Welcome to Just Commodores, a site specifically designed for all people who share the same passion as yourself.

New Posts Contact us

Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

VX (2001) Cranking but not firing

kennie

New Member
Joined
Feb 27, 2011
Messages
2
Reaction score
0
Points
0
Location
Cowra
Members Ride
VX Commodore V6 Supercharged
Hi guys, a little history

Car had been running faultlessly, have owned car since new. Took car into tyre & battery place to get a new battery installed. While mechanic was changing battery the disconnected battery wire sprung back up and arked on the old batteries terminal. He installed new battery and car started first go.

Three weeks later, got into car, car cracked but did not start. Tried a few times with the same result. After @ a minute or so car started normally and done so for around 2 weeks when it did the same thing again. Same scenario after trying to start a few times, removed key, left for a minute, inserted key and car started first go like there wasn't a problem before.

Could the mechanic have spiked the engine computer or some other items that could inhibit the car from starting?

Cheers
Ken
 

Claudy

French Com
Joined
May 12, 2006
Messages
450
Reaction score
3
Points
18
Age
34
Location
Perth, Two Rocks
Members Ride
Manual Gen3 VT SS + V6 VT manual turbo
Maybe fuel pump dying?
 

kennie

New Member
Joined
Feb 27, 2011
Messages
2
Reaction score
0
Points
0
Location
Cowra
Members Ride
VX Commodore V6 Supercharged
Thanks for your reply. No I do not think it is the fuel pump. Fuel pump flows have been checked and filters cleaned recently.
The car does not appear to be starving for fuel at any other time.
 

Claudy

French Com
Joined
May 12, 2006
Messages
450
Reaction score
3
Points
18
Age
34
Location
Perth, Two Rocks
Members Ride
Manual Gen3 VT SS + V6 VT manual turbo
Maybe crank angle sensor then
 

antheh

New Member
Joined
Apr 21, 2008
Messages
12
Reaction score
0
Points
0
Location
Melbourne
Members Ride
VT Commodore
Good chance it's the CAS (crank angle sensor). Mine did the same thing. It progressively got worse till my car wouldn't start and I had to get it towed.
 

Claudy

French Com
Joined
May 12, 2006
Messages
450
Reaction score
3
Points
18
Age
34
Location
Perth, Two Rocks
Members Ride
Manual Gen3 VT SS + V6 VT manual turbo
Just behind the harmonic balancer it uses the little metal blades that are part of the balancer.
 

mug1000

New Member
Joined
Mar 7, 2010
Messages
31
Reaction score
0
Points
0
Members Ride
WK Statesman V8
it's the CAS it's common for holdens to have it go at any time over 100000Ks
 
Top