Welcome to Just Commodores, a site specifically designed for all people who share the same passion as yourself.

New Posts Contact us

Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

WH Statesman with a Ecotech V6

VFSV6FORME

Well-Known Member
Joined
Mar 9, 2016
Messages
2,366
Reaction score
669
Points
113
Age
71
Location
Brisbane
Members Ride
WN Caprice V 6.0L, VE Anniversity V6 Series 1
I want to find out what I have to do to access the engine data on a WH Statesman with a V6.
Now I use ELM Street on my Notebook for the VF and the VE V6 so what program and what interface is needed to communicate to the V6 Statesman.
Thanks
 

VFSV6FORME

Well-Known Member
Joined
Mar 9, 2016
Messages
2,366
Reaction score
669
Points
113
Age
71
Location
Brisbane
Members Ride
WN Caprice V 6.0L, VE Anniversity V6 Series 1
typo
 

EYY

Well-Known Member
Joined
Mar 6, 2011
Messages
5,412
Reaction score
1,465
Points
113
Location
Vic
Members Ride
VS Statesman
Use tunerpro with appropriate xdf/adl files and an aldl cable if you want the cheapest option. Although it does require some research and understanding to use the program properly. There’s plenty of info on pcmhacking.net

Alternatively, you can purchase software from envyous customs which is very easy to use. Check out their website. I know @losh1971 has used it and seems to be happy with it.
 

VFSV6FORME

Well-Known Member
Joined
Mar 9, 2016
Messages
2,366
Reaction score
669
Points
113
Age
71
Location
Brisbane
Members Ride
WN Caprice V 6.0L, VE Anniversity V6 Series 1
Alternatively, you can purchase software from envyous customs which is very easy to use. Check out their website. I know @losh1971 has used it and seems to be happy with it.
I have a legit version of ELM Street that I have purchased from envyous customs, can I use this? because I was told the Statesman V6 uses OBD2.
 

losh1971

Well-Known Member
Joined
Jan 17, 2010
Messages
12,773
Reaction score
6,046
Points
113
Location
North Tas
Members Ride
VE Series I SS Ute
AED is a great program you can watch live data on engine and trans. You can also record the file while you drive and watch it later. I found it very simple compared to Tuner Pro.
 

VFSV6FORME

Well-Known Member
Joined
Mar 9, 2016
Messages
2,366
Reaction score
669
Points
113
Age
71
Location
Brisbane
Members Ride
WN Caprice V 6.0L, VE Anniversity V6 Series 1
Only the ls1 uses obd2 in those models. The ecotec v6 does not.
Thanks for the Good info.
So it still OBD 2 Port but can only be used for the LS1. Now what interface you can use from the computer to the OBD 2 on the Statesman V6?, can you still use the cable my cable the ELM 327 as the interface?
 
Last edited:

VFSV6FORME

Well-Known Member
Joined
Mar 9, 2016
Messages
2,366
Reaction score
669
Points
113
Age
71
Location
Brisbane
Members Ride
WN Caprice V 6.0L, VE Anniversity V6 Series 1
AED is a great program you can watch live data on engine and trans. You can also record the file while you drive and watch it later. I found it very simple compared to Tuner Pro.
Now where Can I get the AED Program to use for the Statesman V6
Thanks
 

losh1971

Well-Known Member
Joined
Jan 17, 2010
Messages
12,773
Reaction score
6,046
Points
113
Location
North Tas
Members Ride
VE Series I SS Ute
Envious Customs. You have the ALDL cable from EC don't you?
 

VFSV6FORME

Well-Known Member
Joined
Mar 9, 2016
Messages
2,366
Reaction score
669
Points
113
Age
71
Location
Brisbane
Members Ride
WN Caprice V 6.0L, VE Anniversity V6 Series 1
Use tunerpro with appropriate xdf/adl files and an aldl cable if you want the cheapest option. Although it does require some research and understanding to use the program properly. There’s plenty of info on pcmhacking.net

Alternatively, you can purchase software from envyous customs which is very easy to use. Check out their website. I know @losh1971 has used it and seems to be happy with it.
All I need is to see what Fault Codes are on the V6 Statesman.
 
Top