Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

Spark plug indications

Discussion in 'VR - VS Holden Commodore (1993 - 1997)' started by maldotcom2, Apr 14, 2009.

  1. maldotcom2

    maldotcom2 New Member

    Messages:
    1,035
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Dec 11, 2008
    Members Ride:
    Cammed mafless VS Calais 5-speed.
    Pulled my plugs today, right bank plugs were all black and sooty and left ones were pretty clean but had white speckling. :unsure:

    It's unusual for them to be different colours seeing as they're the same plug in the engine at the same time. What does this indicate?
     
  2. DanVN

    DanVN Cruizin' in style!

    Messages:
    246
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Nov 16, 2007
    Location:
    Western Suburbs, Vic
    Members Ride:
    01 WH Statesman International 5.7L
    Possible faulty O2 sensor on the Right bank making the engine run rich ... Any codes logged?
     
  3. delcowizzid

    delcowizzid on holiday

    Messages:
    6,658
    Likes Received:
    234
    Trophy Points:
    63
    Joined:
    Jul 8, 2008
    Location:
    NZ
    Members Ride:
    в∞ѕтεכ √&
    yip read the vs v6 lean on one bank thread mate stuffed O2 sensor or drivers side o2 sensor earth problem .when you say speckling what do you mean little melted bits stuck to them.
     
  4. lil_mickey

    lil_mickey LOUD AND PROUD

    Messages:
    219
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Jul 22, 2006
    Location:
    Geelong; Victoria
    Members Ride:
    VH 253 :-)
    :yeah::yeah::yeah:I agree:yeah::yeah::yeah:
     
  5. delcowizzid

    delcowizzid on holiday

    Messages:
    6,658
    Likes Received:
    234
    Trophy Points:
    63
    Joined:
    Jul 8, 2008
    Location:
    NZ
    Members Ride:
    в∞ѕтεכ √&
    allso the vs trims each bank of cylinders seperately with an O2 sensor each side thats why one sides rich and the other isnt ide get 2 new sensors and either sort the driverside earth or cut the pink wire on it :whistling ide do that be fore installing the parcel that should arrive today hopefully.dont want to melt anything cause of a sensor.probably explains all the black soot on the rear of the car too aye.
     
  6. maldotcom2

    maldotcom2 New Member

    Messages:
    1,035
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Dec 11, 2008
    Members Ride:
    Cammed mafless VS Calais 5-speed.
    Very true delcowizzid. I love how you remember my post history. :yeah: No it's not metal particles, more like white specs, as though it's running lean.

    Sucks because the O2 sensors are less than 2 months old.
     
  7. delcowizzid

    delcowizzid on holiday

    Messages:
    6,658
    Likes Received:
    234
    Trophy Points:
    63
    Joined:
    Jul 8, 2008
    Location:
    NZ
    Members Ride:
    в∞ѕтεכ √&
    ide say you are suffering from the drivers side O2 sensor earth problem.what side is lean.simple fix is cut the power wire
     
  8. maldotcom2

    maldotcom2 New Member

    Messages:
    1,035
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Joined:
    Dec 11, 2008
    Members Ride:
    Cammed mafless VS Calais 5-speed.

Share This Page