Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

Mods on my vt s1 exe. wagon

Discussion in 'VT - VX - VU - WH - V2' started by Lex, Sep 6, 2016.

  1. Lex

    Lex Well-Known Member

    Messages:
    1,403
    Likes Received:
    383
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Sep 19, 2012
    Location:
    Geelong Victoria
    Members Ride:
    VT Executive S1 V6 Auto Wagon
    Hi
    Here's some pics of my wagon.
    First pic with climate controls on top, were taken when l installed a wh statesman dash.
    I've done a lot of work to the old girl.
    My eye sight is not that good. hard time trying to read the maps, time, gps speed, which is more accurate than the speedo (only have 5 points left on license). Most of the time l can read it now.
    Just a little bit different from your standard s1 vt exe.
    I'll add more photos when l take some decent photos.
    Lex
     

    Attached Files:

  2. MEANL67

    MEANL67 New Member

    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Feb 19, 2016
    Location:
    SE SUBURBS
    Members Ride:
    VT L67 CALAIS
    Cluster looks great.(level 3 aswell) did you get someone with a tech 2 to reprogram it. where and what Leds did you use, the needles look better than stock ones.
    With the blue paint on the surrounds.i'm unsure of, unless its the colour of you VT.
    Climate control unit- Does it work or is it just pluged in to light up?
    if it works, can you give us a right up on it.I presume you changes the complete HVAC aswell.
     
  3. Lex

    Lex Well-Known Member

    Messages:
    1,403
    Likes Received:
    383
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Sep 19, 2012
    Location:
    Geelong Victoria
    Members Ride:
    VT Executive S1 V6 Auto Wagon
    Hi
    Local workshop programmed the cluster, vx s1 needles are actually white.
    Bought a 5 metre blue leds strip. (you can cut, every 3 leds, or have them longer.
    Used blue led globes on temp, fuel. Tacho & speedo leds, took the backing of the strips and bent them into shape, sanded green backing of the fascia. Bottom cluster windows pulled out the white plastic strips (gets rid of the shadow).
    Couldn't get s2 blue fascia with prnd321, so ended up with the HSV one.
    To power the the leds on tach & speedo l used an old globe, by pulling out the bulb and sticking a couple pins through them. Soldered a couple of wires to leds, then hooked them into a plug (of an old computer case, power on reset etc buttons, wires that go to motherboard).
    Colour of car is white.
    Climate control did work (only heater at the moment). Have to get AC working in next couple of months (before it heats up).
    Yes l changed the hvac unit, as well as the front loom.
    I think everything l have done, has been from write ups from this site, except moving the head unit to be where the climate controls where, climate controls moved to where the head unit was. (I'll bet there is people out there saying it can't be done.) HA HA HA.
    The first thing l did was fitted cruise control, then calais head unit. Next, steering wheel audio controls. Then wired in prnd321 on level 3 cluster. April 2014, power windows. Next a new head unit (one pictured) steering wheel audio controls work as well. Then berlina seats front and back + door trims, had them done in blue & grey leather. November last year was given climate control, out of that l also got the alarm system, plus passenger air bag, out of a berlina. Also put on 19 inch x 9.5 tyres 235x35x19 (eleanors) bboss wheels. This year l added side air bags, sensors, & module.
    At the moment on l'm doing ABS & traction control upgrade.
    End of the day its still only a Commodore exe. wagon. I'm an invalid pensioner, l get bored. Still plenty of little, or big projects to do yet.
    All this work has been over 4 years.
    I hate typing. Thats enough for tonight.
    Lex
     
    Last edited: Sep 7, 2016
  4. MEANL67

    MEANL67 New Member

    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Feb 19, 2016
    Location:
    SE SUBURBS
    Members Ride:
    VT L67 CALAIS
    Thanks Lex.
    its good work so far and keep up the good work.
    Mine is a executive as well. my next one is elec windows and cruise.
     
  5. rch-13z

    rch-13z Former Photoshop Whore

    Messages:
    575
    Likes Received:
    117
    Trophy Points:
    43
    Joined:
    Jan 15, 2008
    Location:
    South-West Sydney
    Members Ride:
    VT Exec
    I really like the re-positioning of the headunit - such a better spot & looks factory
     
  6. Lex

    Lex Well-Known Member

    Messages:
    1,403
    Likes Received:
    383
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Sep 19, 2012
    Location:
    Geelong Victoria
    Members Ride:
    VT Executive S1 V6 Auto Wagon
    Hi
    I haven't taken any pics yet. To slack.

    Finished the abs traction control upgrade, also replaced the calipers as well. Bled the brakes about 3 times so far, doesn't feel as l've gotten all the air out yet.
    Lex
     
  7. s_ikari2015

    s_ikari2015 Fun IS easier with an 8

    Messages:
    672
    Likes Received:
    10
    Trophy Points:
    18
    Joined:
    Nov 16, 2007
    Location:
    Australia
    Members Ride:
    '02 Monaro V2 CV8, '83 Subaru Sherpa, '87 Sherpa
    Very different indeed with the headunit reposition. Great work, can't tell the surround would have been hacked to hell ;) lol.

    Where did you wire the dash clock in for power and illumination? I've been looking at putting the WH surround in also and thought the constant 12v from the hazard switch and illumination from the mode buttons would be good.
     
