Welcome to Just Commodores, a site specifically designed for all people who share the same passion as yourself.

New Posts Contact us

Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

Vz rattle at cold start

vCoffeecup

New Member
Joined
Jan 4, 2019
Messages
5
Reaction score
0
Points
1
Age
21
Location
Brisbane
Members Ride
Vz sv6
I have a 05 vz Sv6 and every time I start the car in the morning it has and extremely bad sounding rattle which cause the engine to shake and almost break down, and lasts for about 10 seconds, after that the car runs fine, any ideas?
 

vCoffeecup

New Member
Joined
Jan 4, 2019
Messages
5
Reaction score
0
Points
1
Age
21
Location
Brisbane
Members Ride
Vz sv6
Penrite semi synthetic 10W-40
 
Last edited:

scaredyet

Active Member
Joined
Sep 17, 2016
Messages
243
Reaction score
74
Points
28
Age
40
Location
Mosman
Members Ride
Holden VZ Lumina Wagon
Could be a vacuum leak. Check the elbow hose at the front of the manifold. Then again it shouldn't be fine after not starting properly
 

vCoffeecup

New Member
Joined
Jan 4, 2019
Messages
5
Reaction score
0
Points
1
Age
21
Location
Brisbane
Members Ride
Vz sv6
I also thought that could of been the problem as it had a split in it, but I replaced it and still have the issue
 

99notout

Active Member
Joined
Aug 10, 2013
Messages
584
Reaction score
131
Points
43
Location
Adelaide
Members Ride
VZ Equip Wagon
Try 5W-30 and see if it helps, you could have sludging and the thinner (correct) weight oil will flow quicker, and a new filter. Always try the easiest first.
 

vCoffeecup

New Member
Joined
Jan 4, 2019
Messages
5
Reaction score
0
Points
1
Age
21
Location
Brisbane
Members Ride
Vz sv6
I’ve put in 5w30 and the Sound seems to have stopped, thanks for everyone’s help
 
Top