Welcome to Just Commodores, a site specifically designed for all people who share the same passion as yourself.

New Posts Contact us

Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

vr v6 not running with a cam sensor?

CHA53R

New Member
Joined
Aug 28, 2010
Messages
294
Reaction score
0
Points
0
Location
vic
Members Ride
vr wagon
how bad will not running a cam sensor play with my ecu? i boaught a s2 vn motor and it does not have one and my s2 vr does.. if i tie the cable aside will it stuff with the ecu too much? or could i get a vr s1 ecu and eliminate the sensor from an ecu? cheers
 

CHA53R

New Member
Joined
Aug 28, 2010
Messages
294
Reaction score
0
Points
0
Location
vic
Members Ride
vr wagon
any one? please
 

hako

Donating Member
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,020
Reaction score
91
Points
48
Age
78
Location
Toowoomba SE QLD
Members Ride
VS11 BT1 V6
From what I've read, if the cam position signal is missing, the ECU just uses it's default value, which I'd guess is no real problem. I'd suck it and see rather than swapping timing chain covers.
Good Luck.
 

pjdm1980

Shut up Jr I'm thinkin!
Joined
Feb 2, 2009
Messages
2,434
Reaction score
14
Points
38
Location
Geelong, Victoria
Members Ride
E1 GTS BUILD NO# 007, GQ Patrol.
All VR autos run cam angle sensors.
 

MR.HG

Donating Member
Joined
Dec 12, 2010
Messages
177
Reaction score
12
Points
18
Location
Brisbane
Members Ride
HG Brougham, VS Ute, VR SS
maybe you didnt see where the OP said - he put a vn motor in that didnt have one, he would also like to know : if by not having one, will it screw with the vr ECU.
 

CHA53R

New Member
Joined
Aug 28, 2010
Messages
294
Reaction score
0
Points
0
Location
vic
Members Ride
vr wagon
thats right lol anyone?
 

4wheelinls1

Member
Joined
Nov 2, 2010
Messages
52
Reaction score
0
Points
6
Location
Carrum Downs
Members Ride
Ralliart
You can turn off the code in software, you'd be wise to tune it anyway as it is a different engine somewhat.
 

bpefi

Tech
Joined
Nov 5, 2009
Messages
260
Reaction score
3
Points
0
Location
Bundaberg
Members Ride
Hilux Ute - Vs Ecotech Engine
It wouldn't damage the ecu - may not run properly but
 

CHA53R

New Member
Joined
Aug 28, 2010
Messages
294
Reaction score
0
Points
0
Location
vic
Members Ride
vr wagon
how do you turn the code off?
 

4wheelinls1

Member
Joined
Nov 2, 2010
Messages
52
Reaction score
0
Points
6
Location
Carrum Downs
Members Ride
Ralliart
In software, I use Tunercat and TunerPro RT, you could also do it in Kalmaker at twice the cost. You have to delete and reburn the memcal with the modified tune. All the sensors other than the cam are the same, the ECU will be fine. You may have to shorten the coolant sensor wiring if it is an old VN motor with the rear thermostat, and the gauge too. MAP, TPS, IAT, Coolant all the same, it might be worth using the DFI and coils off the existing VR engine as I don't have the wiring diagram here to compare them and I think the cam/crank wiring goes through the DFI to the ECU.

Joel
 
Top