Welcome to Just Commodores, a site specifically designed for all people who share the same passion as yourself.

New Posts Contact us

Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

VF commodore 3.0L 2014 idling at 1250rpm in drive

vf_potato

New Member
Joined
Feb 11, 2024
Messages
6
Reaction score
3
Points
3
Age
41
Location
Brisbane
Members Ride
VF Commodore
I just replace my water intake manifold gaskets that sit behind the Throttle body, while I had it open I also cleaned out alot of carbon buildup from inside the TB. I removed it to do this. The gaskets are fine, now Engine idles at 850 in park and 1250 in drive. 1st gear and 2nd will get to 50kph on flat ground wothout me touching the accelerator.
 

vf_potato

New Member
Joined
Feb 11, 2024
Messages
6
Reaction score
3
Points
3
Age
41
Location
Brisbane
Members Ride
VF Commodore
Replying to myself lol, P0507 code showing, I have no stalling issues however it felt like it might do prior to doing the recent work. Now the idle makes it the opposite. I did lift the air intake manifold to get access to everything without having to remove everything so I can do the gaskets on the water intake. Wondering if the gasket (if it failed) is allowing air in that would cause acceleration like this?
 

lmoengnr

Donating Member
Joined
Jan 15, 2012
Messages
6,790
Reaction score
42,924
Points
113
Location
Sunbury Vic.
Members Ride
MY12.5 Maloo R8, MY12 Redline ute, Magnum 224
You may have induced a vacuum leak in the manifold.
The (cleaner) throttle body might be trying to relearn idle.
 

krusing

Well-Known Member, Possibly for the wrong reasons
Joined
Jun 21, 2014
Messages
5,284
Reaction score
3,878
Points
113
Location
Melbourne Bayside
Members Ride
2002 VY L67 Calais Sedan, 2012 VE L77 Calais Wagon
Possibly cracked/damaged a vac hose/pipe, [As above mentioned]

Disconnect the battery for 10 minutes,
Reconnect it, you should hear the TB reset.
 

vf_potato

New Member
Joined
Feb 11, 2024
Messages
6
Reaction score
3
Points
3
Age
41
Location
Brisbane
Members Ride
VF Commodore
You may have induced a vacuum leak in the manifold.
The (cleaner) throttle body might be trying to relearn idle.
Im hoping this is the case, thankyou for your time champ
 

vf_potato

New Member
Joined
Feb 11, 2024
Messages
6
Reaction score
3
Points
3
Age
41
Location
Brisbane
Members Ride
VF Commodore
Possibly cracked/damaged a vac hose/pipe, [As above mentioned]

Disconnect the battery for 10 minutes,
Reconnect it, you should hear the TB reset.
I will go try this and then repost if it makes a difference on it.. will get a pic or 2 aswell... thanks chief!
 

krusing

Well-Known Member, Possibly for the wrong reasons
Joined
Jun 21, 2014
Messages
5,284
Reaction score
3,878
Points
113
Location
Melbourne Bayside
Members Ride
2002 VY L67 Calais Sedan, 2012 VE L77 Calais Wagon
If you can not find a VAC leak,
See if someone can smoke test it for you, as that is sure way of eliminating a VAC fault.
 

vf_potato

New Member
Joined
Feb 11, 2024
Messages
6
Reaction score
3
Points
3
Age
41
Location
Brisbane
Members Ride
VF Commodore
It is now idling at 600rpm in gear at lights but it is still accellerating on flat ground and decelleration is non existent. The cruise control was acelleraring at above the set limit too but is now stable at 100kph. The TB did do all the clunking and clicking when I reset it so thats optimistic. Thanks for your help, I will be back when I can get under the bonnet again to try some more trouble shooting.
 

vf_potato

New Member
Joined
Feb 11, 2024
Messages
6
Reaction score
3
Points
3
Age
41
Location
Brisbane
Members Ride
VF Commodore
I
If you can not find a VAC leak,
See if someone can smoke test it for you, as that is sure way of eliminating a VAC fault.
I will do some googling and ring around the car club see if I get lucky on that front.
 
Top