Welcome to Just Commodores, a site specifically designed for all people who share the same passion as yourself.

New Posts Contact us

Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

vt ss o2 sensor

bomner12

New Member
Joined
Sep 3, 2005
Messages
61
Reaction score
0
Points
0
Age
33
Location
nsw
Members Ride
vt ss ls1
I put extracters high flow cat and twin 2.5" cat back on my ss(5.7) and now has CEL coming up, got it checked out with tech 2 both o2 sensors throwing up codes, have been told that people with fords that have the same problem space out the sensors and it fixes the problem, any 1 heard or know of this working for commodores. just after a fix till I get cai and cam.. thanks
 

ConstantVelocity

New Member
Joined
May 14, 2013
Messages
378
Reaction score
5
Points
0
Location
ACT
Members Ride
VTII SS M6
Don't do that, it's a trick used on newer cars to fool the rear (post-cat) O2 sensors that are only there to monitor cat efficiency. The pre-cat O2s need to be working properly. Unfortunately it's common for them to die after fitting extractors cause the coating and oil etc inside them burns off and kills the sensor. You'll need new ones, they can be had for around $100/pair on fleabay.
 

bomner12

New Member
Joined
Sep 3, 2005
Messages
61
Reaction score
0
Points
0
Age
33
Location
nsw
Members Ride
vt ss ls1
ok no worries cheers, looks like I will repace them and see how it goes
 

st3r3otyp3

Donating Member
Joined
Feb 13, 2008
Messages
2,000
Reaction score
17
Points
38
Location
WA bruz
Members Ride
VX HSV VX SS
for anyone browsing to get around this issue when fitting at home, just bolt up your extractors and run your car straight out the pipes in an open shed etc.. for 30 min or so without the 02 sensors you will get a code to clear but will save two perfectly good 02 sensors.

obviously if your neighbors are winney f#cks don`t do it
 

Not_An_Abba_Fan

Exhaust Guru
Joined
Aug 18, 2006
Messages
14,600
Reaction score
1,278
Points
113
Location
Bunbury, WA
Members Ride
Strange Rover
Or just run it with everthing bolted up without the O2 sensors fitted. Will still be a bit noisy but not as bad as straight out of the headers.

But as above, but leave the old sensors for about a week, gives it a chance to burn everything out.
 
Top