Just Commodores Forum Community

It takes just a moment to join our fantastic community

Register

Remote not detected 2013 vf ssv wagon

Discussion in 'VF Holden Commodore (2013 - 2017)' started by Surfxdog, Nov 30, 2018.

  1. Surfxdog

    Surfxdog New Member

    Messages:
    9
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Joined:
    Oct 28, 2013
    Location:
    Sunshine Coast
    Members Ride:
    2013 VF SSV Wagon
    I’m looking for some advice.

    I own a 2013 vf series 1 ssv wagon. Great car love it. I recently had to leave it at the panelbeaters for 4 days. When I picked it up it says remote not detected. The panelbeaters looked at and they could fix it. My mechanic couldn’t fix it. Can anyone give me a clue. I’ve tried the remote from home and nothing.
    The diagnostic says:
    BCM (Body Control Module) 1 problems exist
    1.B3101-00 Tire Pressure/Remote Control Door Lock Receiver Data Circuit
    Current
    This Ignition Cycle: Failed Last Test: Failed Current DTC Since DTC Clear: Failed
    DTC History Status: History MIL Status: Not Requested.
    So we are all scratching our heads.

    Could it be a blown fuse.
    Will disconnecting the battery do the trick.

    Any thoughts greatly appreciated.

    Thanks in advance

    Dennis
     
  2. stooge

    stooge Well-Known Member

    Messages:
    863
    Likes Received:
    472
    Trophy Points:
    63
    Joined:
    Apr 3, 2014
    Location:
    wa
    Members Ride:
    VF SSV
    Silly question here but have you replaced the battery in the remote?
    The passive entry needs the remote battery to not be flat to work.
     
  3. Surfxdog

    Surfxdog New Member

    Messages:
    9
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Joined:
    Oct 28, 2013
    Location:
    Sunshine Coast
    Members Ride:
    2013 VF SSV Wagon
    Fair question stooge. One battery was brand new and the other one is 5 months old.
     
  4. stooge

    stooge Well-Known Member

    Messages:
    863
    Likes Received:
    472
    Trophy Points:
    63
    Joined:
    Apr 3, 2014
    Location:
    wa
    Members Ride:
    VF SSV
    Does the remote lock and unlock the vehicle?
     
  5. 426Cuda

    426Cuda SUBLIME!

    Messages:
    4,025
    Likes Received:
    2,843
    Trophy Points:
    113
    Joined:
    Dec 15, 2013
    Location:
    Wagga Wagga
    Members Ride:
    VF Redline Sedan - A6 Spitfire MSE...
    Try placing the fob in the slot inside the console bin. It's made for this purpose.
    My Redline was going haywire after a week at the panel shop too. Disconnecting the battery for several minutes did the trick. Back to normal. I suspect the battery was drained at the panel shop...
     
  6. Surfxdog

    Surfxdog New Member

    Messages:
    9
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Joined:
    Oct 28, 2013
    Location:
    Sunshine Coast
    Members Ride:
    2013 VF SSV Wagon
    No the remotes do not work. One was with the car and the other at home. Which makes me think it’s something with the car not the remotes.
     
  7. Surfxdog

    Surfxdog New Member

    Messages:
    9
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Joined:
    Oct 28, 2013
    Location:
    Sunshine Coast
    Members Ride:
    2013 VF SSV Wagon
    That’s the only way it works at the moment. I will do as you say with the battery and remove both terminals for about 10 minutes. Thanks for the advice.
     
  8. wetwork65

    wetwork65 A wet business

    Messages:
    754
    Likes Received:
    307
    Trophy Points:
    63
    Joined:
    Mar 12, 2006
    Location:
    Sydney
    Members Ride:
    VF SSV Wagon & VF SV6 Wagon
    Yes try reset by disconnecting battery for a few minutes.
    Failing that, I had a key that semed to have "lost its linkage" (because I have 3 keys) - got dealer to resync all under warranty.
     
  9. Surfxdog

    Surfxdog New Member

    Messages:
    9
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Joined:
    Oct 28, 2013
    Location:
    Sunshine Coast
    Members Ride:
    2013 VF SSV Wagon
    Disconnecting the battery didn't work. Looks like I'll have to go to the dealer.
     
  10. tml678

    tml678 Well-Known Member

    Messages:
    1,483
    Likes Received:
    910
    Trophy Points:
    113
    Joined:
    Jan 22, 2013
    Location:
    Sydney
    Members Ride:
    HSV30 Senator (w/end), '00 Magna, '17 Carnival
    You said you had it at the panelbeaters. Was it an insurance job? If so, they should cover the issue..?
     
    426Cuda likes this.
  11. Surfxdog

    Surfxdog New Member

    Messages:
    9
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Joined:
    Oct 28, 2013
    Location:
    Sunshine Coast
    Members Ride:
    2013 VF SSV Wagon
    Hi

    Yes it was all covered under the insurance. Turns out there is a module in the tailgate of the wagon that was fried. The panelbeaters put it in and then took it around the corner to holden and they made the remotes all work again. And while they were at it applied all the updates to the car. Thanks everyone for the advice, Very grateful.

