Welcome to Just Commodores, a site specifically designed for all people who share the same passion as yourself.

New Posts Contact us

Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

VS Manual computer into auto

Wayne Gregory

New Member
Joined
Dec 29, 2017
Messages
2
Reaction score
0
Points
1
Age
52
Location
brisbane
Members Ride
vb
What happens if you accidently put a manual computer into an auto. Mine ran for about 20 seconds roughly I turned it off as I noticed had wrong computer in. Swapped with auto, now has spark but wont run. What damage have I done? Any help would be appreciated.
 

immortality

Can't live without smoky bacon!
Staff member
Joined
Apr 15, 2006
Messages
16,932
Reaction score
5,810
Points
113
Location
Sth Auck, NZ
Members Ride
HSV VS Senator, VX s2 Calais S/C
I don't think it should cause any issues. There are slight differences in the tune and on the board for the different transmission speed sensor but otherwise auto and manual are identical.
 

Lex

Well-Known Member
Joined
Sep 19, 2012
Messages
2,229
Reaction score
900
Points
113
Location
Geelong Victoria
Members Ride
VT Executive S1 V6 6 speed Auto Wagon
What happens if you accidently put a manual computer into an auto. Mine ran for about 20 seconds roughly I turned it off as I noticed had wrong computer in. Swapped with auto, now has spark but wont run. What damage have I done? Any help would be appreciated.
If you haven't disconnected the battery to clear any logged codes, then try the disconnect. Then try to restart it.
 

Wayne Gregory

New Member
Joined
Dec 29, 2017
Messages
2
Reaction score
0
Points
1
Age
52
Location
brisbane
Members Ride
vb
thanks guys ill keep looking sounds like timing as it kicks back while cranking possibly cam or
crank sensor
 

gtrboyy

Well-Known Member
Joined
Jan 25, 2006
Messages
2,938
Reaction score
1,321
Points
113
Members Ride
vt ss & lc gtr
Thought vats would prevent it from starting
 

woteva

NEED 4 SPEED
Joined
Jul 18, 2005
Messages
1,791
Reaction score
2,622
Points
113
Location
Adelaide S.A.
Members Ride
VE2 Sportwagon - VR2 V6 ecotec Wag - VS2 V6 Wag
Thought vats would prevent it from starting
Not in a VS. The ecu doesn't care what BCM it has connected as long as it gets the correct signal.
 

Grimes

Active Member
Joined
May 7, 2020
Messages
240
Reaction score
126
Points
43
Location
NSW
Members Ride
VS Commodore Series II Ute
thanks guys ill keep looking sounds like timing as it kicks back while cranking possibly cam or
crank sensor
A kick back will happen if you have a pair of plug leads crossed over. If you had them unplugged check them again.
 

losh1971

Well-Known Member
Joined
Jan 17, 2010
Messages
11,972
Reaction score
5,097
Points
113
Location
North Tas
Members Ride
The Bus
Not in a VS. The ecu doesn't care what BCM it has connected as long as it gets the correct signal.
Messing with the PCM can make VATS kick in, it happened to me. It normally occurs if the battery or engine fuse is not disconnected when swapping memcals and or PCM's.
 

gtrboyy

Well-Known Member
Joined
Jan 25, 2006
Messages
2,938
Reaction score
1,321
Points
113
Members Ride
vt ss & lc gtr
Hmm maybe I put vr 185i memcal in vs 304 to see if it would run or go better compared to stock 165 memcal but instead got anti-theft signal/fault....was 20yrs ago

Although read somewhere vats somehow different from vr to vs or it's in tune *shrugs*
 
Top