Welcome to Just Commodores, a site specifically designed for all people who share the same passion as yourself.

New Posts Contact us

Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

Accelaration question

Soybean

New Member
Joined
Jun 28, 2006
Messages
130
Reaction score
0
Points
0
Members Ride
VR V6 5-speed
my vr 5 speed sort of shudders, not straight away but when you first start to get going (not flogging) you can just feel a vibration,it seems to go throughout the car.
you can also hear it in the engine note.
but once you get into the other gears such as 3rd,4th and 5th its fine.
any ideas?
 

sircruisealotVS

Well-Known Member
Joined
Dec 1, 2005
Messages
2,934
Reaction score
50
Points
48
Age
36
Location
South Brisbane
Members Ride
VZ LS1 Calais
does it idle ok?...kinda sounds like your clutch might be slipping or something along those lines.
 

stockvp

New Member
Joined
Jan 23, 2006
Messages
328
Reaction score
2
Points
0
Age
42
Location
watsonia
Members Ride
VP Exec,honda civic,mazda626
engine mounts for sure drivers side is prolly buggerd if your lucky
 

hako

Donating Member
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,020
Reaction score
87
Points
48
Age
77
Location
Toowoomba SE QLD
Members Ride
VS11 BT1 V6
All Commodores shudder or vibrate in first and second gear when floored. Many have tried to fix the problem but few have succeeded to totally eliminate the shudder. As stockvp says you also may have a stuffed engine mount that is making the shudder worse. Good Luck.
 

Soybean

New Member
Joined
Jun 28, 2006
Messages
130
Reaction score
0
Points
0
Members Ride
VR V6 5-speed
so if it is a stuffed engine mount how do i check?
and how easy are they to replace?
the clutch is fine no slipping only had it adjusted about a month ago,didnt change it.
hmmm.....
 

stockvp

New Member
Joined
Jan 23, 2006
Messages
328
Reaction score
2
Points
0
Age
42
Location
watsonia
Members Ride
VP Exec,honda civic,mazda626
get under the car(you can see with the bonnet up as well) have a look where the engine mounts on to the body and check how bad the rubber is the drivers side is easy but you got to take of the air compressor on the passenger side just use a hydraulic jack with a bit of wood on it and raise the engine on the sump to support undo mount to crossmember nuts raise engine just enough for the bolts to come out and undo mounts to engine nuts and remove engine mounts fitting is is reverse but you may need a jimmy bar to get in place if so you gonna need two people otherwise you can do it by yourself
 

Soybean

New Member
Joined
Jun 28, 2006
Messages
130
Reaction score
0
Points
0
Members Ride
VR V6 5-speed
checked the mount on drivers side, looks fine , no cracks.
 

Soybean

New Member
Joined
Jun 28, 2006
Messages
130
Reaction score
0
Points
0
Members Ride
VR V6 5-speed
it seems to get worse the more i slip the clutch.
 

burnz

dah dut dut da dah
Joined
Jun 15, 2005
Messages
1,368
Reaction score
26
Points
38
Location
springfield
Members Ride
VFII SS ute M6
Soybean said:
it seems to get worse the more i slip the clutch.
sounds like your clutch is contaminated are there any fluids leaking on it
water, oil, clutch fluid
 

DaPlaya

New Member
Joined
Mar 20, 2006
Messages
95
Reaction score
1
Points
0
Members Ride
97 VS Series II
Does your clutch pedal shudder?

Does the shudder/vibration come from the back?

could be:

Engine mounts,
Gearbox mounts / cross member rubbers
split tail shaft centre bearing (do manuals have the split tail shaft?)
Damaged Pressure plate/ worn plate - results usually in pedal shudder, or slipage.
 
Top