Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

timing chain rattle?

Discussion in 'VR - VS Holden Commodore (1993 - 1997)' started by timc83, Jan 31, 2012.

  1. timc83

    timc83 Member

    Messages:
    37
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    8
    Joined:
    Jan 4, 2012
    Location:
    NSW
    Members Ride:
    2011 VE SS
    Hi all
    Has anyone out there ever had any dramas with a vy ecotec (done 140000 km) with a rattle when hot at idle, but goes away when revved or at about 2000 rpm? I was thinking timing chain or ballance shaft bearings, but if it was ballance shaft, wouldn't it get louder with higher revs?
    any help or sugestions would be great.
     
  2. IBLOWN

    IBLOWN Well-Known Member

    Messages:
    2,112
    Likes Received:
    27
    Trophy Points:
    48
    Joined:
    Sep 13, 2005
    Location:
    Sydney
    Members Ride:
    VS V6 TT/'13 VF Senator/'11 WM CapriceV/Hayabusa
    Probably find its your lifters. Try an engine flush, new oil and a bottle of lifter free.
     
  3. timc83

    timc83 Member

    Messages:
    37
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    8
    Joined:
    Jan 4, 2012
    Location:
    NSW
    Members Ride:
    2011 VE SS
    Yeah ive done that. Is a very weird noise, doesnt effect the performance or anything, and the hotter it gets, the louder the noise, its sort of like a tapping, grinding weird noise. i have ran the engine with out the belt off, and yes noise still there (****). The engine has been sitting for a few months ( possibly 12).
     
  4. IBLOWN

    IBLOWN Well-Known Member

    Messages:
    2,112
    Likes Received:
    27
    Trophy Points:
    48
    Joined:
    Sep 13, 2005
    Location:
    Sydney
    Members Ride:
    VS V6 TT/'13 VF Senator/'11 WM CapriceV/Hayabusa
    Well it could be the timing chain tensioner. When i built my motor i had a chunk of it in the sump... The motor never made any noise though.

    If its not that then i hate to say it but its probably big end bearing noise.
     
  5. timc83

    timc83 Member

    Messages:
    37
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    8
    Joined:
    Jan 4, 2012
    Location:
    NSW
    Members Ride:
    2011 VE SS
    Yeah. i dunno, it doesnt sound deep or low enough to be big end, i had a vl that spun a big end bearing, alot louder and deeper than this, the funny thing is it only does it when hot, at cold, you would not fault it. also, when stabbing the revs, as you back off, you hear a slight clicking/cracking noise up the top end area. bloody weird and anoying.
     
  6. IBLOWN

    IBLOWN Well-Known Member

    Messages:
    2,112
    Likes Received:
    27
    Trophy Points:
    48
    Joined:
    Sep 13, 2005
    Location:
    Sydney
    Members Ride:
    VS V6 TT/'13 VF Senator/'11 WM CapriceV/Hayabusa
    Well you cant always get a lifter unstuck with lifter free. I still think its a lifter.
     
  7. jas98

    jas98 Active Member

    Messages:
    1,658
    Likes Received:
    8
    Trophy Points:
    38
    Joined:
    Nov 12, 2006
    Location:
    maryborough QLD
    Members Ride:
    vs commodore V6 S2 and a BA XR6T
    harmonic balancer? when u rev it goes away but at idle its noisy? just a thorght as it happened to a few of my cars and family commodores over the years
     
  8. FstStig

    FstStig Diagnostician

    Messages:
    1,140
    Likes Received:
    12
    Trophy Points:
    38
    Joined:
    Sep 17, 2008
    Location:
    Central Coast, NSW
    Members Ride:
    2010 VE SV6
    Get a big flat blade screw driver and put it onto of the Rocker cover, put your ear to the screw driver handle and have a listen for any noise.
     
  9. Commo_Carl

    Commo_Carl Member

    Messages:
    252
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    18
    Joined:
    Oct 28, 2009
    Location:
    Sydney,
    Members Ride:
    95 VR V6 Turbo Ute, 99 STI EJ207 GT FORESTER
    Did you ever figure this out? Im having same problem with my vr turbo. Brand new motor 35 000 old from ac delco and one day it started. Same symptoms as yours. I did recently put high ratio rockers in so have had hunch it could be something with them but am also leaning towards something with the timing chain?
     
  10. vsl67

    vsl67 Member

    Messages:
    768
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    18
    Joined:
    Dec 9, 2008
    Members Ride:
    VS l67 statesman
    Out of curousity how many of you that have this noise have pacemaker extracters ? and is it more noticeable when your idling near a barrier especially on the drivers side down low ?
     
