Welcome to Just Commodores, a site specifically designed for all people who share the same passion as yourself.

New Posts Contact us

Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

Ve engine swap won't start

Mickey lewis

New Member
Joined
Jan 28, 2019
Messages
6
Reaction score
0
Points
1
Age
46
Location
Sydney
Members Ride
Ve caprice v8 2007
Hi, I have just replaced my 2007 L98 v8 caprice engine with a second hand one. It won't start. Nothing at all. I have lights, radio and reds. The dash is throwing lights leveler not working, abs fault, brakes, and big X contact dealer. I have used my original wiring loom and auto gearbox. What am I missing. Please help. Thanks
 

07GTS

Well-Known Member
Joined
Sep 8, 2013
Messages
2,740
Reaction score
1,227
Points
113
Location
Australia
Members Ride
VEGTS BLOWN E85
go over all connections make sure everything is plugged in and check all fuses also, if just engine changed and kept all same sensors should work, usually if it does nothing at all then its being stopped by ecu, check what codes may be there as any sensors not plugged in will show up
 

Mickey lewis

New Member
Joined
Jan 28, 2019
Messages
6
Reaction score
0
Points
1
Age
46
Location
Sydney
Members Ride
Ve caprice v8 2007
go over all connections make sure everything is plugged in and check all fuses also, if just engine changed and kept all same sensors should work, usually if it does nothing at all then its being stopped by ecu, check what codes may be there as any sensors not plugged in will show up
Everything appears to be plugged in. When I first tried, the abs and calipers were not on. I have since tidied it up, but still the same warnings on dash. I have a basic code reader, but it doesn't have any stored codes. I will check all fuses tomorrow. Is it possible the brake warnings are stopping the ecu from powering up?
 

07GTS

Well-Known Member
Joined
Sep 8, 2013
Messages
2,740
Reaction score
1,227
Points
113
Location
Australia
Members Ride
VEGTS BLOWN E85
not sure if it would stop it or not but would be in reduced power mode without the abs connected
 

Mickey lewis

New Member
Joined
Jan 28, 2019
Messages
6
Reaction score
0
Points
1
Age
46
Location
Sydney
Members Ride
Ve caprice v8 2007
I plan to check the fuses, then see if I can do a master reset in engineering mode.
 

_R_J_K_

Well-Known Member
Joined
Dec 20, 2008
Messages
5,937
Reaction score
1,205
Points
113
Members Ride
Zenki S14
Did you also use the original ECU?
 

Mickey lewis

New Member
Joined
Jan 28, 2019
Messages
6
Reaction score
0
Points
1
Age
46
Location
Sydney
Members Ride
Ve caprice v8 2007
I just got it started. I think the immobilizer was stopping it from starting. Just closed and locked the car with the key button. Unlocked it and boom she fired straight up.
Thanks for the help
 
Top