Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

Steering wheel radio controls

Discussion in 'VY Holden Commodore (2002 - 2004)' started by Auskart, Oct 1, 2019.

  1. Auskart

    Auskart New Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Joined:
    Sep 18, 2019
    Location:
    Canley Heights, NSW
    Members Ride:
    VS Commodore Executive
    Just wondering what I need to add or replace to make the radio controls on the steering wheel work with an after market Radio/CD player.
     
  2. evBenji

    evBenji Active Member

    Messages:
    988
    Likes Received:
    52
    Trophy Points:
    28
    Joined:
    Dec 22, 2010
    Location:
    Adelaide
    Members Ride:
    VY Commodore
    what is your head unit

    you need an ISO plug that goes from back of stereo to adapter

    the you need the $100 adapter that goes from ISO plug to cars plugs
     
    Auskart likes this.
  3. Auskart

    Auskart New Member

    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Joined:
    Sep 18, 2019
    Location:
    Canley Heights, NSW
    Members Ride:
    VS Commodore Executive
    Haven't bought a head unit yet, was just wondering if the controls could still be used.
     
  4. Trevor loves holden.

    Trevor loves holden. Active Member

    Messages:
    991
    Likes Received:
    190
    Trophy Points:
    43
    Joined:
    Jun 6, 2019
    Location:
    Victoria
    Members Ride:
    vs commodore
    It all depends if the aftermarket unit has steering wheel controls on board or not, if it says ready that means you need to buy the module ISO harness to match your car.
     
    Auskart likes this.
  5. evBenji

    evBenji Active Member

    Messages:
    988
    Likes Received:
    52
    Trophy Points:
    28
    Joined:
    Dec 22, 2010
    Location:
    Adelaide
    Members Ride:
    VY Commodore
    The head units ive used all had a W/R plug hole for the adapter
     
  6. codyjesen

    codyjesen New Member

    Messages:
    2
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Joined:
    Jul 21, 2012
    Location:
    melbourne
    Members Ride:
    vt ecotec
    I've just installed one in my vy without any adapters. I installed a aftermarket Japanese radio and steering wheel controls work mint. On the top of your factory head unit, there's a wire that says steering GND and Steering REM. So all you do is ground the steering GND one and the hook up the steering REM one the new unit to either key1 or key2
     
    Auskart likes this.
  7. Trevor loves holden.

    Trevor loves holden. Active Member

    Messages:
    991
    Likes Received:
    190
    Trophy Points:
    43
    Joined:
    Jun 6, 2019
    Location:
    Victoria
    Members Ride:
    vs commodore
    Yip because it comes with inbuilt steering control, I have one in my car too, had to swap out the clock spring with the extra control wire then add a pin into the harness as I didn't have controls. I don't know why well known brands don't have steering control built in then again they might as I haven't brought one for 5 years.
     
    Auskart likes this.

Share This Page