Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

VS Statesman 5.0 won't start..or anything!

Discussion in 'VR - VS Holden Commodore (1993 - 1997)' started by miker75, Apr 11, 2009.

  1. miker75

    miker75 Member

    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Joined:
    Apr 11, 2009
    Members Ride:
    VS Statesman SIII 5.0 V8
    Hi,

    I was in a parking lot and was about to leave and my 5.0 started spluttering and misfiring, then it died... so I thought "Ok..I'll just restart it"..

    Not that easy I'm afraid...

    You can hear the relay's clicking, but nothing... no starter motor..nothing..
    But that's not the worst of it..

    The central locking won't work either.. neither will the immobilizer (no red light on dash)... So I'm thinking the car is pretty much brain dead..

    ECU?
     
  2. 88GreenVN

    88GreenVN Next Exit Left

    Messages:
    6,792
    Likes Received:
    122
    Trophy Points:
    63
    Joined:
    Jun 12, 2006
    Location:
    Surprise, Arizona
    Members Ride:
    Dodge Ram Van 1500 5.2 V8
    Clean the battery terminals would be the first thing I would do.
     
  3. miker75

    miker75 Member

    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Joined:
    Apr 11, 2009
    Members Ride:
    VS Statesman SIII 5.0 V8
    Sorry I should have also said, accessories (eg. cd player etc.) and all lights inside work, dashboard electronics work, they do not dim when the ignition is turned on (Although the CD player "turns off", that's normal for starting).

    Also tried removing the battery terminals and leaving for a couple of minutes and then replacing, same thing..
     
  4. keza87

    keza87 JCCC NSW Member

    Messages:
    245
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    18
    Joined:
    May 15, 2006
    Location:
    Sydney
    Members Ride:
    VX/VY/VZ Wagon LS1
    I would say check the fuses. In my VR if I pull out my fuel pump fuse the immobiliser stops working and the central locking stops as well. Really weird but maybe check that. They are the fuses under the bonnet
     
  5. 88GreenVN

    88GreenVN Next Exit Left

    Messages:
    6,792
    Likes Received:
    122
    Trophy Points:
    63
    Joined:
    Jun 12, 2006
    Location:
    Surprise, Arizona
    Members Ride:
    Dodge Ram Van 1500 5.2 V8
    Starter motor cable connected? - maybe give the starter motor a gental tap

    Could be the ECU - but sounds like the security is killing things
     
  6. 88GreenVN

    88GreenVN Next Exit Left

    Messages:
    6,792
    Likes Received:
    122
    Trophy Points:
    63
    Joined:
    Jun 12, 2006
    Location:
    Surprise, Arizona
    Members Ride:
    Dodge Ram Van 1500 5.2 V8
    Does the fuel pump fire up when you turn the ignision on?
     
  7. miker75

    miker75 Member

    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Joined:
    Apr 11, 2009
    Members Ride:
    VS Statesman SIII 5.0 V8
    Fuel pump??? interesting....

    I would have to say.. no it doesn't...
    I was trying to listen to it when I turned the ignition on.. but I don't recall hearing it running..
    Didn't check the fuel pump fuse... will check that and get back :)
     
  8. 88GreenVN

    88GreenVN Next Exit Left

    Messages:
    6,792
    Likes Received:
    122
    Trophy Points:
    63
    Joined:
    Jun 12, 2006
    Location:
    Surprise, Arizona
    Members Ride:
    Dodge Ram Van 1500 5.2 V8
    If the imobaliser is kuput - it will possibly cut the fuel, ignision and central locking too.

    Don't know if you can by-pass this like the VN's by unplugging the unit under the dash pad..
     
  9. miker75

    miker75 Member

    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Joined:
    Apr 11, 2009
    Members Ride:
    VS Statesman SIII 5.0 V8
    Where would that be located?? I just assumed the ECU did everything pretty much..
     
  10. v8_stato

    v8_stato New Member

    Messages:
    286
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Jan 13, 2009
    Members Ride:
    vr statesman 5.0
    either get some1 to the the starter motor when trying to start it or try hitting the petrol tank while trying to start it.
     
  11. miker75

    miker75 Member

    Messages:
    31
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Joined:
    Apr 11, 2009
    Members Ride:
    VS Statesman SIII 5.0 V8
    Thanks a lot guys, keza87, you were right on..I had checked other fuses for the starter and ignition, but didn't even think of checking the fuel pump.

    Replaced the fuel pump fuse with the horn and away she went!

    Thanks a bunch!
     

Share This Page