Welcome to Just Commodores, a site specifically designed for all people who share the same passion as yourself.

New Posts Contact us

Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

VS cruise control issues

coolngroovy

Member
Joined
Aug 2, 2005
Messages
530
Reaction score
4
Points
18
Location
Mackay Qld
Members Ride
MY06 VZ Calais
G'day all,
I have a problem with the cruise control in my VS Caprice.
The green CRZ light on the dash stays lit, yet the cruise wont work.
I cant turn it on/off, & none of the other functions on the stalk are working.
I have tried unplugging the fuse, hoping that it might reset, but that didn't work either.
I'm not sure where to start looking.
Does anyone have a suggestion?

Cheers, Col.
 

accentstencil

Well-Known Member
Joined
Jun 30, 2005
Messages
8,211
Reaction score
407
Points
83
Age
68
Location
Eschol Park, Sydney
Members Ride
WH II Caprice, 5.7 2017 Captiva.
Since none of the controls on the stalk are working you might need to replace the stalk.
 

ironhorse

New Member
Joined
May 27, 2009
Messages
4
Reaction score
0
Points
0
Members Ride
vs calais
I have the same problem with my vs calais, so i too would like any info on fixing this.
Is the stalk hard to replace?
 

xitekamelion

New Member
Joined
Mar 7, 2009
Messages
16
Reaction score
0
Points
0
Location
sydney
Members Ride
1996 Vs S2 Ecotec Equipe
iv heard that if a brake globe is blown it can cause problems, try checking those.
 

coolngroovy

Member
Joined
Aug 2, 2005
Messages
530
Reaction score
4
Points
18
Location
Mackay Qld
Members Ride
MY06 VZ Calais
All the globes are working. So lets eliminate that!
Fortunately the Caprice has a "Hey idiot, one of your globes are blown" warning light.
Just to be sure , i checked. LOL

Thanks for the input guys, keep it coming.
 

markovr

Well-Known Member
Joined
Nov 23, 2003
Messages
2,976
Reaction score
122
Points
63
Age
59
Location
northside brisbane
Website
www.cardomain.com
Members Ride
07vessv 94vr .04vz wgn,93vp wgn,82 vhV6 wgn 88 vn
Because the cruise light comes on means the power to the stalk is ok and the feed out turning it on is ok but you need the on light to come on from the set button...it is common for one of the small wires to break off inside the stalk....and the brake switch not being adjusted properly causes the same fault.
 

00vxsc

New Member
Joined
Jun 5, 2009
Messages
83
Reaction score
0
Points
0
Location
qld
Members Ride
VX L67, ln106 hilux, xr600r
my VR did this, swap 1 of your relays and try that..
 

hako

Donating Member
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,019
Reaction score
86
Points
48
Age
77
Location
Toowoomba SE QLD
Members Ride
VS11 BT1 V6
If you cannot turn the green CRS light off that would indicate a problem with the stalk which is not hard to replace - new ones are about $60 on Ebay for a genuine one.
You also say you pulled the fuse to reset it - you may need to disconnect the battery as the fuse you pulled does not reset the electronics in the BCM and ECU....may be worth a try.
 

ss1977

New Member
Joined
Jun 16, 2009
Messages
7
Reaction score
0
Points
0
Location
Sydney
Members Ride
VS Berlina + LX Captiva
Cheers guys, i will try today.

Did you have any luck?

I have the same issue... I would say it is the stalk as my son was playing in the drivers seat and was using a fair amount of force on it. It wouldn't surprise me if one of the wires snapped off inside it.

I was going to buy one off eBay and re-install it to see if that fixes the problem.

Does anyone know of a "how-to" guide on this forum for replacing the cruise / indicator stalk?
 
Top