Welcome to Just Commodores, a site specifically designed for all people who share the same passion as yourself.

New Posts Contact us

Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

VN T700 Tranny possible to cause a shudder?

fxxxrr

Member
Joined
Feb 24, 2018
Messages
59
Reaction score
24
Points
8
Age
57
Location
Brisbane
Members Ride
WL statesman FX holden EH holden
I have an FX with a series 1 Vn motor/trans. I know the tranny is sad, and has been for a while, ( seals gone hard, can have a cut lunch between selecting gears and it actually moving when cold) but once ive driven around the block its ok so i have lived with it, for over 12 mths now i have been chasing a miss/ shudder in the car when its hot. yesterday after hoping i might have finally fixed it, it came back after 45 mins of around town driving, something made me remember something that happened about 8 yrs ago when towing a caravan from victoria to queensland. when slowing coming into a town from sitting on 100 kmh for a while the trans would shudder, would just take it out of drive and go back to 3rd whilst in towns and issue went away, i never worried about it as once that trip was over it never did it again.
so with this in mind yesterday i played around with the shifter, and i discovered the following.
car misses/ shudders under moderate to heavy acceleration from a slow speed, uphill far worse than on the flat. when in drive 3rd or 2nd it still occurs, yet when i select 1st, it accelerates like a rocket ship and will not miss a beat, i can pull 60 or 70 kmh in first and it dosent do it. yet the moment i selected 2nd 3rd or 4th again it would happen again.

Have i finally found the answer? is it just the tranny surging? is it even possible for the tranny to cause this? or is the lower gear causing less load on the motor and therefore its not missing when in first? when its in drive and starting from a complete stop it changes to second almost immediately you get moving, so its hard to say if it does it in first when another gear is selected.

motor and trans are stock standard units i got from a low KM wreck about 15 yrs ago. apart from oil changes nothing has been done to them. i run a smallish trans cooler mounted in the V of the rear legs of the front Subframe, and a B&M quicksilver shifter. car dosent get a lot of miles lately due to this issue, and life in general getting in the way.

I do have a "Reco" box sitting in the shed i bought 3 or 4 yrs ago should i just bite the bullet and swap em over?

Any advice welcome


thanks
 

HarryHoudini

Active Member
Joined
Jan 7, 2013
Messages
491
Reaction score
90
Points
28
Location
Australia
Members Ride
1991 VN Wagon..2012 VE Sportwagon.
.....best bet is to get a Tranny specialist to look/drive it,its amazing the knowledge the good ones pick up over the years.
Not a huge job replacing the Tranny with your spare in any case.
 

greenacc

Searching for the billion
Joined
Jul 13, 2008
Messages
5,949
Reaction score
1,498
Points
113
Location
Sydney
Members Ride
VE Berlina
If you know the record box is good you might as well put it in. If the problem continues with the new box you know it's something else.
 

fxxxrr

Member
Joined
Feb 24, 2018
Messages
59
Reaction score
24
Points
8
Age
57
Location
Brisbane
Members Ride
WL statesman FX holden EH holden
box was bought as only in a car 3mths after reco then car was smashed. so it is a bit of an unknown, but hopefully is usable, need to drive from Brisbane to Rockhampton in May so need it sorted before then, one trouble i had was all the tranny joints i rang said they wont fit a second hand tranny that they havent reco'd. time to enlist the help of some mates i think as my health wont let me change it these days
 

MikeC

Active Member
Joined
Jan 10, 2010
Messages
697
Reaction score
164
Points
43
Members Ride
VQ Statesman
You have adjusted the shift cable properly?
 

fxxxrr

Member
Joined
Feb 24, 2018
Messages
59
Reaction score
24
Points
8
Age
57
Location
Brisbane
Members Ride
WL statesman FX holden EH holden
You have adjusted the shift cable properly?
probably not LOL been in car for like 10 yrs now this shudder has only started last 12 mths
 

MikeC

Active Member
Joined
Jan 10, 2010
Messages
697
Reaction score
164
Points
43
Members Ride
VQ Statesman
Still a cheap check before going to a transmission specialist. I have to adjust mine ( as in reset the cable on the adjuster) every 5 years or so.
 

FBEKEJEH

New Member
Joined
Apr 6, 2009
Messages
22
Reaction score
9
Points
3
Location
Taranaki NZ
Members Ride
VP Calais 304
Hi
had a similar problem with my VP. Had a shudder under load at about 95 to 100kph. Eg uphill under acceleration.
Tracked it done to the torque converter, apparently they are prone to warping with excess heat and causes a problem similar to what you are discribing.
 

MikeC

Active Member
Joined
Jan 10, 2010
Messages
697
Reaction score
164
Points
43
Members Ride
VQ Statesman
Does your oil look ok? Not brown and smelling of caramel due to overheating. And not overfilled?
 

fxxxrr

Member
Joined
Feb 24, 2018
Messages
59
Reaction score
24
Points
8
Age
57
Location
Brisbane
Members Ride
WL statesman FX holden EH holden
Does your oil look ok? Not brown and smelling of caramel due to overheating. And not overfilled?
fluid looks fine, has only done about 6000k since a service, dosent smell burnt or anything, might possibly be overfull a tad, but its always been filled the same

if i get time this week i will look closer at the fluid level, and maybe adjust the kickdown cable,
does anyone have a link to a page that explains how to adjust it?
 
Top