Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

2004 VZ SS 5.7Ltr Auto "almost" stalling on startup

Discussion in 'VZ Holden Commodore (2004 - 2006)' started by ZOOTV, May 2, 2016.

  1. ZOOTV

    ZOOTV Member

    Messages:
    117
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Joined:
    Mar 26, 2014
    Location:
    Australia
    Members Ride:
    2004 Holden VZ SS Commodore
    Hi Guys,

    I have a 2004 VZ SS Commodore, it's an automatic. On cold starts "Left for approximately 1 day" the car when started will drop to 500rpm and almost stall then go immediately to normal cold start rpm. It has been doing this for about 6 months and I changed the plugs and leads about 3 months go and it continues to do this most mornings whether it is warm outside or cold. Has anyone any ideas about this?
     
  2. ThunderVZ0410

    ThunderVZ0410 Member

    Messages:
    87
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    8
    Joined:
    Nov 11, 2015
    Location:
    Brisbane
    Members Ride:
    Holden Ute Thunder S
    I had a similar problem with my car, but mine would stall and start good the next time. I changed the fuel filter and stopped using 7-11's fuel and that hasn't happened since. Just throwing in some ideas
     
  3. ZOOTV

    ZOOTV Member

    Messages:
    117
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Joined:
    Mar 26, 2014
    Location:
    Australia
    Members Ride:
    2004 Holden VZ SS Commodore
    I will look at the fuel filter, wouldn't hurt to change it. The fuel I use is Shell V-Power, Caltex Vortex, BP Ultimate and on the odd occasion Mobil 98. Thanks for the idea with that one ThunderVZ0410.
     
  4. ThunderVZ0410

    ThunderVZ0410 Member

    Messages:
    87
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    8
    Joined:
    Nov 11, 2015
    Location:
    Brisbane
    Members Ride:
    Holden Ute Thunder S
    No worries, all the best and let us know if you find out the problem :)
     
  5. ZOOTV

    ZOOTV Member

    Messages:
    117
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Joined:
    Mar 26, 2014
    Location:
    Australia
    Members Ride:
    2004 Holden VZ SS Commodore
    I'm gonna give the Aeroflow AF610-05 - 30 Micron Billet Fuel Filter 5/16" Barb a crack and see how it goes.
     
  6. Tonner Matt

    Tonner Matt Well-Known Member

    Messages:
    1,561
    Likes Received:
    1,200
    Trophy Points:
    113
    Joined:
    May 12, 2014
    Location:
    Darwin
    Members Ride:
    VZ 1 Tonner LS1 M6
    It won't fit your factory fuel line fittings for starters and wouldn't be worth the hassle of changing to anyway
    Just replace your fuel filter with a normal replacement
    Ryco Part# Z586
     
  7. Rocket 007

    Rocket 007 New Member

    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Apr 4, 2016
    Location:
    Melbourne
    Members Ride:
    Vz cross8
    I had a similar problem with my 5.7 and i took the throttle body off and cleaned the carbon out of it and problem fixed
    That was 3yrs ago and changed from shell premium to caltex premium
     
  8. ZOOTV

    ZOOTV Member

    Messages:
    117
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Joined:
    Mar 26, 2014
    Location:
    Australia
    Members Ride:
    2004 Holden VZ SS Commodore
    Thanks Matt, duly noted, I didn't realise it wouldn't fit, Just liked the idea of the filter changes with it.
     
  9. ZOOTV

    ZOOTV Member

    Messages:
    117
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Joined:
    Mar 26, 2014
    Location:
    Australia
    Members Ride:
    2004 Holden VZ SS Commodore
    Hi Rocket,

    Throttle body is nice and clean, just noticed the low revs on cold startup 500rpm and occasionally driving down the road from home and turning left and going up the hill to work, the car will lose power momentarily. I think it's the fuel filter.
     
  10. ZOOTV

    ZOOTV Member

    Messages:
    117
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Joined:
    Mar 26, 2014
    Location:
    Australia
    Members Ride:
    2004 Holden VZ SS Commodore
    ...............Incorrect post..
     
    Last edited: May 2, 2016
  11. ZOOTV

    ZOOTV Member

    Messages:
    117
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Joined:
    Mar 26, 2014
    Location:
    Australia
    Members Ride:
    2004 Holden VZ SS Commodore
    I'm still having this problem, not as badly after the fuel filter was changed but when left a day or more without a start, it fires up then the revs drop to the point where it almost stalls. Any other ideas?
     
  12. JLH96

    JLH96 New Member

    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Joined:
    Sunday
    Location:
    newcastle
    Members Ride:
    VZ Calais LS1
    Hey mate sorry to revive an old post but did you ever sort this out? im having the exact same problems and its driving me nuts!
     

Share This Page