Welcome to Just Commodores, a site specifically designed for all people who share the same passion as yourself.

New Posts Contact us

Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

VS Problems - HELP!!

newvsowner

New Member
Joined
Feb 1, 2010
Messages
43
Reaction score
0
Points
0
Members Ride
JG Cruze
whenever i am driving, i get a thump when i try to accelerate until it clicks down into 3. it mostly happens when i am on the freeway going from 80 --> 100, it will thump, thump, thump then click down, hestitate then away it goes. ive taken it to the mechanic, and they couldn't find anything, they just replaced the thermostat, which has made the thump softer. it only appears to happen when its warmed up.

its a 96 vs acclaim.


HELP PLEASE!!

Cheers.
 

Brett_jjj

Well-Known Member
Joined
Oct 16, 2009
Messages
6,805
Reaction score
83
Points
48
Location
Tamworth NSW
Members Ride
vs commodore
Theres obvoiusly a problem there somewhere if its doing that.Id take it to another DIFFERENT mechanic and get them to inspect it to find whats wrong,and also get them to give you a quote on the price they would charge to fix it.Then post up on here what theyve found wrong,and the price theyve quoted you to fix it, and we can then tell you if its a decent quote for whatever job it may be.Did the last mechanic charge you at all to tell you theres "nothing wrong"?
 

newvsowner

New Member
Joined
Feb 1, 2010
Messages
43
Reaction score
0
Points
0
Members Ride
JG Cruze
they charged me the $25 to replace the thermostat
 

hako

Donating Member
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,019
Reaction score
85
Points
48
Age
77
Location
Toowoomba SE QLD
Members Ride
VS11 BT1 V6
$25 is very cheap! Re the thump, it's probably transmission related...possibly the torque converter clutch not unlocking due to the TCC solenoid failing....so you may be better off seeing a transmission specialist - ask around for a reputable one.
From your fault description it's hard to see how they said the thermostat was at fault?
Attached is a trans fault link.

4l60e Problems and Solutions - S-10 Forum
 

VR38

Well-Known Member
Joined
Dec 23, 2008
Messages
3,076
Reaction score
27
Points
48
Members Ride
VB SL/E
Is there a code stored in the computer?
Sounds like either the clutch control for the converter or the converter itself.
 

newvsowner

New Member
Joined
Feb 1, 2010
Messages
43
Reaction score
0
Points
0
Members Ride
JG Cruze
thanks for all the suggestions guys. i am in the process of trying to get it fixed!! i am just avoiding the freeway, dont want it to die and get flattened!

haha
 

Z2TT

Member
Joined
Dec 21, 2008
Messages
313
Reaction score
1
Points
16
Members Ride
VL Commodore
Hi,

I had a problem similar to this, but it happened only when cruising, you could feel a thump in the drive-line.
It turned out to be engine misfiring from bad DFI/Coils !
 

newvsowner

New Member
Joined
Feb 1, 2010
Messages
43
Reaction score
0
Points
0
Members Ride
JG Cruze
thats what my new mechanic reckons, he also suggested plugs, leads, and the coils. he doesnt reckon it could be the gearbox, as i just had it serviced....


my car fails at being a car.
haha
 

Z2TT

Member
Joined
Dec 21, 2008
Messages
313
Reaction score
1
Points
16
Members Ride
VL Commodore
It's hard to say. A gearbox "Service" Does not magically fix all gearbox related problems, so it requires some good diagnostic skills.
But that being said I'm just leaning toward coils/leads/dfi/plugs for some reason it's worth a try if you can find a VS that runs good and just swap them over.
It was the last thing on my mind as I could "feel" it in the drivetrain, but it was actually engine misfiring.
 
Top