    S
     
    SSteve likes this.
  12. Surfxdog

    Surfxdog New Member

    Messages:
    9
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Joined:
    Oct 28, 2013
    Location:
    Sunshine Coast
    Members Ride:
    2013 VF SSV Wagon
    And just to add to that it is so important to have a mechanic in your corner who knows what they are on about and who has no hesitation to help when the **** hits the fan. Thanks Steve, very grateful for your words and skill.
     
  13. Anthony121

    Anthony121 Well-Known Member

    Messages:
    1,236
    Likes Received:
    624
    Trophy Points:
    113
    Joined:
    Apr 1, 2014
    Location:
    Melbourne
    Members Ride:
    VF SSV Redline MY17 & VF Director
    That would be the receiver for the key fob.
     
  14. Skylarking

    Skylarking Well-Known Member

    Messages:
    2,661
    Likes Received:
    1,302
    Trophy Points:
    113
    Joined:
    Feb 3, 2018
    Location:
    Downunder
    Members Ride:
    Commodore Motorsport
    Interesting that the module was fried... wonder how that occured? Arc welding perhaps?

    I’ve heard to said that modern cars with all their electronics are not really suited to having arc welders used on the vehicle as the resultant eddy currents and voltage spikes can fry electronics, and who knows maybe play havoc with airbags o_O Whether such things are true or not, I’m not sure but I’d think the vehicle manufacturer would have some documentation on the subject of arc welding on vehicle bodies.

    (Note to forum admin. Again, on my iPad, the stupid floating banner add gets in the way of the text I am typing and often hides the post reply button. While I can understand the desire to generate add income, when it impedes the primary use of the forum... well that’s just stupid... please fix it)

    As for one module being fried, my concern would then what state are all the many other modules? Hopefully the dealer did a full system diagnostics and also checked the operation of all systems :rolleyes:
     
    Last edited: Dec 6, 2018
    426Cuda and stooge like this.
  15. BLOWN-WH

    BLOWN-WH Active Member

    Messages:
    111
    Likes Received:
    27
    Trophy Points:
    28
    Joined:
    Mar 21, 2006
    Members Ride:
    Statesman-Caprice collection
    I had the same problem a few weeks ago but again saw the same message 'Remote Not Detected' on the dash cluster after starting the car and about 30 seconds passed this morning.
    Remote key fob is working fine as in unlocking & locking the vehicle and i did change the battery in the remote when it first started displaying that msg a few weeks ago.

    My car is not used daily but then again never has since the day i bought it. Starting to get a little worried now in case i park somewhere and then it might refuse to start maybe??
     
  16. panhead

    panhead Well-Known Member

    Messages:
    1,844
    Likes Received:
    1,559
    Trophy Points:
    113
    Joined:
    Jan 17, 2016
    Location:
    NSW Central Coast
    Members Ride:
    Cars
    For the past month my Ute occasionally wouldn't unlocked when I touch the button on the door handles then last week it failed to unlock almost every time.

    Last Thursday it wouldn't start with the 'remote not detected' warning coming up on the instrumentation.

    The battery in the remote was replaced and everything is now working fine.




    .
     
  17. BLOWN-WH

    BLOWN-WH Active Member

    Messages:
    111
    Likes Received:
    27
    Trophy Points:
    28
    Joined:
    Mar 21, 2006
    Members Ride:
    Statesman-Caprice collection
    Glad to head its all back to working fine for yours with the remote battery change.

    Yeah im stumped with mine at the moment though. Mine starts and unlocks/locks but just throws up the msg remote not detected. The battery that I changed in the remote is a Maxwell brand one with an expire date of 2028!
     
  18. Lex

    Lex Well-Known Member

    Messages:
    1,453
    Likes Received:
    406
    Trophy Points:
    83
    Joined:
    Sep 19, 2012
    Location:
    Geelong Victoria
    Members Ride:
    VT Executive S1 V6 Auto Wagon
    Have you tried to resync the key fob.
    Unlock like normal, put key in ignition, turn to reds (ignition) press the lock button then the unlock button. Turn ignition off. Get out of car, & lock with fob.
    Now unlock & start it. Should be ok now?

    My fob wouldn't work, so got a new battery & new fob shell (need a new one anyway)(no circuitry in new fob). Spilt the old fob apart & tested battery. Battery was fine. So put circuitry & old battery in new fob & tested. No work (shxt). Did the resync & it worked then. That was January 2018. Its still working ok.
     
  19. panhead

    panhead Well-Known Member

    Messages:
    1,844
    Likes Received:
    1,559
    Trophy Points:
    113
    Joined:
    Jan 17, 2016
    Location:
    NSW Central Coast
    Members Ride:
    Cars

    [​IMG]





    .
     
    lmoengnr likes this.
  20. Anthony121

    Anthony121 Well-Known Member

    Messages:
    1,236
    Likes Received:
    624
    Trophy Points:
    113
    Joined:
    Apr 1, 2014
    Location:
    Melbourne
    Members Ride:
    VF SSV Redline MY17 & VF Director
    What model car are you doing this on? The VF cannot be programmed this way.
     

Share This Page