Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

VS 00 Olympic Edition Ecotec Man Ute

Discussion in 'VR - VS' started by DeBigge, Jan 11, 2018.

  1. DeBigge

    DeBigge New Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Joined:
    Jan 11, 2018
    Location:
    WA
    Members Ride:
    03 VY S Ute
    Hi everyone
    Just bought a pretty straight used 00 build VS Ute with Olympic edition badges.

    Looking around for tech pointers to do a home service to iron out some issues.

    It's running well underpower. Feels like its in limp mode less a CEL. .. and I want to get it firing proper.
    I can swing a wrench no problem and have previously owned and done minor tunes of older comodores. Any pointers towards tech on this model would be well appreciated. If someone knows what's onboard this Ute and can tell me for starters if it's legit or just a badger would help me.

    This is what's on the compliance plate:
    Model: VS8VK80-A3B-7BB
    Body: L580350
    Trim: 25I
    Paint: B176
    Built: APR00
    Eng: LG2
    Trans: M35
    Axel: GU4
    Susp:STD
    AC:C60

    Thanks in Advance.
     
  2. immortality

    immortality Home of the smoky breakfast Bacon! Staff Member

    Messages:
    14,000
    Likes Received:
    2,083
    Trophy Points:
    113
    Joined:
    Apr 15, 2006
    Location:
    Sth Auck, NZ
    Members Ride:
    HSV VS Senator, VX s2 Calais S/C
    Hi and welcome to the forum.

    Compliance plate says V6 with manual trans.

    Service wise I'd start with the basics (i.e. fluids and filters). I'd highly recommend cleaning the MAF and cleaning the throttle body. I'd get new plugs and leads and consider replacing the O2 sensors as well and throw in some fuel system cleaner in the fuel tank and then see how it goes. I only recommend genuine Bosch/Delphi O2 sensors, the cheapies from ebay seem to cause trouble to frequently.
     
    DeBigge and VS_Pete like this.
  3. EYY

    EYY Well-Known Member

    Messages:
    4,713
    Likes Received:
    879
    Trophy Points:
    113
    Joined:
    Mar 6, 2011
    Location:
    Vic
    Members Ride:
    VS Statesman
    The ignition systems on these are the weak point. In particular the crank angle sensor and the DFI module. Always go for genuine ac delco/Delphi.
     
    DeBigge likes this.
  4. immortality

    immortality Home of the smoky breakfast Bacon! Staff Member

    Messages:
    14,000
    Likes Received:
    2,083
    Trophy Points:
    113
    Joined:
    Apr 15, 2006
    Location:
    Sth Auck, NZ
    Members Ride:
    HSV VS Senator, VX s2 Calais S/C
    I wouldn't call it a weak point, everything fails with age. Certainly the warmer climate in Aussie seems to play havoc with the CAS when they get older but it's not such a common problem here in NZ with a slightly more tempered climate as far as I aware anyway.
     
  5. DeBigge

    DeBigge New Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Joined:
    Jan 11, 2018
    Location:
    WA
    Members Ride:
    03 VY S Ute
    Thanks heaps fellas.
    Looks like I've got my weekend task list sorted.
    I'm in the Goldfields WA. .. Fuggin hot and dry so its sounding like sick sensors at the gut level. Thanks again for the heads up.
     
  6. DeBigge

    DeBigge New Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Joined:
    Jan 11, 2018
    Location:
    WA
    Members Ride:
    03 VY S Ute
    Cheers mate! So its just a stock Ute then?
     
    Last edited: Jan 12, 2018
  7. immortality

    immortality Home of the smoky breakfast Bacon! Staff Member

    Messages:
    14,000
    Likes Received:
    2,083
    Trophy Points:
    113
    Joined:
    Apr 15, 2006
    Location:
    Sth Auck, NZ
    Members Ride:
    HSV VS Senator, VX s2 Calais S/C
    CAS generally either works or it doesn't 99% of the time when it plays up the engine will die once the sensor gets hot.
     
  8. DeBigge

    DeBigge New Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Joined:
    Jan 11, 2018
    Location:
    WA
    Members Ride:
    03 VY S Ute
    It's running a touch rough. To the layperson it sounds fine. .. but step on the gas and it feels like timings severly retarding.
     
  9. EYY

    EYY Well-Known Member

    Messages:
    4,713
    Likes Received:
    879
    Trophy Points:
    113
    Joined:
    Mar 6, 2011
    Location:
    Vic
    Members Ride:
    VS Statesman
    Only problems I've really ever had with ecotecs were to do with the ignition system - not that they really have many issues at all, ignition failures seem to be the most common fault when something does go wrong. I had a bad cas and it felt exactly like it was in limp mode all the time - that was a cheap aftermarket one. Replaced it with a Delphi one and it'd been good for a couple of years until I sold it.
     
    DeBigge likes this.
  10. immortality

    immortality Home of the smoky breakfast Bacon! Staff Member

    Messages:
    14,000
    Likes Received:
    2,083
    Trophy Points:
    113
    Joined:
    Apr 15, 2006
    Location:
    Sth Auck, NZ
    Members Ride:
    HSV VS Senator, VX s2 Calais S/C
    I can't speak for cheap replicas but I've not had to may issues. I had a non genuine coil fail once and kill a dfi but that's about it. I find you need to keep on top of plugs and leads, good quality leads.

    I bought a genuine CAS a decade ago now and it's sat in the garage ever since :)
     
    losh1971 likes this.
  11. DeBigge

    DeBigge New Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Joined:
    Jan 11, 2018
    Location:
    WA
    Members Ride:
    03 VY S Ute
     
  12. vr304

    vr304 Well-Known Member

    Messages:
    1,163
    Likes Received:
    228
    Trophy Points:
    63
    Joined:
    Feb 9, 2013
    Location:
    Auckland, New Zealand
    Members Ride:
    2007 ssv manual
    The coil packs go on those Ecotec engines too.... I'd be doing leads and plugs on it mate I've had problems with missing etc on commys I've had in the past and it's turned out to be a buggered spark plug lead lol
     
  13. Vince Warne

    Vince Warne Member

    Messages:
    36
    Likes Received:
    5
    Trophy Points:
    8
    Joined:
    May 4, 2017
    Location:
    Baldivis
    Members Ride:
    H.b.d vy ute.commodore
    I had a mint con vs acclaim same prob took to mechanic he said auto problem making computer go into limp mode limped home battery died next day put in new battery car ran like new
     

Share This Page