Welcome to Just Commodores, a site specifically designed for all people who share the same passion as yourself.

New Posts Contact us

Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

Vr Commodore Misfiring problem

Thunder Child

8 bit Glory
Joined
Jan 21, 2011
Messages
3
Reaction score
0
Points
0
Location
Sydney
Members Ride
94 VR Commodore Executive II Auto (Ecotec)
Hi Guys,

Now before I start, I'd just like to say that I am not that knowledgeable on how cars work entirely, i'm pretty handy and have been replacing parts and fixing parts from following DIY vids on youtube and also what you guys have been saying on here, so forgive me if I own a car and not know everything about it.

Now comes the dumb part

I bough a 94 VR Commodore Auto Ecotec last year for around 2600. About half way through the year, I notice it has trouble accelerating and sounds as if these isnt enough fuel or mixture to burn, so anyway, I have done a million little things to the car and along the way, found the fuel injector O rings weren't sealing properly, which I solved with some rubber grease.

Thing is that it has gotten worse, to the point where it almost and sometimes does stall when sitting in idle or even worse when I try to reverse.

Though if I let it sit in neutral, the car doesn't have a problem in the world, runs fine, even if I rev the engine while its in neutral, no symptoms occur.
Also, the gearbox seems to be having a little trouble changing gears. The gear change from N to D is delayed by about 4 seconds and when it finally does kick in, its slightly abrupt.
When driving, the gears change but for some reason, the engine starts to revs heaps before finally changing.

When I go to use the air con, while the car is running, it stalls it, but not when the fan is running, it just seems to be the air con that pushes it over the edge. Is this an electrical prob? Battery?

I put it in for a service yesterday and the guy said there was a heavy miss in the engine and admitted it runs like a bag of shite in its condition

I want to get this repaired, but I was unsure what would need to be repaired as I obviously dont want to pay more for the car than its worth. Im just unsure whether the problem is the gearbox in conjuction with a bad battery or whether the engine is just misfiring bad.

I fix alot of things I own myself and while I may not try to fix this, Id like to see if anyone could identify what it might be and a solution/price?
 

justbad4you

IF YOR NOT A HOLDEN
Joined
Sep 29, 2005
Messages
1,669
Reaction score
19
Points
0
Location
MELBOURNE S/E BAYSIDE
Members Ride
97 VT BERLINA/ 98 VS SIII MALOO (RED) LX SLR5000
do a error code check https://forums.justcommodores.com.au/threads/checking-error-codes-vr-vs-revised.22307
Hi Guys,

Now before I start, I'd just like to say that I am not that knowledgeable on how cars work entirely, i'm pretty handy and have been replacing parts and fixing parts from following DIY vids on youtube and also what you guys have been saying on here, so forgive me if I own a car and not know everything about it.

Now comes the dumb part

I bough a 94 VR Commodore Auto Ecotec last year for around 2600. About half way through the year, I notice it has trouble accelerating and sounds as if these isnt enough fuel or mixture to burn, so anyway, I have done a million little things to the car and along the way, found the fuel injector O rings weren't sealing properly, which I solved with some rubber grease.

Thing is that it has gotten worse, to the point where it almost and sometimes does stall when sitting in idle or even worse when I try to reverse.

Though if I let it sit in neutral, the car doesn't have a problem in the world, runs fine, even if I rev the engine while its in neutral, no symptoms occur.
Also, the gearbox seems to be having a little trouble changing gears. The gear change from N to D is delayed by about 4 seconds and when it finally does kick in, its slightly abrupt.
When driving, the gears change but for some reason, the engine starts to revs heaps before finally changing.

When I go to use the air con, while the car is running, it stalls it, but not when the fan is running, it just seems to be the air con that pushes it over the edge. Is this an electrical prob? Battery?

I put it in for a service yesterday and the guy said there was a heavy miss in the engine and admitted it runs like a bag of shite in its condition

I want to get this repaired, but I was unsure what would need to be repaired as I obviously dont want to pay more for the car than its worth. Im just unsure whether the problem is the gearbox in conjuction with a bad battery or whether the engine is just misfiring bad.

I fix alot of things I own myself and while I may not try to fix this, Id like to see if anyone could identify what it might be and a solution/price?
 

The1

A Memcal a Day Keeps..
Joined
Jan 12, 2005
Messages
2,367
Reaction score
45
Points
48
Location
QLD
Website
www.eyeit.org
Members Ride
VS V6 Berlina Auto
The factory tune runs higher idle in neutral then in gear, sounds like TPS sensor is stuffed, id also clean the throttle body and IAC sensor and passage while your at it.
 

HSVGTS E2

New Member
Joined
Sep 1, 2007
Messages
25
Reaction score
0
Points
0
Location
MELBOURNE
Members Ride
2010 HOLDEN GTS E2
Do an error code check or possibly it could have a stuffed altenator or the brushes are worn and will not give enough energy to the battery to handle the power not sure about the tranmission tho they cost alot of $$$ to get fixed try getting a really good battery and new or reco altenator new spark plugs and tension leads as well as cleaning the throttle body and TPS and the IAC sensor and if its taking 4 second to get neutral to drive then it's probably a good idea to go and c a transmission place... I had the same prob when i bought my car and had to get a reco transmission. $$$$ Then the engine was so bad i had to go and get a reco engine for it as well... But trying 2 sell it and runs really well. :)
 

FstStig

Diagnostician
Joined
Sep 17, 2008
Messages
1,140
Reaction score
12
Points
38
Age
31
Location
Central Coast, NSW
Members Ride
2010 VE SV6
Misfiring is most likely your Coil Packs and DFI Module, these are the most common things to go in the commodores, although I don't think yours would be an ecotech being a VR, unless it was one of the very few that came out with them or it has been put in as a replacement from your Buick motor.
 

Thunder Child

8 bit Glory
Joined
Jan 21, 2011
Messages
3
Reaction score
0
Points
0
Location
Sydney
Members Ride
94 VR Commodore Executive II Auto (Ecotec)
Thanks for the info guys, I will get it checked out, I had a feeling it may be the throttle body. Could someone give me a reallly reallllly rough estimate of how much I'm looking to spend here? from $300-$1000?

I'm guessing there is a thread here somewhere on how to check error codes, unless someone can tell me quickly.

I bought the car for 2600 and it was mainly an option for me to get to uni with.
Now that I'm not studying, with the option to get a another car, I'm just wondering whether its worth spending the money trying to fix the problems or whether I should trade it in on a newer one?
 

Thunder Child

8 bit Glory
Joined
Jan 21, 2011
Messages
3
Reaction score
0
Points
0
Location
Sydney
Members Ride
94 VR Commodore Executive II Auto (Ecotec)
Thanks, I hadnt seen that above.
Will check the error codes when I get home and post results


Cheers
 

vrcomm94

New Member
Joined
Sep 24, 2012
Messages
1
Reaction score
0
Points
0
Location
melbourne, VIC
Members Ride
VR Commodore Executive S2
how do have an ecotec engine in a 94 commodore? doesn't the car have a buick l67. i have 94 s2 comm. i've had the same problems and i just got my transmission rebuilt. cost a shitload cause the autotrans guys couldn't find a reco'd one so they had to build it from scratch. runs like a dream now but i still need to get a reco'd alternator. gonna pick it up next week. it'll cost $180 if you giv em your faulty one and they fit it aswell. (commparts) apart from that my car runs like new. i've kept it pretty clean and its great to drive. enjoy.
 
Top