Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

Vt ss Ls1 won’t start.. INITIAL PROB SOLVED ... starts then dies (Toyota Corolla conversion)

Discussion in 'VT - VX Holden Commodore (1997 - 2002)' started by 123esproc, Dec 8, 2018 at 8:14 PM.

  1. 123esproc

    123esproc Member

    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Joined:
    Mar 18, 2017
    Location:
    South australia
    Members Ride:
    Vx ss vs ss
    hey guys after building my Ls1 corolla 6speed it’s now time to fire it up but it won’t start, just cranks and stops

    I’ve used the complete wiring loom from commodore I’m confident everything is hook up properly but it just won’t start...
    Just fitted a 650hp external fuel pump which primes fine
    It’ll start if I spray start ya bastard in the throttle body but that’s it.
    It has fuel out the fuel line no probs

    Fuel issue? What you gurus think ?
     
  2. Lacksballs

    Lacksballs Active Member

    Messages:
    217
    Likes Received:
    69
    Trophy Points:
    28
    Joined:
    Jul 24, 2014
    Location:
    Sydney
    Members Ride:
    VK Group C Replica
    Check for fuel pressure 1st, its not uncommon to have the hoses back to front @ the pump...
     
  3. 123esproc

    123esproc Member

    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Joined:
    Mar 18, 2017
    Location:
    South australia
    Members Ride:
    Vx ss vs ss
    I’ll double check tomorrow but I’m 200% positive it’s right
    I used commodore fuel lines in the build... big one being fuel in smaller being return
     
  4. 07GTS

    07GTS Well-Known Member

    Messages:
    1,533
    Likes Received:
    252
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Sep 8, 2013
    Location:
    Australia
    Members Ride:
    VEGTS BLOWN E85
    make sure fuel pressure is 58psi and it should be a dead head system so no return from rails the reg inside the tank returns it if u have used the vt-vx pump module
     
  5. 123esproc

    123esproc Member

    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Joined:
    Mar 18, 2017
    Location:
    South australia
    Members Ride:
    Vx ss vs ss
    I’m using 650hp external pump
     
  6. 07GTS

    07GTS Well-Known Member

    Messages:
    1,533
    Likes Received:
    252
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Sep 8, 2013
    Location:
    Australia
    Members Ride:
    VEGTS BLOWN E85
    yep make sure pressure is 58psi constant, do not vacuum reference the reg
     
  7. 123esproc

    123esproc Member

    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Joined:
    Mar 18, 2017
    Location:
    South australia
    Members Ride:
    Vx ss vs ss
    How’d you mean with the vacuum
     
  8. 07GTS

    07GTS Well-Known Member

    Messages:
    1,533
    Likes Received:
    252
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Sep 8, 2013
    Location:
    Australia
    Members Ride:
    VEGTS BLOWN E85
    if u are using a fuel regulator that has a port to reference it to engine manifold vacuum dont hook it up that way just vent it to air so the pressure stays constant
     
  9. 123esproc

    123esproc Member

    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Joined:
    Mar 18, 2017
    Location:
    South australia
    Members Ride:
    Vx ss vs ss
    I’m using stock reg
     
  10. 123esproc

    123esproc Member

    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Joined:
    Mar 18, 2017
    Location:
    South australia
    Members Ride:
    Vx ss vs ss
    If I spray start ya bastard it’ll fire briefly
    I took the valve out the end of rail and turned pump on ... fuel pissed out 3m from engine so I guess I have pressure lol
    I need hi pressure lines before I go to much further... keep bursting rubber fuel lines
    All injectors have 5.3 v with key on reds
    I’m guessing it has spark because it will fire with the spray in throttle body
     
  11. sleepa

    sleepa Shiny...

    Messages:
    908
    Likes Received:
    28
    Trophy Points:
    28
    Joined:
    Feb 23, 2010
    Location:
    Brisbane
    Members Ride:
    2010 VE SS Sportwagon, Audi A4, Combo work hack
    Ok, going with an obvious one here so don't shoot me but are you sure the security been disabled on the ECU and its not a security issue causing it not to start?
    Or if you've got the whole thing is the ECU matched up properly (ECU, BCM, Keyhead?)
     
