time machine
    ok sweet thnx mate :)
     
  11. Beaubo

    Beaubo New Member

    Messages:
    11
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Feb 23, 2013
    Location:
    Wodonga
    Members Ride:
    Ve omega
    I had this problem too recently and the check oil light only came on as soon as it hit 0% so that indicated to me it needed changing so dropped the oil and new filter in and still at 0% and light still comes on yet I had allready reset the service reminder, so it's solely the percentage I think but I think u need a diagnostic tool to reset it, not sure
     
  12. RoaringSky

    RoaringSky New Member

    Messages:
    106
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Oct 26, 2012
    Location:
    Melbourne
    Members Ride:
    VE SSV MY9.5 Manual Sedan
    get a ELM327 blue tooth OBD2 dongle from ebay, $10, and download OBD2 app on your smart phone (android only, as Apple sucks! they don't have full BT protocol, they only can support hands free!) for free. You can check your error codes and what it is, and reset too.

    If it is oil pressure, I would start by changing the oil pressure switch, if still no good, then get it tested for actual oil pressure, otherwise it can be a stuck oil pump. Refer to this post: http://forums.justcommodores.com.au...06-2013/174932-no-oil-pressure-6-0l-v8-2.html
     
  13. goodie78

    goodie78 New Member

    Messages:
    27
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Jul 21, 2013
    Location:
    Newcastle
    Members Ride:
    VK Berlina 304 / VE SS Manual LPG
    I recently got the wifey's VE SS put on LPG, and got a check oil caution on the dash display (didn't see if the inication light came on though).
    Luck happens the plug at the top rear of the engine wasn't quite seated properly. The guys where I had the conversion done said they had a problem with like this with a VE in the past and it was the sensor in the sump. Yep, there is one there too and apparently can be quie costly to replaced (labour cost mainly). They did say this problem can be difficult to troubleshoot
     
  14. Skugs

    Skugs New Member

    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Joined:
    Jun 13, 2017
    Location:
    Victoria
    Members Ride:
    Sv6 ve series 1
    Hey guys, just had the same problem with the check oil light.. so I drained them topped up oil with new filter and new pressure switch/sender. Any ideas why the check oil warning is popping up intermittently again? And how can I fix it?
     
  15. 05Snapper

    05Snapper New Member

    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Joined:
    Mar 22, 2020
    Location:
    Mascot
    Members Ride:
    VE SSV
    I’ve got same problem & I’ve changed sensors & switch twice I even changed oil pump & check oil light still comes on checked pressure & it’s fine so next step will be cam package with new piston & rings
     
  16. MYVESSV8

    MYVESSV8 Well-Known Member

    Messages:
    2,840
    Likes Received:
    195
    Trophy Points:
    63
    Joined:
    Nov 28, 2009
    Location:
    Brisbane/GoldCoast
    Members Ride:
    VE 6LT M6
    connection to the 2 sensors
     
    05Snapper likes this.
  17. 05Snapper

    05Snapper New Member

    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Joined:
    Mar 22, 2020
    Location:
    Mascot
    Members Ride:
    VE SSV
    Thank you, I’ll check that out
     
  18. krusing

    krusing Well-Known Member

    Messages:
    1,124
    Likes Received:
    421
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Jun 21, 2014
    Location:
    Bayside Melbourne 3193
    Members Ride:
    2002 VY L67 Calais Sedan, 2012 VE L77 Calais Wagon
    Second that !
     
    05Snapper likes this.
  19. 05Snapper

    05Snapper New Member

    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Joined:
    Mar 22, 2020
    Location:
    Mascot
    Members Ride:
    VE SSV
    Thank you, I’ll check it out
     
  20. krusing

    krusing Well-Known Member

    Messages:
    1,124
    Likes Received:
    421
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Jun 21, 2014
    Location:
    Bayside Melbourne 3193
    Members Ride:
    2002 VY L67 Calais Sedan, 2012 VE L77 Calais Wagon
    Very True,

    I recently assisted to replace a LFX in a 2012 VE [with a relative] for the Very same Reason,
    In this case No Oil light came on, and the engine was seized.
    10 hours to CAREFULY remove the seized engine, with the Torque converted connected,
    5 hours to install the replacement engine and get it fired up.
    Very stressful job.
    Also very Expensive !

    The above hours, did not take into account locating as replacement LFX engine.
    Not a job I would do everyday.
     

Share This Page