Welcome to Just Commodores, a site specifically designed for all people who share the same passion as yourself.

New Posts Contact us

Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

Weird Engine Problem - VN SS

S

Shoxer

Guest
Car = VN SS 5.0ltr approx 260,000km's
Mods= 3inch exhaust - Performance memcal unit

Ok this problem is very weird and i'm stumped.

Start car with cold engine = fine
Drive car for abit and let engine warm up
Turn off engine
Turn engine back on = engine starts then starts to idel down and stalls
Re-start engine = sputters/sounds like only 4 cylinders are running/stinks of fuel. then stalls.

Keep on trying to start engine .. wont start as about 10-15mins passes the engine will start fine.

There is no problems whatsoever when the car is driving. Its just when you turn it off then try to restart it.


What i've done to try and fix this.

Replaced fuel filter
Replaced spark plugs
Replaced air filter
Got injectors ultrasonicaly clean
Cleaned out the throttle body
Ran diagnositic thing.... only code 12 (which is fine)


Would this be a temp sensor malfunction? I heard this can control the amount of fuel.

Or fuel pump seizing?


I dont want to send it to holden or anything it will cost heeps.
 

Boonz

Donating Member
Joined
Jul 27, 2005
Messages
4,042
Reaction score
46
Points
0
Age
32
Location
berri, south australia
Members Ride
green 355 VG ute
it does sound like leaking injectors...the temp sensor wouldnt cause it to overfuel enough to make it stall because when its hot it will tell the ECU to put less fuel in thatn when its cold, if you can get a hold of another 5 litre on a weekend, change over each sensor individually, start off with the temp sensor, then the manifold air temp sensor, then the MAP sensor and so on.... a few sensors are pretty tricky to get to but its beter than forking out money for them all
EDIT: also check the oxygen sensor before you do all that^^^
 

xcop5l

4th year spanner spinner
Joined
Jun 19, 2006
Messages
977
Reaction score
11
Points
0
Location
ol' geelong vic
Members Ride
VN ex cop 5L
it sounds like the fuel pump is bleeding off when you switch it of and its not priming and rinning up to full pressure. but before you go nuts and do all that stuff boonan sugested id change the fuel pressure regulator first, the diafram inside could be stuffed and not holding pressure when it gets hot
 

VNV6VENGEANCE

VeNgeance
Joined
Jan 7, 2006
Messages
286
Reaction score
0
Points
0
Age
33
Location
adelaide,sa
Members Ride
VN Turbo
change your fuel pump that would be a start.. very characteristic of fuel pump
 

JD

Donating Member
Joined
Aug 18, 2006
Messages
1,716
Reaction score
25
Points
0
Age
34
Location
Deep South, SA
Website
www.ccgm.au.tt
Members Ride
1.6L Turbo Holden Croooooooooooze
when it starts to do it give your fuel tank a bash and see if it starts running ok.
if it does then it means your fuel pump is giving up the ghost
 

Smitty

Well-Known Member
Joined
Oct 21, 2003
Messages
1,814
Reaction score
463
Points
83
Age
65
Location
Bayside Melbourne
Members Ride
Gen-F R8 Tourer wagon, VK Clubbie race car
coil or ignition module...I reckon
probably coil..if its gets hot, its breaking down
spark goes out the window and she misfires


my 2c
 

dans_vz

Active Member
Joined
Aug 16, 2006
Messages
924
Reaction score
94
Points
28
Location
Swan Hill
Members Ride
MY16 VFII SSV Redline Manual & '00 VT2 Berlina L67
where is the fuel pump on a vp? i think im having problems with mine
 

xcop5l

4th year spanner spinner
Joined
Jun 19, 2006
Messages
977
Reaction score
11
Points
0
Location
ol' geelong vic
Members Ride
VN ex cop 5L
if you climb under the back of your car you will see the fuel tank. at the front of the tank is the fuel pump
 
S

Shoxer

Guest
Ok, thanks for the advice guys.. I will give those ideas a try :)
 
Top