    Lex likes this.
  12. Lex

    Lex Active Member

    Messages:
    715
    Likes Received:
    135
    Trophy Points:
    43
    Joined:
    Sep 19, 2012
    Location:
    Geelong Victoria
    Members Ride:
    VT Executive S1 V6 Auto Wagon
    Vats disabled in pcm?
     
  13. 07GTS

    07GTS Well-Known Member

    Messages:
    1,533
    Likes Received:
    252
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Sep 8, 2013
    Location:
    Australia
    Members Ride:
    VEGTS BLOWN E85
    ok so u have external pump but stock reg (which are internal for gen3) so how is your setup working ? also what flow is your pump LPH ? some stock regs wont be able to return all the fuel needed to keep pressure correct, if it starts with spraying in stuff then just sounds like injectors arnt firing make sure they have power to one side and if they do then its the ecu not pulsing them so something is stopping it like mentioned or does it need a signal from auto/manual to stay its in park/ clutch switch ect ?
     
    EYY likes this.
  14. 123esproc

    123esproc Member

    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Joined:
    Mar 18, 2017
    Location:
    South australia
    Members Ride:
    Vx ss vs ss
    I’ve got this plug loose and not sure where it goes (see pic)... it’s behind engine and above gbox
    I’ve used the complete wiring /ecu/ ignition setup from the vt ss including key /barrel etc
    I’m using stock reg with a Bosch 044 equivalent pump... mate of mine with burnout car Ls1 says stock regulator should be fine
    Security light just flashes constantly whether I’m trying to start or not (1per second?)
    The engine will crank for a moment but then will stop, someone said it should just keep cranking over n over til batteries flat, is that right as well? Maybe a clue to what’s going on
     

    Attached Files:

  15. sleepa

    sleepa Shiny...

    Messages:
    908
    Likes Received:
    28
    Trophy Points:
    28
    Joined:
    Feb 23, 2010
    Location:
    Brisbane
    Members Ride:
    2010 VE SS Sportwagon, Audi A4, Combo work hack
    The security light is most likely your problem. It's still on.

    When you say the complete wiring setup, do you have the BCM, Body Control Module as well? The key needs to match the BCM and PCM in order to work.

    As Lex said you can disable VATS in the PCM, which is just part of an ECU tune, effectively gets rid of the security function so you can use the engine and ECU in other cars with no issues.

    Even someone doing a cheap ECU reflash should be able to disable VATS.
     
  16. 123esproc

    123esproc Member

    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Joined:
    Mar 18, 2017
    Location:
    South australia
    Members Ride:
    Vx ss vs ss
    So security light shouldnt flash at all while cranking?
     
  17. sleepa

    sleepa Shiny...

    Messages:
    908
    Likes Received:
    28
    Trophy Points:
    28
    Joined:
    Feb 23, 2010
    Location:
    Brisbane
    Members Ride:
    2010 VE SS Sportwagon, Audi A4, Combo work hack
    From memory security light should not be flashing while cranking. When you turn the key to on it should turn off and stay off.
     
  18. 123esproc

    123esproc Member

    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    6
    Joined:
    Mar 18, 2017
    Location:
    South australia
    Members Ride:
    Vx ss vs ss
    Ah so maybe that’s it then
    What if keys buggered would do the same?
     
  19. 07GTS

    07GTS Well-Known Member

    Messages:
    1,533
    Likes Received:
    252
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Sep 8, 2013
    Location:
    Australia
    Members Ride:
    VEGTS BLOWN E85
    wait u keep bursting rubber fuel lines ? all efi fuel lines should easily carry over 100psi which u should never see anyway, and u say fuel sprays out 3m long ? sounds like your regulator is not hooked up right or not working, how do u have the pump and reg hooked up ? and injectors should have 12v not 5.3v so something is going on there they should be using the same 12v power as the coils ?
     
  20. sleepa

    sleepa Shiny...

    Messages:
    908
    Likes Received:
    28
    Trophy Points:
    28
    Joined:
    Feb 23, 2010
    Location:
    Brisbane
    Members Ride:
    2010 VE SS Sportwagon, Audi A4, Combo work hack
    Yep, if key isn't matched, or damaged it would act the same. You also have the key reader and metal ring that goes around ignition right?
     

Share This Page