Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

Idles very well but every now & then it seems to miss a couple beats

Discussion in 'VZ Holden Commodore (2004 - 2006)' started by Craig64, Mar 14, 2019.

  1. Craig64

    Craig64 New Member

    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Joined:
    Aug 19, 2018
    Location:
    Redcliffe
    Members Ride:
    vz svz commodore
    Hi I have a 2007 VZ Commodore Ute SVZ . Has the 190Kw V6 . Motor Runs very well no problems at all with it . But even at idle it purrs like a Kitten but every now & them it seems to miss a beat , So it will be idling good then it like jumps some times a couple of times then it idles great again
     
  2. Zachariah

    Zachariah Member

    Messages:
    51
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    8
    Joined:
    Jan 13, 2019
    Location:
    Melbourne
    Members Ride:
    VZ Thunder Ute
    yeah my VZ is the same, do not know if it is a common thing with the VZ models or just a Holden thing. might be an age thing as well. but if it drives fine and idles fine most of the time. it should not be a big problem.
     
  3. rambunctious

    rambunctious Well-Known Member

    Messages:
    1,251
    Likes Received:
    209
    Trophy Points:
    63
    Joined:
    Jun 9, 2011
    Location:
    Mooloolaba
    Members Ride:
    VZ Wagon
    Mine did the same.
    Put up with it for a while until it got worse, then replaced all coils.
    Problem solved.
     
    losh1971 likes this.
  4. Zachariah

    Zachariah Member

    Messages:
    51
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    8
    Joined:
    Jan 13, 2019
    Location:
    Melbourne
    Members Ride:
    VZ Thunder Ute
    my car just got a good service yesterday. have not felt anything yesterday at all. but since i bought it last year it slowly got more vibrant. might be something to look into in the future
     
  5. Fu Manchu

    Fu Manchu Active Member

    Messages:
    709
    Likes Received:
    51
    Trophy Points:
    28
    Joined:
    Mar 18, 2006
    Location:
    WA
    Members Ride:
    VZ V6
    I'd be putting it down to the engine not being new anymore.
    Most VZ's will now have 150,000 to 300,000 on them.
     
  6. Zachariah

    Zachariah Member

    Messages:
    51
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    8
    Joined:
    Jan 13, 2019
    Location:
    Melbourne
    Members Ride:
    VZ Thunder Ute
    mines a few thousand under 150,000, still drives so well. hopefully stays that way
     
  7. Craig64

    Craig64 New Member

    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Joined:
    Aug 19, 2018
    Location:
    Redcliffe
    Members Ride:
    vz svz commodore
    I thought it might be the coils , It is doing it a little more now , only when it idles,If I put foot on brake & increase the idle , it goes away , Thanks for your input Holden Lovers
     
  8. Zachariah

    Zachariah Member

    Messages:
    51
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    8
    Joined:
    Jan 13, 2019
    Location:
    Melbourne
    Members Ride:
    VZ Thunder Ute
    do you notice this happening when the handbrake is on and the car is in park? or when put on the breaks and waiting for the lights? i only feel it when i wait for the lights
     
  9. Craig64

    Craig64 New Member

    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Joined:
    Aug 19, 2018
    Location:
    Redcliffe
    Members Ride:
    vz svz commodore
    At lights or when it sits there and idles , But if I increase the revs a little it goes away,It is only at idle. But you put your foot down it just goes & keeps going strong (as strong as a stock commodore goes)I did replace a coil a little while ago , Think at 200000ks they need replacing.
     
  10. Zachariah

    Zachariah Member

    Messages:
    51
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    8
    Joined:
    Jan 13, 2019
    Location:
    Melbourne
    Members Ride:
    VZ Thunder Ute
    yeah, that is the same as mine, did it stop when the coils were replaced?
     
  11. Craig64

    Craig64 New Member

    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Joined:
    Aug 19, 2018
    Location:
    Redcliffe
    Members Ride:
    vz svz commodore
    It was a little while ago . I only replace 1 coil. ran good for a while.. now it is doing this , Haven't had a chance to put on scan tool to see what it is causing it . I think it maybe the coils as they recon they should be replace around 200ks, Mine has done 211000. I have not long put new timing chain in it , then my cam sensors were giving false readings so it was running like **** , fixed cam sensors ran good for a while.
     
  12. Zachariah

    Zachariah Member

    Messages:
    51
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    8
    Joined:
    Jan 13, 2019
    Location:
    Melbourne
    Members Ride:
    VZ Thunder Ute
    okay, mine has been going great and still drives smoothly except for the idle. but it is nice to know some of the common problems with the VZ model that way they can be fixed
     

Share This Page