Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

Scraping sound from handbrake

Discussion in 'VY Holden Commodore (2002 - 2004)' started by zersys, Mar 2, 2013.

  1. zersys

    zersys Bolt Snapper

    Messages:
    469
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Joined:
    Jan 5, 2012
    Location:
    Sydney
    Members Ride:
    VY Berlina Series II/BMW '02 E39 530i
    Hello all.

    I've had this problem with my handbrake for a while. Pretty much when I'm driving along I hear this scraping sound, it sounds like there's a bump in the inner drum of the rotor and the boot is scraping it (It's not one constant scrape).

    But interestingly enough when I pull the lever up a notch or two, the scraping goes away and it's quiet.

    I figure something is loose? The hand brake is currently a bit loose, takes about 8 clicks to work. But the problem was still happening when it was nice and tight. Actually thought I over tightened it so I loosened it a bit.

    And thoughts on what I should inspect?
     
    Last edited: Mar 2, 2013
  2. edals

    edals Well-Known Member

    Messages:
    1,903
    Likes Received:
    50
    Trophy Points:
    48
    Joined:
    Sep 30, 2008
    Location:
    Here
    Members Ride:
    VE Equipe
    Known Fault -
    Hand Brake Scrape - Intermittent scraping noises may be heard from the rear of the car while driving. The noise may appear to go away after re-applying hand brake lever. The front lining of the hand brake shoe may contact the inner drum of the rear disc without the hand brake being applied. In mid 2004, a spring was added into production to centralise the park brake shoe in the drum, and reduce the chance of contact when the hand brake is not applied.

    Park brake shoe scrape kit (includes 2 brackets and 2 springs) - Part number 92147813

    Info Found here - Faults - VY Brakes

    Mine does the same thing when going slow but i don't care.
     
  3. zersys

    zersys Bolt Snapper

    Messages:
    469
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Joined:
    Jan 5, 2012
    Location:
    Sydney
    Members Ride:
    VY Berlina Series II/BMW '02 E39 530i
    Thanks for that mate.

    I generally wouldn't care, but I can't drive with the window down next to barriers (which I do a lot). Becomes too annoying after a few minutes.

    Any idea where I can get this kit in Aus? Seem to only find sites in the states that have them. I'm assuming Holden will have them?
     
    Last edited: Mar 2, 2013
  4. greenacc

    greenacc Searching for the billion

    Messages:
    4,730
    Likes Received:
    568
    Trophy Points:
    113
    Joined:
    Jul 13, 2008
    Location:
    Sydney
    Members Ride:
    VE Berlina
    i reckon that would be a holden only part mate.
     
  5. zersys

    zersys Bolt Snapper

    Messages:
    469
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    16
    Joined:
    Jan 5, 2012
    Location:
    Sydney
    Members Ride:
    VY Berlina Series II/BMW '02 E39 530i
    No worries. I'll have to wait till Saturday to drop in a get it. But I'll ring around tomorrow and see if I can track it down.

    Thanks greenacc.
     
  6. vy2002

    vy2002 Member

    Messages:
    54
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    8
    Joined:
    Aug 26, 2012
    Location:
    Sydney
    Members Ride:
    VY SS
    hey guys, does this part replace an existing spring? or is it an additional part?

    Does anyone have any photos or instructions for installation?

    Im picking up this part number on saturday, as I have the exact symptoms mentioned (when hand brake is applied lightly at about 10km/h, the issue goes away for a couple of weeks)

    I've done brake pads, oil changes etc. but just need some guidance from someone that has fitted this kit
     
  7. Nikko

    Nikko New Member

    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Dec 25, 2012
    Location:
    Leopold
    Members Ride:
    VY1 Lumina
    Hi, i recently overhauled my rear park brake as it was not working at all. In the kit i bought was the spring and bracket needed to do the upgrade. Park brake is now fine and does not make a swoooshing sound as is common on early VY's. I did need to buy a large torx socket to undo the bolt which the bracket fitted under but it only cost me $4.99 from Repco (think it was a T50 but don't quote me on that).

    The kit i used was the one in the link below but i got it for $99 plus delivery from a different seller.

    Good luck.

    Nick.




