Welcome to Just Commodores, a site specifically designed for all people who share the same passion as yourself.

New Posts Contact us

Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

VT 3.8 Won't get up to temperature

pickletime

New Member
Joined
Oct 26, 2008
Messages
26
Reaction score
0
Points
0
Members Ride
Vt Turd
Hey guys,

Just wondering if you have had an issues getting your 3.8's up to temperature.

Mine sits one bar below halfway

It has a new thermostat in it now and I'm thinking maybe the temperature sensor has gone funny, I have tested the thermostat (195f/91c) put it in a cup of water boiled from the jug and it didn't open, but when held in a pot over an element until the temp heats up a bit it opens fine - so does not open early.

The fans don't operate at all times - they only come on after driving for a while and then stopping and staying still with the engine running - so I assume that the sensor that these are running off is operating correctly.

What else could it be other than temp sensor?
 

Hangman

Aspiring Sociopath
Joined
Jan 13, 2010
Messages
1,276
Reaction score
13
Points
38
Location
Newcastle, home of Toranafest
Members Ride
WK Land Yacht
My vs sits on a quarter until you stop and start in traffic, then it might hit halfway. Gotta sit idling for a bit to hit 3/4 and kick the fan in.

What's wrong with just under halfway? I'd be wondering why it was that hot if that's what mine ran at.
 

Brett_jjj

Well-Known Member
Joined
Oct 16, 2009
Messages
6,805
Reaction score
97
Points
48
Location
Tamworth NSW
Members Ride
vs commodore
My VS ecotec sits around a quarter on the highway and around town,but goes up to half way when sitting in traffic idling,then the fan kicks in and takes it back to a quarter again. If your temp gauge is getting up over a quarter,it should be fine.
 

accentstencil

Well-Known Member
Joined
Jun 30, 2005
Messages
8,301
Reaction score
485
Points
83
Age
69
Location
Eschol Park, Sydney
Members Ride
WH II Caprice, 5.7 2018 Equinox LTZ V
Hey guys,

Just wondering if you have had an issues getting your 3.8's up to temperature.

Mine sits one bar below halfway

It has a new thermostat in it now and I'm thinking maybe the temperature sensor has gone funny, I have tested the thermostat (195f/91c) put it in a cup of water boiled from the jug and it didn't open, but when held in a pot over an element until the temp heats up a bit it opens fine - so does not open early.

The fans don't operate at all times - they only come on after driving for a while and then stopping and staying still with the engine running - so I assume that the sensor that these are running off is operating correctly.

What else could it be other than temp sensor?

It sound perfectly normal to me.
 

moose man

New Member
Joined
Nov 9, 2009
Messages
226
Reaction score
1
Points
0
Members Ride
VXII
Put a thermometer into the open radiator and watch the temperature as it warms up. You need to know actual temp, not gauge temp.
 

DLFHUB666

GIT 'EERRR DONE!!!
Joined
Jun 14, 2010
Messages
1,375
Reaction score
20
Points
38
Age
37
Location
Nhulunbuy NT
Members Ride
VX SS, PX Ford Ranger XLS Dual cab

pickletime

New Member
Joined
Oct 26, 2008
Messages
26
Reaction score
0
Points
0
Members Ride
Vt Turd
It sits at a quater

If the ECU is programmed like other cars Ive worked with it will be running rich to try and heat the engine to optimal operating temperature so worse gas consumption

If the engines not running at optimal temperature the lubricants will not be as effective in protecting the engine either

Although my VY V8 didnt get up to Temp either - maybe its just Holdens in general
 

oska

Active Member
Joined
Oct 14, 2010
Messages
815
Reaction score
48
Points
28
Location
melbourne
Members Ride
vx custom 600RR
mine just sits below the thermostat icon and never moves from there hot with air cond on or cold days
 

justbad4you

IF YOR NOT A HOLDEN
Joined
Sep 29, 2005
Messages
1,669
Reaction score
19
Points
0
Location
MELBOURNE S/E BAYSIDE
Members Ride
97 VT BERLINA/ 98 VS SIII MALOO (RED) LX SLR5000
same here my v8 never goes over the lowest bar.even on 40 plus days with the a/c on...the lower the better
mine just sits below the thermostat icon and never moves from there hot with air cond on or cold days
 

DLFHUB666

GIT 'EERRR DONE!!!
Joined
Jun 14, 2010
Messages
1,375
Reaction score
20
Points
38
Age
37
Location
Nhulunbuy NT
Members Ride
VX SS, PX Ford Ranger XLS Dual cab
It sits at a quater

If the ECU is programmed like other cars Ive worked with it will be running rich to try and heat the engine to optimal operating temperature so worse gas consumption

If the engines not running at optimal temperature the lubricants will not be as effective in protecting the engine either

Although my VY V8 didnt get up to Temp either - maybe its just Holdens in general
um a quater is normal operating temp
 
Top