Welcome to Just Commodores, a site specifically designed for all people who share the same passion as yourself.

New Posts Contact us

Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

VX gen 3 wierd problems.

mrgem1982

New Member
Joined
Feb 1, 2007
Messages
44
Reaction score
1
Points
0
Members Ride
VS Commodore
Hey guys,
Just bought a VX Calais Gen3 Auto, drove it 5 hours home and after the first hour or so, when you slow down from 110kms to 60km zones, the check engine light would come on for a few seconds then go out again.. Also noticed some other wierd things, the traction control button and the power button only work randomly, sometimes they do.. sometimes they dont.. and power windows the same....

When i pulled over once i noticed it had a wierd idle... pulsating up and down... when i got home it
just seems to be idling high (a little over 1000rpm)..Theres no obvious vacuum leaks or anything like that, wasnt low on oil or anything...

Obviously im going to have to get the codes checked, but has anyone had this before???

I feel like ive bought a lemon.

Shane
 

soop

Banned
Joined
Nov 11, 2008
Messages
3,847
Reaction score
58
Points
0
Location
Smithton, Tasmania.
Members Ride
2003 SS Commodore Series II
My old boys does this.
Are all your PCV lines in good condition?

Check your alternator is charging and the battery has enough guts to it. (load test it).

It's possible your IAC or TPS or both are playing up. This would contribute to the bad idle.
But in the same sense so would bad O2 sensors, maf or leaky injectors.

It'll be far easier to diagnose once you get the codes checked?
If I was nearby I'd do it for free.
 

mrgem1982

New Member
Joined
Feb 1, 2007
Messages
44
Reaction score
1
Points
0
Members Ride
VS Commodore
his does the exact same???

im going to get the codes checked asap.. also did just notice its got an elcheapo brand battery with only 420 ccas?? would have thought it would want a bigger powered battery?
could be that maybe???
 

soop

Banned
Joined
Nov 11, 2008
Messages
3,847
Reaction score
58
Points
0
Location
Smithton, Tasmania.
Members Ride
2003 SS Commodore Series II
Nahh, CCA just dictates cold cranking amps. If the car starts easily the battery is fine.

His does a very similar thing.
TRAC light - Leaking dif seal, grotty ABS sensor.
Engine light - Due to the pressure switch
Oil light - Dodgy Oil pressure switch < --- nothing major engine is fine, switch is rooted.
Airbag light - Leaking dif seal, Grotty ABS sensor
ABS - Leaking dif seal, grotty ABS sensor

You idle issues will be either knackered 02 sensors, plugs, leads, MAF, IAC, TPS or possibly the IAT.
It could also very well be a split PCV line, have alook at the passenger side rocker cover and find the vacuum line on top of the rocker towards the back of the motor, you'll see that it runs into a Y peice, they tend to split there.
But have alook over the whole thing.

If you don't know what they are I can elaborate.
 

mrgem1982

New Member
Joined
Feb 1, 2007
Messages
44
Reaction score
1
Points
0
Members Ride
VS Commodore
well it was a split in the PCV line.. Runs perfect now.. cheers for the help!
 

Ninety3

New Member
Joined
Jul 16, 2006
Messages
17
Reaction score
0
Points
0
Members Ride
VP SS
Just found mine was broken. Went looking for the oil leak at the back of the motor and found the PCV line was in two. Explains the oil leak...

How much was the replacement?
 

accentstencil

Well-Known Member
Joined
Jun 30, 2005
Messages
8,264
Reaction score
459
Points
83
Age
69
Location
Eschol Park, Sydney
Members Ride
WH II Caprice, 5.7 2018 Equinox LTZ V
I think the new PCV hoses cost me around $75, not cheap for some plastic hoses. It is very common for the Y piece to perish, the new updated one is better.
 
Last edited:

johnno010684

New Member
Joined
Sep 18, 2008
Messages
552
Reaction score
1
Points
0
Age
37
Location
Auburn
Members Ride
VX Clubsport M6, Subaru Brumby-daily, TM Magna
can someone explain what and where the pcv valve is? sorry guys
 
Top