    Banksia Park Brake Band Holden Commodore VT VU VX VY VZ | eBay
     
  8. HSV 671

    HSV 671 New Member

    Messages:
    213
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Jan 3, 2013
    Location:
    qld
    Members Ride:
    04 VY CLUBSPORT MM6
    Yep I got similar prob too. 3/04 clubby. When applied park brake on incline with car facing up.... and then release brake to drive off..... it still holds. So I have to hit reverse just a tad, then its released and fine. It won't do it facing forward down hill, but will do it facing up. flat surface 5 clicks. incline 6-7 clicks. I thought it had something to do with a spring or something. Quite embarrassing in drive thru's.
     
  9. vy2002

    vy2002 Member

    Messages:
    54
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    8
    Joined:
    Aug 26, 2012
    Location:
    Sydney
    Members Ride:
    VY SS
    yeah, the kit i bought from holden is like this

    [​IMG]

    does anyone have a photo or tips of where it goes?
     
  10. vy2002

    vy2002 Member

    Messages:
    54
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    8
    Joined:
    Aug 26, 2012
    Location:
    Sydney
    Members Ride:
    VY SS
    i found a pic from a service manual of the commodore rear hub with the rotor removed.
    I just dont know where the above 'scrape kit' would fit - any ideas?
    [​IMG]
     
  11. janhdt

    janhdt New Member

    Messages:
    37
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Mar 13, 2006
    Members Ride:
    wh 5.7 m6
    I have bought the kits is tjis an easy job please help
     
  12. vy2002

    vy2002 Member

    Messages:
    54
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    8
    Joined:
    Aug 26, 2012
    Location:
    Sydney
    Members Ride:
    VY SS
    Hi all,

    I couldnt find anything on the internet, so I have scanned in what I was able to grab from Holden

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    Nut Kracker likes this.
  13. wortus

    wortus Active Member

    Messages:
    1,881
    Likes Received:
    18
    Trophy Points:
    38
    Joined:
    Dec 2, 2009
    Location:
    Sydney
    Members Ride:
    VY Series 2 25th Anniversary in Phantom Mica
    I had al ook at installing this kit. Mine don't scrape though and as the brake shoes needed to be removed and drilled I didn't bother. If you buy new shoes as well they should now come witht the holes in them already. I'll probably fif the kit if and when the shoes need to be replaced.
     
  14. mr calais 5.0

    mr calais 5.0 New Member

    Messages:
    1,723
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Jun 7, 2011
    Location:
    victoria
    Members Ride:
    vy s 2003
    Is it common on all early vy's? Mine does not make the scraping sound but then again I've never taked the hand break and rear hub apart..
     
  15. Craig Facey

    Craig Facey Member

    Messages:
    41
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    8
    Joined:
    Sep 4, 2018
    Location:
    Sanctuary Point
    Members Ride:
    VTII Calais 5.7
    I recently replaced rotors and pads all around on my VTII gen III. Then the handbrake scrape started. So I have fitted the Hand Brake Scrape Kit; Intermittent scraping noises may be heard from the rear of the car while driving. The noise may appear to go away after re-applying hand brake lever. The front lining of the hand brake shoe may contact the inner drum of the rear disc without the hand brake being applied. In mid 2004, a spring was added into production to centralise the park brake shoe in the drum, and reduce the chance of contact when the hand brake is not applied.

    Now I still get the scrape! The drivers side wheel doesn't seem to be scrapping anymore (even though I think I installed the spring incorrectly) but the passenger side has been annoying the #### out of me. So I took it all apart and checked everythiing, did a clean and regrease etc, bearing feels solid, rotor guard is straight, nothing fowls when I turn the tyre by hand... but still I am accompanied by the shwoosh shwoosh shwoosh on my travels... Mostly during and for a short time after cornering... :( Any ideas? Surely it gets better than this?

    Could the Holden instructions listed above be wrong? i.e. is the spring meant to be installed on the other side and pull in the opposite directin?

    Please help me fix this before my blue oval friends hear it! Thanks in advance!
     
    Last edited: Feb 4, 2019
  16. Craig Facey

    Craig Facey Member

    Messages:
    41
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    8
    Joined:
    Sep 4, 2018
    Location:
    Sanctuary Point
    Members Ride:
    VTII Calais 5.7
    UPDATE after about 500kms the brakes bedded in and there is barely any noise!
     

Share This Page