  8. Lex

    Lex Well-Known Member

    Messages:
    1,403
    Likes Received:
    383
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Sep 19, 2012
    Location:
    Geelong Victoria
    Members Ride:
    VT Executive S1 V6 Auto Wagon
    Hi
    Yes, l think thats where it was wired in.
    Lex
     
  9. Lex

    Lex Well-Known Member

    Messages:
    1,403
    Likes Received:
    383
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Sep 19, 2012
    Location:
    Geelong Victoria
    Members Ride:
    VT Executive S1 V6 Auto Wagon
    Hi
    Got some more photos. Still crap quality.
    Had it all finished, looking good. Realised l forgot to put the gearshift position in. So had to disassemble it again.
    As per normal, cracked the paint. Not fixing it this time, as l have a new 10" head unit to put in.
    Server won't let me upload the photos at the moment. File is to large. Will have to take more photos at a smaller resolution later.
    Lex
     
  10. Lex

    Lex Well-Known Member

    Messages:
    1,403
    Likes Received:
    383
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Sep 19, 2012
    Location:
    Geelong Victoria
    Members Ride:
    VT Executive S1 V6 Auto Wagon
    Hi
    Finally got around to getting some photos.
    Hopefully l'll be able to upload them.
     

    Attached Files:

  11. Lex

    Lex Well-Known Member

    Messages:
    1,403
    Likes Received:
    383
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Sep 19, 2012
    Location:
    Geelong Victoria
    Members Ride:
    VT Executive S1 V6 Auto Wagon
    No. It wouldn't let me.
    So a new post every photo?
    No. Says my file is to big.
    Hey moderators what is the go? Says maximum file upload 5 MB.
    Wont let me up load a file over 2 MB.
     
    Last edited: Jun 4, 2017
  12. Lex

    Lex Well-Known Member

    Messages:
    1,403
    Likes Received:
    383
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Sep 19, 2012
    Location:
    Geelong Victoria
    Members Ride:
    VT Executive S1 V6 Auto Wagon
  13. Lex

    Lex Well-Known Member

    Messages:
    1,403
    Likes Received:
    383
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Sep 19, 2012
    Location:
    Geelong Victoria
    Members Ride:
    VT Executive S1 V6 Auto Wagon
    Try again
     

    Attached Files:

  14. Lex

    Lex Well-Known Member

    Messages:
    1,403
    Likes Received:
    383
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Sep 19, 2012
    Location:
    Geelong Victoria
    Members Ride:
    VT Executive S1 V6 Auto Wagon
    Hi
    1st & 2nd coats of high fill on today.
    Showed up plenty of holes & imperfections.
    5 weeks so far. Getting sick of it.
    But slowly getting there.
    Made it one piece. When putting back together, l would always mark the paint work.
    Before l started l made a dummy 1 piece to see if it would work. It did.
    Lex
     

    Attached Files:

  15. Lex

    Lex Well-Known Member

    Messages:
    1,403
    Likes Received:
    383
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Sep 19, 2012
    Location:
    Geelong Victoria
    Members Ride:
    VT Executive S1 V6 Auto Wagon
    Hi
    Here's a couple of more photos.
    I'm going to to repaint the power window switch block. That is why its not sitting flush.
    The photos were taken a few seconds apart. The lighter blue is more what it looks like.
    Thanks for looking.
    Lex
     

    Attached Files:

  16. Lex

    Lex Well-Known Member

    Messages:
    1,403
    Likes Received:
    383
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Sep 19, 2012
    Location:
    Geelong Victoria
    Members Ride:
    VT Executive S1 V6 Auto Wagon
    Hi
    Took some more photos , j 20170707_111014.jpg 20170707_111042.jpg 20170707_111113.jpg 20170707_111151.jpg 20170707_111209.jpg 20170707_111249.jpg 20170707_111300.jpg 20170707_111345.jpg ob not 100%, but good enough for me. I'm satisfied with the job l did.
    Thanks for looking.
    Lex
     
    chrisp likes this.
  17. Lex

    Lex Well-Known Member

    Messages:
    1,403
    Likes Received:
    383
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Sep 19, 2012
    Location:
    Geelong Victoria
    Members Ride:
    VT Executive S1 V6 Auto Wagon
    Hi
    Latest mod is the Astra electric power steering pump = (epsp).
    It feels different to the standard system.
    Definitely has more get up & go.
    Hoping the fuel consumption will be a lot better.
    Had to remove the air box to fit the epsp.
    I used 10mm steel plate & a ribbed idler pulley, so as to be able to run a standard belt.
    Used stainless steel braid from pump to rack. I tried using of the shelf aluminium fittings (rated at 3000 lb psi). But thanks to my stupidity, they kept parting. I went to enz hose fittings. They are made of steel & are crimped. They are rated to 3000 lbs psi too.
    I also have a electric water pump = (ewp) & a controller.
    That will be fitted next week.
    Can't load photos at the moment. Will load later.
     
  18. uniacidz

    uniacidz Harden the Frak Up

    Messages:
    2,265
    Likes Received:
    166
    Trophy Points:
    63
    Joined:
    Dec 13, 2011
    Location:
    Sideneee
    Members Ride:
    VE Berlina
    I guess needs to be asked...

    Why? Lol
     
  19. VS 5.0

    VS 5.0 Well-Known Member

    Messages:
    4,364
    Likes Received:
    4,036
    Trophy Points:
    113
    Joined:
    Jul 17, 2006
    Location:
    Perth WA
    Members Ride:
    VE SSV Z Series M6
    Coz ya can.....
     
  20. Lex

    Lex Well-Known Member

    Messages:
    1,403
    Likes Received:
    383
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Sep 19, 2012
    Location:
    Geelong Victoria
    Members Ride:
    VT Executive S1 V6 Auto Wagon
    Because l can. HA ha ha.
    A few reasons, my pump was on its way out. Sourcing parts for a 20 year old car.
    Take the load of the engine. It gets up goes now. Hopefully better when l put the electric water pump on. The electric water pump has a read out & alarm that will tell me when the old girl is getting hot.
    And putting some 21 st century **** on my car.
    But mainly because l can & because l'm bored shitless.
     
    Last edited: Dec 6, 2017

Share This Page