  11. Brett_jjj

    Brett_jjj Well-Known Member

    Messages:
    6,805
    Likes Received:
    62
    Trophy Points:
    48
    Joined:
    Oct 16, 2009
    Location:
    Tamworth NSW
    Members Ride:
    vs commodore
    My VS ecotec has pacemakers and it gets a "leaky exhaust sound" when slowly driving past road barriers or idling next to a wall etc, and it sounds terrible. Ive been right over the whole exhaust system checking for leaks, and Ive also had it back to the exhaust specialist to get them to check it for leaks, which they found none, they could hear it plainly enough, but they couldnt work out what was causing it either.
     
  12. Trikky

    Trikky Member

    Messages:
    359
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    18
    Joined:
    Sep 10, 2009
    Location:
    Central Coast
    Members Ride:
    VF S2 SV6 Manual
    I think the noise with extractors is due to them being thin walled tube, as the exhaust exits the heads it makes a pinging noise that sounds just like a stuffed lifter

    I have some extractors that also do it but they are a no name brand
     
  13. Jonah 101

    Jonah 101 Undefined

    Messages:
    1,412
    Likes Received:
    15
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Jan 15, 2012
    Location:
    Rotorua
    Members Ride:
    R32 Skyline
    Yeh I just noticed this noise today ( before I read this thread )

    Its like a rattle noise.
     
  14. vsl67

    vsl67 Member

    Messages:
    768
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    18
    Joined:
    Dec 9, 2008
    Members Ride:
    VS l67 statesman
    Ive seen threads on this same noise plenty times it seems to be a V6 thing weather its a buick,ecotec or l67 and the one thing they have in commom is extractors and a lot are like my L67 they have had the timming chain replaced and balance bar disconected and it still hasnt fixed it but all of them are still going strong
     
  15. James39

    James39 Gave up on VL's

    Messages:
    1,029
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    38
    Joined:
    Jul 21, 2009
    Location:
    Newcastle NSW
    Members Ride:
    1995 VS Acclaim & 1992 Holden Barina
    I have pacemakers and I do not have that noise. I do have noise from a pulley though.

     
    Last edited by a moderator: Nov 21, 2016
  16. Commo_Carl

    Commo_Carl Member

    Messages:
    252
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    18
    Joined:
    Oct 28, 2009
    Location:
    Sydney,
    Members Ride:
    95 VR V6 Turbo Ute, 99 STI EJ207 GT FORESTER
    No pacemakers im running turbo. Like said ur prob hearing an exhaust leak. Also my noise is only at idle, its completely fine and goes like a mad ape when driving
     
  17. Commo_Carl

    Commo_Carl Member

    Messages:
    252
    Likes Received:
    6
    Trophy Points:
    18
    Joined:
    Oct 28, 2009
    Location:
    Sydney,
    Members Ride:
    95 VR V6 Turbo Ute, 99 STI EJ207 GT FORESTER
    Just an update to my problem. I have had a broken clutch pedal spring for a while and I changed it today, and along with a nice smooth, soft pedal; i appear to not have any rattling or grinding noise when warmed up at idle. THANK GOD. hopefully this might help someone else
     
  18. Jonah 101

    Jonah 101 Undefined

    Messages:
    1,412
    Likes Received:
    15
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Jan 15, 2012
    Location:
    Rotorua
    Members Ride:
    R32 Skyline
    Thanks for the follow up dude :)
     
  19. LatinDancer

    LatinDancer New Member

    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Joined:
    Mar 18, 2019
    Location:
    Brisbane
    Members Ride:
    VY Series 2, 3.8 Executive
    My wife and I both have VY Series 2 Commodores....3.8 litre V6...., both which have around 155,000 Ks on them.
    My wife's has run on LPG most of its life but now has a rattle that really sounds to me like the timing chain. Of course it may be something else, but that's what my experience with other cars (years ago) tells me. It's not REALLY loud, and it's not a low noise.

    It only makes this noise when I accelerate while the engine is getting up to operating temperature....though it may be there a little after that...I'm not 100% sure.

    If I leave it for a while and start driving it again, the noise re-appears until the engine is hot again. Any suggestions, please ? Having LPG usually causes less engine wear, but I don't really know the history of that car....we bought it recently.
     
  20. losh1971

    losh1971 Well-Known Member

    Messages:
    5,108
    Likes Received:
    1,229
    Trophy Points:
    113
    Joined:
    Jan 17, 2010
    Location:
    North Tas
    Members Ride:
    VR Ute V6
    Sounds like a balance shaft rattle, LD.
     

Share This Page